Ga naar de inhoud

‘PVV-stemmende Rotterdammers moeten angst voor moslims toegeven’

Twee tegenovergestelde opiniestukken in de Rotterdam-bijlage van het NRC Handelsblad. Terwijl onze Tara Lewis betoogt dat de populariteit van de PVV in Rotterdam islamofobie in de stad aantoont, is John Bijl juist positief over de deelname van Wilders’ partij aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.

Lewis wil dat Rotterdammers die op de PVV stemmen toegeven dat ze doodsbang voor moslims zijn:

Deze stad gaat gebukt onder een bijtend cynisme, en een cultuur waarin degene die het hardst schreeuwt niet alleen gehoord, maar ook bewonderd wordt. Geen wonder dat Wilders de grootste is. Dit lompe imago werpt wat mij betreft al veel te lang zijn vruchten af in Rotterdam. Vooral omdat deze flinterdunne stoerheid een diepgewortelde angst voor het onbekende verhult.

Lees het volledige opiniestuk van Lewis hier (€).

Ondertussen stelt Bijl dat de komst van de PVV in Rotterdam ‘de democratie een broodnodige boost geeft’. Zijn stuk lees je hier (€).
 

Al 12 reacties — discussieer mee!

 • Erg tendentieuze kop. De schrijfster lijdt vast en zeker aan PPV-fobie en heeft waarschijnlijk nog nooit echt contact gehad met een PVV er. Jammer gemiste kans. Want een kopje koffie of potje bier gaat er altijd wel in bij een PVV er. En ze zijn gewoon in de buurtkroeg te vinden. Maar goed speciaal voor de politiek correcte heb ik de tekst 180% gedraaid.

  Moslima’s die bewust een hoofddoek dragen moeten anti-Westerse sentimenten toegeven.

  Deze stad gaat gebukt onder een bijtend cynisme, en een cultuur waarin degene die het hardst schreeuwt gediscrimineerd te worden niet alleen gehoord, maar ook bewonderd wordt. Geen wonder dat NIDA met twee zetels in de gemeenteraad is gekomen. Dit lompe imago werpt wat mij betreft al veel te lang zijn vruchten af in Rotterdam. Vooral omdat deze flinterdunne stoerheid een diepgewortelde haat voor het Westen verhult.

  Kom maar op! Waarom ben ik islamofoob en gaat de schrijfster vrijuit.

 • Schitterende column van Suna Floret in het RD van deze morgen.
  Ze beschrijft volgens mij de essentie. Is bang dat door de sociale druk die van de strenge moslims uitgaat, haar (gematigd islamitische ?) kind zijn leven niet optimaal kan benutten. Chapeau !

 • Chris Aalbers op deze site:
  •Doe mee in de eventuele discussie die in de reacties ontstaat. Vers Beton maakt zich hard voor debat in de stad, en de mooiste dingen gebeuren als lezers en schrijvers met elkaar in gesprek komen.

  Stilte van het moreel verheven front. Hele groep PVV stemmers (bewuste kiezers!) wegzetten en daarna zwijgen. Links in optima forma.

 • Terreurbeweging Islamitische Staat zou nu 90 procent van het kamp Yarmouk hebben veroverd na hevige gevechten met Palestijnse gewapende groepen. De humanitaire situatie is er volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA schrijnend. 18.000 mensen die tussen het geweld klem zitten. Wat ik nu niet zo goed begrijp en geloof mij ik wil het echt begrijpen. Hoe kan het dat in de zomer van 2014 de straten in onze grote steden volliepen om op te komen voor het Palestijnse belang ? En deze humanitaire ramp volledig aan deze lieden voorbij lijkt te gaan? Ik zal wel aan islamofobie lijden, maar kan het iets te maken hebben met de diepgewortelde haat jegens Israël?

 • Ik kan het ook Mike 2!

  Deze stad gaat gebukt onder een steeds groeiend Jodenhaat, waarbij degenen die het felst demonstreert tegen Israël niet alleen gehoord, maar ook bewonderd wordt. Geen wonder dat er een pro Palestina committee is gekomen. Dat smerige zgn. anti zionisme werp al lang genoeg zijn vruchten af in Rotterdam. Vooral omdat het flinterdunne excuus voor Palestijnen te zijn in werkelijkheid diep geworteld antisemitisme is. (sinds 622)

  Je hebt het goed gezien. geen protest tegen de wandaden van IS, El Shabaab,Taliban of El Quaida. Geen protest tegen homo vervolging over staatsvrouwenonderdrukking, maat als Israël (Joden) terugschiet is de schijnheilige verontwaardiging niet te overzien.
  Van Mohammedanen te verwachten, die zeggen heel openlijk, dat de Koran Gods woord is, zodat je tot de conclusie kan komen dat hun God antisemiet is. Van de meelopende goedmensen verschrikkelijk.

 • Doe mee in de eventuele discussie die in de reacties ontstaat. Vers Beton maakt zich hard voor debat in de stad, en de mooiste dingen gebeuren als lezers en schrijvers met elkaar in gesprek komen.

  Als je een discussie start en een groot deel van de Rotterdamse bevolking in een (onterechte) hoek zet, maar niet reageert op argumenten van andersdenkenden, ben je m.i. geen knip voor je neus waard!

 • “Een diepgewortelde angst voor het onbekende”.

  Nee, mevrouw Lewis. Het is geen angst voor het onbekende. De mensen in Rotterdam zijn helaas maar al te bekend met het volk dat hen besteelt, naroept op straat, bedreigt in de tram, bespuugt in de metro en ‘discriminatie!!!1’ roept wanneer hun on-Westerse eisen niet naadloos worden opgevolgd.

  Dát, en niets anders, verklaart het rechtse stemgedrag van Rotterdammers. Maar ik heb niet de illusie dat dit besef ooit zal indalen tussen uw moreel superieure oren.

 • Laat ik als PVV ‘er ook even mijn licht werpen op bovenstaande stelling.
  Ik beperk me wel tot de tekst, want ik laat me niet bij de NRC registreren. Door schade en schande wordt men wijs.

  Dat geldt ook over mijn ervaringen met de gemiddelde moslim in de stad.
  Grappig is de veronderstelling dat gebrek aan kennis ten grondslag ligt aan “angst”. Merkwaardig, want ik heb me al meer dan dertig jaar verdiept in de leerstellingen van de Islam en mijn geestverwant Hans Jansen, de leermeester van het gros der arabisten in ons land, is de Europese expert op dat gebied en hij deelt mijn angst of liever bezorgdheid.

  Wij zijn niet bang voor de Islam, dat is maar een theorie c.q. religie, maar voor de mensen die de Islam heel makkelijk kunnen interpreteren als een vrijbrief anderen (ongelovigen) als minderwaardig en inferieur weg te zetten en navenant te behandelen. Het gros van wetenschappelijk onderzoek naar gedrag van moslims onderbouwt die angst ( zie onderzoeken Koopmans Humbolt Universiteit Berlijn)
  Ik denk dat er een relatie is tussen cultuur – waar religie een substantieel onderdeel van is – en gedrag erg groot is. Marx veronderstelling dat gedrag wordt bepaald door materie is echt 19e eeuws en in onze tijd van voorspoed volkomen achterhaald.

  Het gedrag dat voortvloeit uit het besef binnen grote delen van de moslimgemeenschap in onze stad, dat ongelovigen – wij dus – ondergeschikt en minderwaardig zijn, baart mij zorgen, verontrust me en beangstigt me. Ook trouwens het idee, dat Mohammed het door het Opperwezen aangewezen voorbeeld is, die in alles als voorbeeld dient.

  Helaas wordt mijn angst iedere dag door de praktijk bevestigd!

 • Ik hoop dat de schrijfster beseft dat ze met haar proza een volledige politieke minderheidsgroep over een kam scheert en in een kwaaddaglicht zet. Ze speelt in op angst en het onbekende en draagt bij aan een klimaat waarin PVV-fobie ernstige heeft vormen heeft aangenomen. Wilders wordt al meer dan 10 jaar 24 uur per dag bewaakt en is zijn vrijheid kwijt. De actieve PVV volgeling is met name tijdens verkiezingstijd het Haasje. Tijdens het flyeren worden ze bespuugt, uitgescholden en bestolen van hun flyers. Er zijn zelfs PVV ers waarbij de ruiten zijn ingegooid, huizen zijn beklad en waarvan de auto’s zijn gesloopt. De politie ontraadde PVV ers in sommige oude stadswijken te flyeren. PVV ers die openlijk uitkomen voor hun politieke gezindheid, laat staan zich verkiesbaar stellen, kunnen fluiten naar een maatschappelijke carrière in veel (semi)publieke branches. Kortom deze politieke minderheidsgroep heeft het zwaar. Ik hoop dat de schrijfster zich bewust is van het feit dat het gelijkheidsbeginsel voor iedereen geld en discriminatie niet alleen op grond van godsdienst niet mag, maar ook geld voor politieke gezindheid.

 • Klopt Mike. Artikel 1 van de Grondwet geldt niet voor de mensen die door de policor moreel verhevenen als politiek verdacht worden gebrandmerkt.

  In het stuk over gebiedscommissies refereer ik aan een rapport dat geschreven is door Krouwel en enkele anderen.
  Op de titelpagina miste ik de naam van één van Krouwels medewerkers. “Waarom staat je naam er niet op” vroeg ik haar? Ze glimlachte om zoveel naïviteit van mijn kant en zei: “Een rapport voor Leefbaar Rotterdam? Ik wil nog meer opdrachten krijgen!”

  Een ex hoofdcommissaris van politie 020 kan ongegeneerd aanzetten tot het “mollen” van Wilders en het laten deporteren van zijn aanhangers. Maar Geert moet zich weer voor de rechter verantwoorden. o.a. door aangifte van die hypocriete burgemeester van Zwijndrecht die alle aanhangers van Leefbaar Rotterdam in de afscheids c.d. van Opstelten van racisme beschuldigd.

  http://joostniemoller.nl/2015/02/eindelijk-gemeente-eindhoven-gaat-het-nederlander-probleem-aanpakken/

 • Het nieuws van vandaag. Wie vindt dit niet beangstigend? (buiten Tara Lewis natuurlijk)

  Leerlingen die islamitische verzen konden opzeggen, werden ongemoeid gelaten maar mensen die dat niet konden werden zonder pardon met kogels doorzeefd.
  “Ik zat in een groep die werd gered door het Keniaanse leger iets na 13.00 uur ’s middags. We zagen vele, vele lichamen. Sommige hadden geen hoofden. Ik weet niet waarom mensen zoiets doen.”

  Ik weet ook niet waarom ze het doen, maar ik weet wel wat ze als excuus voor hun sadisme gebruiken.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures