Ga naar de inhoud

Schrijver in de stad: De sjamaan is geen waterwandelaar

Zeg columnist Vincent Cardinaal waar u uw boodschappen doet, en hij zegt u wie u bent. Al is de sjamaan in AH Eudokiaplein wat moeilijker te duiden.

 

vincentguru
Vincent Cardinaal

In de supermarkt leer je jezelf kennen. Je wordt er geconfronteerd met teleurstelling (‘wéér geen ricotta”), onverwachte besluiten (“nooit geweten dat ik ZO graag kristalzegels wilde sparen”) en vooral het uitoefenen van ontzettend veel geduld (“ze vraagt of je een bonuskaart hebt, maat, niet of je je levensverhaal wil vertellen”).

Supermarkten lijken meer en meer sociale ontmoetingsplekken te zijn geworden. De geografische afstand van huis naar supermarkt is vaak van ondergeschikt belang. Zeg me naar welke AH je gaat, en ik zeg je wie je bent. Neem Rotterdam-Noord, waar ik zelf woon. De AH aan het Bentinckplein? Die is voor Blijdorpgezinnen en bejaarden. Benthuizerstraat? Het is er altijd een bende, je kunt er niets vinden en er loopt vrij veel klootjesvolk rond. Nee, wil je er in Noord bij horen, dan ga je naar Eudokiaplein. De Volkskrant is er vaak op zaterdagochtend voor 10 uur uitverkocht. De bedrijfsleider draagt skinny jeans. De aanschaf van dezelfde soort Kettle Chips leidde er onlangs voor mijn eigen ogen tot een date. Appie: nu ook voor uw liefdesleven.

Gelukkig zijn er ook op deze plek nog mensen die zich geen snars aantrekken van sociale conventies. Er is de onbeholpen zoon met bejaarde moeder, die louter koffiemelk en halve liters bier van De Klok kopen. Het Indiase vrouwtje zonder tanden dat altijd voorpiept bij de kassa.

Mijn favoriet is de sjamaan. Een vent van een jaar of veertig, gehuld in felgekleurde lappen en camouflagebroek. Om zijn voorhoofd draagt hij meestal een soort juweel, dat net onder een bandana tevoorschijn piept. Mantra’s reciterend sluipt hij langs de schappen, zijn al even maf uitgedoste vrouw achter zich aanslepend. Vaak op twee meter gevolgd door de beveiliging. Nooit heb ik hem echt in problemen zien komen, maar afgelopen zondag was het een keer raak.

Hij was alleen. In zijn rechterhand droeg hij een vuilniszak. Aan het gerinkel te horen, gevuld met flessen. “Waar is hier verdomme die, eh, waar is die, eh, waar is, eh…” Hij kwam er niet uit, maar hij zocht de flessenautomaat, zoveel was duidelijk. Boos banjerde hij door de winkel, almaar zijn onvolledige vraag herhalend. Een moeder trok haar kind naar zich toe terwijl hij langsliep.

De beveiliger, een lange vent met een domme gezichtsuitdrukking, kwam nu in actie. Zonder wat te vragen pakte hij de sjamaan bij zijn bovenarm. Dat had hij beter niet kunnen doen. Het spel was op de wagen – de sjamaan begon direct te schreeuwen. “IK BEN GEEN WATERWANDELAAR, IK BEN GEEN WATERWANDELAAR!” hoorde ik hem roepen en ik raakte in vervoering. Wilde hij hiermee uitdrukken geen Jezus te zijn? En net zo gewoon als iedereen? Fantastisch. Ja, ik kan de sjamaan wel hebben.

Bij de kassa werd ik uit de droom geholpen. Mijn vriendin zei: “Hij zei wapenhandelaar, Vincent, geen waterwandelaar.” Weer een illusie armer. Maar toch. Kijkend naar mijn boodschappen zag ik dezelfde aanstellerige waar als bij de meeste mensen. Bij de kassa vergat ik niet naar mijn moestuinpotjes te vragen. Stel je voor.

Nee, het is goed dat de sjamaan er is. Voor het evenwicht. Om ons er aan te herinneren dat we geen van allen waterwandelaar zijn. Ik hoop dat ze hem snel weer toelaten.

Wekelijks trakteert columnist Vincent Cardinaal op een stadse observatie.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Racisme, geweld en onnodig isoleren in Detentiecentrum Rotterdam

  • Vluchtelingen

  In het Detentiecentrum Rotterdam wachten zo’n driehonderd mannen zonder verblijfspapieren op uitzetting. Ze hebben te maken met onnodige visitaties, racisme, lockdowns en geweld. “We maken een instantie gespecialiseerd in gevangenissen en strafrechtelijke vervolging verantwoordelijk voor deze mensen.”

 • Julio Moreno Robles bleef altijd schilderen en zich inzetten voor Nederlandse kunstenaars

  • In Memoriam

  Op 27 maart 2024 overleed de Rotterdamse kunstenaar Julio Moréno Robles, die onder meer kleurrijke Latijns-geïnspireerde schilderijen maakte. Moreno Robles was een stille kracht in de Rotterdamse kunstwereld die altijd bleef schilderen en zich inzette voor de lotsverbetering van beeldend kunstenaars.

 • Lizan Freijsen liet ons stilstaan bij schoonheid waar wij vaak aan voorbijlopen

  • In Memoriam

  Woensdag 21 februari overleed kunstenaar en docent en studieloopbaancoach aan de Willem de Kooning Academie Lizan Freijsen onverwachts op 63-jarige leeftijd. Ze liet zich inspireren door alledaagse natuur, zoals korstmossen en watervlekken, waar ze onder meer tapijten van maakte. Freijsen laat een galmend gat achter op de WDKA.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Hoe zou Rotterdam er in 2030 uitzien als een Nationaal Park? Tijdens het Stadmakerscongres 2023 werkten initiatiefnemers, stadmakers, ontwerpers en de gemeente Rotterdam gezamenlijk aan deze vraag.

  Venue: Natuurhistorisch Museum Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • Bekijk alle vacatures