Ga naar de inhoud

Schrijver in de stad: De sjamaan is geen waterwandelaar

Zeg columnist Vincent Cardinaal waar u uw boodschappen doet, en hij zegt u wie u bent. Al is de sjamaan in AH Eudokiaplein wat moeilijker te duiden.

 

vincentguru
Vincent Cardinaal

In de supermarkt leer je jezelf kennen. Je wordt er geconfronteerd met teleurstelling (‘wéér geen ricotta”), onverwachte besluiten (“nooit geweten dat ik ZO graag kristalzegels wilde sparen”) en vooral het uitoefenen van ontzettend veel geduld (“ze vraagt of je een bonuskaart hebt, maat, niet of je je levensverhaal wil vertellen”).

Supermarkten lijken meer en meer sociale ontmoetingsplekken te zijn geworden. De geografische afstand van huis naar supermarkt is vaak van ondergeschikt belang. Zeg me naar welke AH je gaat, en ik zeg je wie je bent. Neem Rotterdam-Noord, waar ik zelf woon. De AH aan het Bentinckplein? Die is voor Blijdorpgezinnen en bejaarden. Benthuizerstraat? Het is er altijd een bende, je kunt er niets vinden en er loopt vrij veel klootjesvolk rond. Nee, wil je er in Noord bij horen, dan ga je naar Eudokiaplein. De Volkskrant is er vaak op zaterdagochtend voor 10 uur uitverkocht. De bedrijfsleider draagt skinny jeans. De aanschaf van dezelfde soort Kettle Chips leidde er onlangs voor mijn eigen ogen tot een date. Appie: nu ook voor uw liefdesleven.

Gelukkig zijn er ook op deze plek nog mensen die zich geen snars aantrekken van sociale conventies. Er is de onbeholpen zoon met bejaarde moeder, die louter koffiemelk en halve liters bier van De Klok kopen. Het Indiase vrouwtje zonder tanden dat altijd voorpiept bij de kassa.

Mijn favoriet is de sjamaan. Een vent van een jaar of veertig, gehuld in felgekleurde lappen en camouflagebroek. Om zijn voorhoofd draagt hij meestal een soort juweel, dat net onder een bandana tevoorschijn piept. Mantra’s reciterend sluipt hij langs de schappen, zijn al even maf uitgedoste vrouw achter zich aanslepend. Vaak op twee meter gevolgd door de beveiliging. Nooit heb ik hem echt in problemen zien komen, maar afgelopen zondag was het een keer raak.

Hij was alleen. In zijn rechterhand droeg hij een vuilniszak. Aan het gerinkel te horen, gevuld met flessen. “Waar is hier verdomme die, eh, waar is die, eh, waar is, eh…” Hij kwam er niet uit, maar hij zocht de flessenautomaat, zoveel was duidelijk. Boos banjerde hij door de winkel, almaar zijn onvolledige vraag herhalend. Een moeder trok haar kind naar zich toe terwijl hij langsliep.

De beveiliger, een lange vent met een domme gezichtsuitdrukking, kwam nu in actie. Zonder wat te vragen pakte hij de sjamaan bij zijn bovenarm. Dat had hij beter niet kunnen doen. Het spel was op de wagen – de sjamaan begon direct te schreeuwen. “IK BEN GEEN WATERWANDELAAR, IK BEN GEEN WATERWANDELAAR!” hoorde ik hem roepen en ik raakte in vervoering. Wilde hij hiermee uitdrukken geen Jezus te zijn? En net zo gewoon als iedereen? Fantastisch. Ja, ik kan de sjamaan wel hebben.

Bij de kassa werd ik uit de droom geholpen. Mijn vriendin zei: “Hij zei wapenhandelaar, Vincent, geen waterwandelaar.” Weer een illusie armer. Maar toch. Kijkend naar mijn boodschappen zag ik dezelfde aanstellerige waar als bij de meeste mensen. Bij de kassa vergat ik niet naar mijn moestuinpotjes te vragen. Stel je voor.

Nee, het is goed dat de sjamaan er is. Voor het evenwicht. Om ons er aan te herinneren dat we geen van allen waterwandelaar zijn. Ik hoop dat ze hem snel weer toelaten.

Wekelijks trakteert columnist Vincent Cardinaal op een stadse observatie.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Het is hartverscheurend om met een uitvaartbegeleider en één buurman bij een kist te staan”

    • Samenleving en zorg

    “Over de notabelen van de afgelopen eeuwen is genoeg te vinden in de stadsarchieven, maar niet over deze mensen.” Stichting Walk of Life tekent de levensverhalen op van mensen zonder familie en vrienden. “Ze hebben allemaal, zonder uitzondering, een heel bijzonder verhaal.”

  • Fotograaf Çiğdem Yüksel: “Deze vrouwen verdienen een plek in onze geschiedenis”

    • Kunst en Cultuur

    Wat begon als een persoonlijke zoektocht naar haar oma, groeide uit tot een indrukwekkend project. Met haar boek en tentoonstelling Je moest eens weten brengt fotograaf Çiğdem Yüksel een onderbelicht verhaal tot leven: dat van de eerste generatie Turkse vrouwen in Nederland. “Als ik me in hen verplaats, denk ik soms: holy shit, hoe hebben jullie dit gedaan?”

  • Hoe Rotterdam dankzij de politie volledig in dienst kwam te staan van snelheid en vervoer

    • Human interest

    Het is moeilijk voor te stellen in een stad die meer weg heeft van een snelweg, maar een eeuw geleden kende Rotterdam ontelbare levendige, publieke ruimtes. Er werd gewandeld, een praatje gemaakt en verliefd rondgefietst. Hoe konden die ruimtes veranderen in zielloze plekken, geheel in dienst van vervoer? En welke rol speelde de politie hierin? Socioloog Jim van Hagen nam een duik in de geschiedenis.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Opening exhibition Spiritual Disobedience #1:
    Al Falak Al Majdoub: On wandering machines and song-maps of (no)return
    [الفلك المجذوب: رسائل في المَكِينَات الهائِمة وخرائط الـاـعودة الناغِمة] by AZ OOR.
    Curated by Yusser al Obaidi and Leana Boven

    Venue: Gemaal op Zuid
    Datum:
  • Energie van Rotterdam organiseert 𝑫𝒆 𝒆𝒏𝒆𝒓𝒈𝒊𝒆 𝒗𝒐𝒐𝒓 𝒅𝒆 𝒕𝒐𝒆𝒌𝒐𝒎𝒔𝒕, een inspirerende én gezellige bijeenkomst voor iedereen die zich graag inzet voor een duurzame en eerlijke toekomst. Dit doen we samen met om | nieuwe energie, Energiecoöperatie Regio Rijnmond (ECRR) en de Rotterdamse energiecoöperaties!  

    Venue: Het Industriegebouw
    Datum:
  • Hard voor kanker is een hard techno evenement dat wij organiseren voor het goede doel: De Roparun.

    Venue: Now & Wow club
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2025. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

  • Volg je de lokale politiek, heb je enige journalistieke ervaring en een vlotte pen? Vers Beton is op zoek naar een freelance redacteur die over lokale politiek wil schrijven.

  • Met veel plezier duiken we elke keer een nieuwe wereld in. Altijd met het doel: onderscheidende communicatie realiseren. We werken met een klein team van specialisten in onze eigen studio in het langste monument van Nederland: de Hofbogen.

  • Bekijk alle vacatures