Ga naar de inhoud

Sneuvelende burgemeesters bewijzen: Aboutaleb moet in Rotterdam blijven

De landelijke politiek lonkt voor Aboutaleb. De geschiedenis leert echter dat de meeste burgemeesters in Den Haag sneuvelen. Peter van Heemst dient Aboutaleb dan ook van advies: blijf hier!

Peter
Peter van Heemst beeld: Jeroen Van de Ruit

De PvdA staat aan de vooravond van de zwaarste nederlaag uit haar geschiedenis. Het eind van het kabinet Rutte II komt daardoor in zicht. En dus zal er nog  meer dan de afgelopen maanden al is gebeurd, gespeculeerd worden over een overstap van Aboutaleb naar de landelijke politiek. Hij zou zijn partij moeten gaan redden, hoor en lees ik in PvdA kring. Hij zou het vertrouwen van weggelopen kiezers kunnen terugwinnen, verwachten vriend en vijand.  Hij is de ideale premier, omdat hij in roerige tijden de juiste woorden weet te vinden om de rust te bewaren, schrijven commentatoren van links tot rechts. Dus is het verstandig als hij het komend weekend de koffers alvast pakt? Mijn advies is duidelijk: “Niet doen”.

Al 14 reacties — discussieer mee!

 • Aboutaleb dankt zijn recente populariteit aan het feit dat hij zich inhoudelijk gezien ‘partijloos’ heeft gemaakt. Door zijn status als burgemeester – die hoort sowieso een beetje boven de partijen te staan – kan hij zich dat permitteren. De huidige positie van Aboutaleb lijkt daarmee op die van Bram Peper in de jaren negentig; de Neelie Kroes van Aboutaleb heet Joost Eerdmans.

  In Den Haag, eenmaal terug in het partijgelid, kan hij binnen de kortste keren een mes in de rug verwachten. In Rotterdam een zwaan, in Den Haag een sitting duck. Zo ongeveer. Aboutalebs duidelijke opvatting over de rol van de islam in de politiek wordt door veel van zijn islamitische partijgenoten niet gedeeld. Laat niemand zich in de luren leggen door al dat (autochtone) applaus.

  Het is me trouwens ook niet duidelijk welke functie Aboutaleb op dit moment in Den Haag zou moeten gaan bekleden. Zolang er geen landelijke verkiezingen komen kan hij geen lijsttrekker zijn. Fractievoorzitter van de PvdA kan hij ook niet worden want hij stond niet eens op de kandidatenlijst. Minister dan? Waarvan? Ronald Plasterk lijkt me wel aan vervanging toe – zie alleen al zijn gehannes met de provinciale herindeling -, dus Aboutaleb als minister van Binnenlandse Zaken? Op welk onderwerp moet hij zich dan profileren? De AIVD? Het publiek zal hem alleen maar zien als jihadbestrijder. Dat is onveilig en onverstandig.

  Aboutaleb heeft overigens uitdrukkelijk laten weten niet naar Den Haag te willen. Gezien de slotzinnen van zijn stuk hecht Peter van Heemst weinig waarde aan die woorden en dicht hij Aboutaleb een sterk opportunistische dan wel ijdele natuur toe – ik vind dat eerlijk gezegd van zijn kant uit een beetje eigenaardig. Dat valt niet te rijmen met de inspanningen die Van Heemst zich getroostte om Aboutaleb burgemeester van Rotterdam te maken, tenzij dat inderdaad alleen maar bedoeld was om Leefbaar Rotterdam te pesten. Als dat laatste het geval was, dan is dat nu dus mislukt. Voor de goede orde: ik zou het wel zo netjes en democratisch vinden als de burgers van een stad konden kiezen wie hun burgemeester wordt.

  Goed. Het is zoals het is. Met zijn optreden na de aanslag op Charlie Hebdo, tijdens een belangrijk mediamoment, heeft Aboutaleb voor een aanpak van de radicale islam gekozen waarvan ik vind dat je die zou moeten steunen, hoewel je er best opmerkingen bij kunt en mag maken. Het is vanuit de PvdA een beginnetje dat navolging verdient.

  Ook belangrijk: Ik vind dat Aboutalebs lobby in Den Haag voor Rotterdam-Zuid, opgezet met Marco Pastors, een mooi resultaat heeft opgeleverd: 500 miljoen euro aan verhuurdersheffing die in Zuid blijft. Lof daarvoor aan beiden. Zolang Eerdmans en Pastors de deur dicht houden voor Wilders en geen domme uitspraken doen over een uittreden van Nederland uit de EU – met alle schadelijke gevolgen voor de Rotterdamse haven – kan de samenwerking tussen Leefbaar Rotterdam en de PvdA à la Aboutaleb dus best een positief resultaat opleveren.

 • We zijn het zeer eens over het grote verschil tussen de wereld waarin een burgemeester functioneert en die waarin een minister zijn werk doet. Dat verschil verklaart waarom burgemeesters na een overstap aan de lopende band “mislukken”.
  Overigens zit in jouw verhaal een wat curieuze draai: je kan Aboutaleb niet aan het begin neerzetten als “partijloos” en en aan het slot spreken van “de PvdA à la Aboutaleb”.
  En ik benadruk aan het slot slechts hoe plichtsbesef (“mijn partij roept”) iemand kan afbrengen van zijn goede voornemens (“ik blijf in Rotterdam”). Dat was bij Van der Louw het geval, dat zou nu weer kunnen gebeuren.
  Stel dat D66 ministers gaat leveren aan een volgend kabinet dan zitten daar vast ook mensen bij die hadden beloofd hun hele periode (als wethouder, burgemeester?) vol te zullen maken maar dat toch niet doen als Pechthold een zeer indringend beroep op ze doet naar Den Haag te komen.
  Over de angst van D66 voor de PVV-trekjes van Leefbaar Rotterdam ga ik misschien nog een keer een column maken en dan zal ik zeker gebruik maken van je reactie.
  Peter van Heemst

 • Ingrid, not me. Maar misschien vindt Ingrid je ijdelheid en zelfingenomenheid -maar dat niet beseffen- ook wel vermakelijk.

  Inhoudelijk: los van dat Aboutaleb natuurlijk niet op jouw advies zit te wachten, gaat je conclusie ‘iedere burgemeester van een grote stad mislukt per definitie in Den Haag’ al in 3 van de 5 gevallen mank. Althans, met jouw verklaring dat ze niet over de juiste ‘competenties’ zouden beschikken, ‘verwend’ als ze waren als burgemeesters.

  Alleen Job Cohen en recent Ivo Opstelten waren bewezen ongeschikt als minister. Overigens net zoals er slecht functionerende ministers waren/zijn die géén burgemeester zijn geweest.

  Peper (probeer je rancune toch eens wat meer te verbergen, wil je als columnist voor vol worden aangezien), vd Louw en van Thijn struikelden door factoren die niets hadden te maken met hun functioneren als minister.

  Maar waar gaat dit eigenlijk over? Zoals @Kees Versteeg hier al zei: Aboutaleb heeft uitdrukkelijk laten weten niet naar Den Haag te willen. Enfin, jij hebt weer een stukkie geproduceerd. Leuk voor Twitter.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam