Ga naar de inhoud

Stadstaat Rotterdam — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het Rijk trekt zich terug en steden winnen macht terug op de staat. Gaan burgemeesters de wereld regeren?

‘Premier worden is niet mijn ambitie. Ik wil de stad als burgemeester dienen’. Zo werd burgemeester Aboutaleb regelmatig geciteerd op tv. Zijn keuze om burgemeester te blijven is verstandig, want steden hebben de toekomst. En trouwens ook het verleden, want de natiestaat is amper twee eeuwen oud. Daarvoor voerden steden eeuwenlang de regie over hun omringende territorium.

 

1980-3443
De Boompjes met in het midden het voormalige Oost-Indisch Huis, gezien vanaf de Maaskade. Het Oost-Indisch Huis was de zetel van de Rotterdamse Kamer van de VOC (1911) beeld: W. Kool

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Paar jaartjes geleden in LA geweest. Kun je drie uur in de auto zitten zonder de stad te verlaten. Een hele oceaan aan huisjes. Thuis een keertje op Google Earth LA over Nederland gelegd. Bleek de oppervlakte van LA net zo groot te zijn als de driehoek Den Helder – Nijmegen – Middelburg.

  Kijk, dat is nou een stad.

  Maar daat staat dan weer tegenover dat als je LA verlaat en over de bergkam wegrijdt, je ook echt in de middle of nowhere bent. Totale woestenij.

  Op mondiaal niveau is dat platte land en stad. En als ze het dan op mondiaal niveau hebben over verstedelijking, dan gaat het over de trek van het echte platte land naar dit soort steden.

  Op NL-niveau is dit allemaal anders. Enerzijds kun je zeggen dat heel NL al een agglomeratie is, anderzijds kun je stellen dat NL geen echte steden heeft. In ieder geval geldt hier niet wat op mondiaal niveau geldt als ‘de trek naar de stad’ of ‘urbanisering’. Heel NL is al urbaan, zij het dun-urbaan. In NL ga je hoogstens van het ene dun-urbane naar het andere dun-urbane.

  Met hier en daar een dichtgegroeid dorp als Rdam of A’dam met minder dan een miljoen inwoners in de agglomeratie. Tokyo heeft er 35 miljoen.

  PS, wat is dat toch met die Aboutaleb? Die trekt 5 jaar zn mond niet open, roept dan effe ‘Rot op!’ en ineens moet ie premier worden? In een dorp als NL kom je kennelijk al snel in het nieuws…

  Ik ken trouwens nog een mop: ‘Manhattan aan de Maas’…

 • Met alle respect en even terzijde van het hoofdthema, hoewel…
  Ik heb best begrip voor een opmerking dat de steden in Nederland dorpen zijn in vergelijking tot echte wereldsteden, maar de praktijk leert dat in dorpen de lijnen naar en van bevolking korter zijn en dat heeft invloed op snellere besluitvormingsprocessen
  En dat heeft zeker positief gewerkt op besluitvormingsprocessen van onze havenbaronnen.

  Ik moet echter toch wijzen, dat uw vraag inzake Aboutaleb Ausstrahlung van burgerVADERS (en u ziet, dat ik het in hoofdletters schrijf) heel belangrijk is.
  Dan zou mijn vraag aan u kunnen luiden: Aan welk type burgervader geeft u de voorkeur?
  De hr Van Walsum, die zich al dan niet terecht als een aristocraat gedroeg door in limousine met chauffeur in het zwart 5 min zijn Lijnbaan kwam aanschouwen en niemand aansprak. Die de hoogste klassen van de middelbare scholen uitnodigde voor een opera Eurydice van Gluck in de Grote Schouwburg waar je te verstaan werd gegeven, dat je op moest voordat HIJ binnenkwam.
  Of de fietsende Thomassen, die redelijk goed lag bij de bevolking.
  Of misschien de heer Peper, die ik bij puur toeval recentelijk een inleiding bij het boek van Heertje bij Donner aanhoorde en ik de eerste 10 minuten moest vernemen met hoeveel professoren hij wel contact had gehad en nog heeft.
  Of een Aboutaleb die enige jaren geleden het lef had te zeggen, dat hij in Nederland, en niet zijn oorsprongsland, wenste begraven te worden (en denk er om, dat dit impact in de moslimwereld heeft).
  Nu uit geste in het Frans durft te zeggen ” Je suis Charlie”.
  En dan op een stupide vraag, of hij minister-president wil worden, moet beantwoorden. En die vraag netjes ontkracht.
  En bovendien joggend ooit nog eens zelf zorgde, dat een dief gepakt werd.
  Daarvoor moet hij tot de orde geroepen worden??
  Zou het karma zijn, of gewoon met je beide poten op de grond staan?

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • School’s Out! #39 with Barbara Stok. A lecture, drinks, bites and a short movie. Friday…

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • GroenLinks Rotterdam zoekt een creatieve social media redacteur met een focus op online communicatie en contentcreatie. Als social media redacteur werk je elke dag aan het online uitdragen van ons verhaal over een groen, sociaal en inclusief Rotterdam.

 • Bekijk alle vacatures