Ga naar de inhoud

Stadstaat Rotterdam — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het Rijk trekt zich terug en steden winnen macht terug op de staat. Gaan burgemeesters de wereld regeren?

‘Premier worden is niet mijn ambitie. Ik wil de stad als burgemeester dienen’. Zo werd burgemeester Aboutaleb regelmatig geciteerd op tv. Zijn keuze om burgemeester te blijven is verstandig, want steden hebben de toekomst. En trouwens ook het verleden, want de natiestaat is amper twee eeuwen oud. Daarvoor voerden steden eeuwenlang de regie over hun omringende territorium.

 

1980-3443
De Boompjes met in het midden het voormalige Oost-Indisch Huis, gezien vanaf de Maaskade. Het Oost-Indisch Huis was de zetel van de Rotterdamse Kamer van de VOC (1911) beeld: W. Kool

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Paar jaartjes geleden in LA geweest. Kun je drie uur in de auto zitten zonder de stad te verlaten. Een hele oceaan aan huisjes. Thuis een keertje op Google Earth LA over Nederland gelegd. Bleek de oppervlakte van LA net zo groot te zijn als de driehoek Den Helder – Nijmegen – Middelburg.

  Kijk, dat is nou een stad.

  Maar daat staat dan weer tegenover dat als je LA verlaat en over de bergkam wegrijdt, je ook echt in de middle of nowhere bent. Totale woestenij.

  Op mondiaal niveau is dat platte land en stad. En als ze het dan op mondiaal niveau hebben over verstedelijking, dan gaat het over de trek van het echte platte land naar dit soort steden.

  Op NL-niveau is dit allemaal anders. Enerzijds kun je zeggen dat heel NL al een agglomeratie is, anderzijds kun je stellen dat NL geen echte steden heeft. In ieder geval geldt hier niet wat op mondiaal niveau geldt als ‘de trek naar de stad’ of ‘urbanisering’. Heel NL is al urbaan, zij het dun-urbaan. In NL ga je hoogstens van het ene dun-urbane naar het andere dun-urbane.

  Met hier en daar een dichtgegroeid dorp als Rdam of A’dam met minder dan een miljoen inwoners in de agglomeratie. Tokyo heeft er 35 miljoen.

  PS, wat is dat toch met die Aboutaleb? Die trekt 5 jaar zn mond niet open, roept dan effe ‘Rot op!’ en ineens moet ie premier worden? In een dorp als NL kom je kennelijk al snel in het nieuws…

  Ik ken trouwens nog een mop: ‘Manhattan aan de Maas’…

 • Met alle respect en even terzijde van het hoofdthema, hoewel…
  Ik heb best begrip voor een opmerking dat de steden in Nederland dorpen zijn in vergelijking tot echte wereldsteden, maar de praktijk leert dat in dorpen de lijnen naar en van bevolking korter zijn en dat heeft invloed op snellere besluitvormingsprocessen
  En dat heeft zeker positief gewerkt op besluitvormingsprocessen van onze havenbaronnen.

  Ik moet echter toch wijzen, dat uw vraag inzake Aboutaleb Ausstrahlung van burgerVADERS (en u ziet, dat ik het in hoofdletters schrijf) heel belangrijk is.
  Dan zou mijn vraag aan u kunnen luiden: Aan welk type burgervader geeft u de voorkeur?
  De hr Van Walsum, die zich al dan niet terecht als een aristocraat gedroeg door in limousine met chauffeur in het zwart 5 min zijn Lijnbaan kwam aanschouwen en niemand aansprak. Die de hoogste klassen van de middelbare scholen uitnodigde voor een opera Eurydice van Gluck in de Grote Schouwburg waar je te verstaan werd gegeven, dat je op moest voordat HIJ binnenkwam.
  Of de fietsende Thomassen, die redelijk goed lag bij de bevolking.
  Of misschien de heer Peper, die ik bij puur toeval recentelijk een inleiding bij het boek van Heertje bij Donner aanhoorde en ik de eerste 10 minuten moest vernemen met hoeveel professoren hij wel contact had gehad en nog heeft.
  Of een Aboutaleb die enige jaren geleden het lef had te zeggen, dat hij in Nederland, en niet zijn oorsprongsland, wenste begraven te worden (en denk er om, dat dit impact in de moslimwereld heeft).
  Nu uit geste in het Frans durft te zeggen ” Je suis Charlie”.
  En dan op een stupide vraag, of hij minister-president wil worden, moet beantwoorden. En die vraag netjes ontkracht.
  En bovendien joggend ooit nog eens zelf zorgde, dat een dief gepakt werd.
  Daarvoor moet hij tot de orde geroepen worden??
  Zou het karma zijn, of gewoon met je beide poten op de grond staan?

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Op woensdagavond 3 april komen de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken! Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen – deelt graag hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ontdek hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen. 🎙️📰

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam