Ga naar de inhoud

Video: Studio Katshoek – Ellen Walraven — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Komt dat zien! In Studio Katshoek dringt Vers Beton zo diep mogelijk door in de wereld van Rotterdamse sleutelfiguren. Deze editie: Ellen Walraven, sinds 2013 directeur van de Rotterdamse Schouwburg. De toneel- en theaterwereld in Rotterdam staat aan de vooravond van grote veranderingen.

De Schouwburg, het Ro-Theater en Wunderbaum moeten de krachten bundelen om de kwaliteit te behouden en het publiek aan zich te binden. Aan Walraven de megataak om dit conglomeraat genaamd ‘Theater Rotterdam’ in goede banen te leiden. Welke koers kies je in een tijd die vijandig staat tegenover alles wat met kunst en cultuur te maken heeft?

Walraven wil dat de Schouwburg aanvoelt als een gezellige huiskamer, maar tegelijkertijd moeten we er ook wat leren. Gaan lering en vermaak wel samen? Ze betrok de befaamde Johan Simons bij haar project. Hij wordt haar artistiek leider bij Theater Rotterdam. Maar is hij niet ietwat te ‘high-brow’ om de jeugd van tegenwoordig aan te spreken? En hoe vindt ze, als alleenstaande moeder, de tijd en energie om al die artistiekelingen in de theaterwereld te temmen?

Walraven is zelf dramaturg en was zakelijk leider bij ’t Barre Land in Utrecht. Ze was vervolgens een periode algemeen en artistiek directeur van het Amsterdamse debatcentrum De Balie en dramaturg bij de Toneelgroep Amsterdam. Op een zaterdagmiddag, tussen vier en zeven, sprak ze met Geert Maarse in Katshoek, het gebouw van Huig Maaskant waar ook Vers Beton huist. Een gesprek over kunst en theater, tijdgeest, actualiteit en cultuurbeleid. Ze vertelt over haar bijzondere leven met haar zoontje in Blijdorp en haar verlangens en ambities voor de toekomst. Zo wil ze meer ruimte voor jonge makers in de stad, en vindt ze dat de Gouvernestraat een broeinest moet worden voor de generatie twintigers en dertigers.

Bekijk de fragmenten

Naast de hele aflevering van Studio Katshoek kun je ook losse fragmenten uit het gesprek met Ellen Walraven bekijken:

15:00 u – Studio Katshoek met Ellen Walraven
15:10 u – De Schouwburg als huiskamer van de stad
15:20 u – Er komt een Cineville pas voor de theaters
15:38 u – Theater is niet iets heiligs
15:45 u – Theater Rotterdam brengt iedereen bij elkaar
15:50 u – Johan Simons komt laten zien hoe het moet
16:02 u – We moeten ons niet laten verdelen door geld
16:12 u – Kunst maakt de samenleving wendbaar
16:25 u – Door mijn voorleesoma verlang ik naar andere werelden
17:00 u – De Gouvernestraat moet open voor jonge makers
17:30 u – Mijn zoontje stelt me aan de buren voor
17:48 u – Ik ben meer een samenwerker dan een directeur
18:00 u – Ik hoef niet iedereen te bereiken
18:15 u – Misschien ga ik wel voor de klas staan

Bekijk ook onze vorige afleveringen, met duurzaamheidsprofessor Jan Rotmans en NIDA-lijsttrekker Nourdin el Ouali. Volgende maand gaat Geert Maarse namens Studio Katshoek in gesprek met Niek Stam, bestuurder en actievoerder van FNV Havens.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures