Rotterdam kreeg er het afgelopen jaar veel hotels bij. Heel veel. Op papier kan ook de doorsnee stadsbewoner hier stevig van profiteren, want hun kamers, restaurants en hotelbars zijn voor iedereen toegankelijk. Bovendien zijn het plekken op de grens tussen stad en buitenwereld waar, zo blijkt, de verhalen voor het oprapen liggen. Zes fotografen en zes schrijvers gingen op bezoek en lieten zich inspireren door wat ze aantroffen.
NHow Rotterdam
Bar NHow, De Rotterdam, half zes woensdagmiddag.
Wat doe je hier? Een hotel in je eigen stad, verborgen in de constructie van een eenzame rots. Te laag voor de sterren, te ver van de straat. Een zwijgzaam decorstuk van je dagelijks leven. Daar in de verte, over de brug, staat je huis.
Hier is alleen dat jasje over de leuning van jou. Zodra je het aantrekt valt alles samen: een man van de wereld op een plek van belang. De spiegels, het beton, de brug in de verte, Schiedamse gin. Je verkent de ruimte. De deuren naar het balkon zijn nog niet open, de ramen achter het beton zijn smal en hoog. De stad is hier verder weg dan je dacht. Ken je hier iemand? In gefilterd licht zie je twee Russische dames, een gepensioneerde kapitein en drie ruwe types met een glas bier aan de bar.
Dan haal je haar op, beneden. Je hoopt nog op decor: misschien Rem? Het geratel van trolleys, een model of piloot? Strijklicht over de Wilhelminakade? Nee, een lange stoet keurige ambtenaren en in de verte een heimachine. Je troont haar snel terug naar boven door het muizengaatje, de steriele lift naar een soort wachtruimte. Stickers van Mwah op de muur, voor het Rotterdamgevoel, plus neonletters voor een toefje New York.
Voorbij de deur weet je dat je veilig bent. Voorlopig is ze één en al oor. Wijn zal het zijn, maar wat maakt het ook uit. Onder de brug drijft de pannenkoekenboot, aan de overkant zal het avondeten nu wel klaar zijn. De Russische dames en de sleepbootkapitein verdwijnen in het woud van barkrukken. Ze fluistert iets in je oor, jij pakt haar arm en weet: alleen op een avond als deze is NHow er voor jou.
Bart Witteman
Al 20 reacties — discussieer mee!
Wat ik behoorlijk knap vind van het Mainport hotel is dat die bar en lobby een meesterlijk stukje wansmaak is. Nog nooit zoveel lelijke kleuren, prints en meubilair bij elkaar gezien. En dat met een systeem plafond en die blauwe led verlichting… wie bedenkt dat?
Jeetje, en ik dacht even in stilte dat VersBeton eindelijk haar verdienmodel op orde had door hotels aan te prijzen. Niets is minder waar blijkt na het vernietigende commentaar van Eeva. Het mainport Hotel kan de duren wel sluiten…..
Ha Ed,
Onderscheid maken tussen luchtiger stukken, impressionistische stukken, reviews, beeldbijdragen, opinies én onderzoeksstukken is wijsheid in deze. De inleiding van dit stuk spreekt volgens mij boekdelen: Bovendien zijn het plekken op de grens tussen stad en buitenwereld waar, zo blijkt, de verhalen voor het oprapen liggen. Zes fotografen en zes schrijvers gingen op bezoek en lieten zich inspireren door wat ze aantroffen.
Hoi Vincent,
Prima, maar dan zou ik de titel als ‘uithangbord’ toch wat aanpassen. Daar wordt een vraag gesteld die retorisch kan worden opgevat maar die wel degelijk een opening kan zijn voor een mooie discussie. Beantwoord die vraag maar eens…wie begint?
Jammer dat jullie niet even bij mij zijn wezen kijken in het gerenoveerde Parkhotel! Kom dineren in The Park – Inspired by Erik van Loo (al 9 maanden iedere zaterdag volgeboekt!) of kom vanavond een drankje doen vanaf 18.00 onder begeleiding van Job Smit & Marc Nolte, MeSoJorney, High Soundsystem. Tot 23.00, daarna de Witte de With in.
Enne Ed: ik preek even voor eigen parochie! 🙂
Ja zeg, sorry hoor maar dit lijkt wel een reclamefolder. Is dit nu antwoord op de vraagstelling: “Wat heb je als Rotterdammer aan al die nieuwe hotels?” Nee, ik wil juist weten wat al die investeerders in hemelsnaam bezielt om in een enorm tempo die hotels neer te zetten. Komt nog veel meer bij. Straks Pakhuis Meesteren met 240 kamers en naast CS komt de volgende en er zijn nog meer initiatieven. Waarom gebeurt dat? Dat is de vraag……
Prima Raoul, welkom terug op dit blog!! Dat ben ik trouwens wel van je gewend dat je voor eigen parochie preekt;-)) Heb jij trouwens een idee waarom er zoveel wordt bijgebouwd de laatste tijd?
Dag Ed,
We hebben al vaker geschreven over de snelle toename aan hotels in Rotterdam. Hier wordt een verklaring gezocht, hier worden er (vanuit de herbestemmingsopgave) vraagtekens bij geplaatst en hier een wat optimistischer verhaal over de mogelijke voordelen van al die nieuwe hotels. Nu veel van deze hotels af zijn wilden we voor deze gelegenheid eens een kijkje gaan nemen in de nieuwe oogst.
Hallo Sereh,
Ik ken die stukjes uit 2013 ook wel maar als je het nog eens leest blijkt dat er eigenlijk geen verklaring wordt gegeven en dat die zogenaamde vraagtekens wel heel erg klein zijn. Kom op zeg, laten we dat gewoon constateren. En natuurlijk is het dan leuk om in 2015 de hele meuk eens aan de binnenkant te beschouwen. Maarre er wordt nog steeds gewoon doorgebouwd en het aantal kamers blijft groeien. Toen in december Jan Rutgers bij Hilton vertrok was dat een van z’n grootste zorgen want het aantal hotels groeit maar de gemiddelde bezettingsgraad blijft nog achter en daalt zelfs. Ik zat erbij en ik heb het hem horen zeggen. Op het moment dat hij bij zijn afscheid de deur uitliep kwam bij wijze van spreken Mario Ridder naar binnen hollen. Bij dit Hilton hoorde immers Michelin-sterren. Kortom, gierende ambitie alom, skyhigh.
Dus als je dan toch met 5 journalisten, 5 nieuwe hotels binnen hobbelt dan lijkt mij de vraag “Waar bent u nu eigenlijk mee bezig, gezien….” wel op z’n plek. Toch?
Zoveelste zeepbelletje...
Hele zeepbel-verhaal geldt ook voor appartementen. Wacht maar af… Er is op zo’n beetje alle economische terreinen in NL / wereld sprake van overproductie / -aanbod.
Misschien moeten ze bij vastgoed hetzelfde gaan doen als bij apparaten: iets inbouwen waardoor ze na een bepaalde gebruiksperiode vanzelf uit elkaar vallen.
Mag ik nog één keer publiekelijk zeggen dat die foto van Frank Hanswijk echt méésterlijk is?
Ja?
Die foto van Frank Hanswijk is echt méésterlijk!
2014: 22,6% groei in aantal hotelovernachtingen in Rotterdam tov. 2013. Bijna 1,5mln nu.
Het aantal hotelgasten steeg met 15,2%. Wat betekent dat de gasten die kwamen dus gemiddeld ook langer in de stad verbleven (want het aantal overnachtingen groeide harder dan het aantal gasten).
BRON CBS
Zonder al die nieuwe hotels was die groei niet mogelijk geweest. Dat is dus alleen maar goed voor de stad. Dat geldt ook voor de hotels die er nog bij komen. Misschien vallen er een paar hotels af die niet met hun tijd mee gaan en denken met bagger kwaliteit geld te kunnen verdienen, zoals Grand Hotel Central. Maar ook dat zou dan alleen maar winst zijn voor de stad want de kakkerlakken daar zijn geen reclame voor Rotterdam.
Dus beste Ed, wat is precies het probleem wat je aan wilt kaarten?
Tot slot, complimenten aan de schrijvers en fotografen. Leuk stuk geworden! En de uitnodiging verderop hieronder van het Parkhotel lijkt me een goeie om aan te nemen voor een Vers Beton borrel!
Beste Tim,
Het probleem dat ik wil aankaarten is dat de gemiddelde bezettingsgraad van de Rotterdamse hotels onder de 60% is gezakt, maar vooral de prijs is gekelderd, naar €85 (van €105), met als gevolg o.a. soms hele slechte contracten voor het horeca-personeel. De stelling “Zonder al die nieuwe hotels was die groei niet mogelijk geweest” kan zondermeer worden verworpen maar dat kan je zelf ook wel uitrekenen.
Ik wil Rotterdam nog harder vooruit schreeuwen/helpen dan dat jij dat wil, en ik wil dat zeker al veel langer, maar kijk uit voor onbalans en de effecten die dat met zich meebrengt. Het zijn nog steeds smalle marges in de gehele horeca hoor, het gaat duidelijk beter, maar er is weinig vet.
Die groei was niet mogelijk geweest zonder die nieuwe hotels. Rotterdam heeft door de extra capaciteit nieuwe congressen en events aan kunnen trekken die anders in een andere stad waren neergestreken. Nhow is een grote trekker bijvoorbeeld voor congressen en grote events. Ook tijdens grote evenementen zoals North Sea Jazz kunnen we nu meer mensen huisvesten in onze stad, zodat ze niet hoeven uit te wijken naar Delft of Den Haag.
Verder zorgen hotelketens voor eigen promotie onder hun vaste klanten. Een CitizenM trekt op zich al mensen aan. Ook de komst van een Ibis opent een nieuwe markt voor de stad. De nieuwe hostels lopen trouwens ook goed. Dit nieuwe aanbod schept ook nieuwe vraag. De 2 bestaande hostels waren huiverig voor de nieuwe concurrentie maar het blijkt zoveel extra mensen aan te trekken dat ze geen lagere bezetting erdoor hebben.
Als je een stelling wilt verwerpen moet je dat wel met enige kennis van zaken doen, en niet met het verkeerd uitleggen van statistiek. Achter die statistiek gaat namelijk een hele ingewikkelde wereld schuil waar veel meer meespeelt dan nieuwe hotels. Het effect van rbnb bijvoorbeeld.
Verder vraag ik me af wat je zou willen. Het openen van nieuwe hotels beperken is geen optie. Dat is nou precies iets wat je aan de markt moet overlaten en die je als overheid niet moet willen reguleren. Als ketens hier markt zien dan zijn zei de experts. Lijkt me dat een Ibis beter kan inschatten of ze hier zaken kunnen doen dan een gemeenteraad…
@Tim Wat een holle reactie. Ik had wel wat beters verwacht, tegenvaller.. Nee Tim, in Amsterdam hadden ze in 2014, afgerond, 480 overnachtingen op 1 hotelkamer en in Rotterdam was dat in 2014, afgerond, 300 overnachtingen op 1 hotelkamer. 1 hotelkamer heeft gemiddeld ongeveer 2,1 bed. Het aantal overnachtingen kan in Rotterdam rustig nog zo’n 65% groeien voordat er sprake is van een echt gezonde bezetting en dan kan de kamerprijs tenminste ook weer omhoog. Je neemt misschien klakkeloos beweringen van Rotterdam Events over, maar dat is uiteraard prima, hoewel oefenen in zelf nadenken beslist niet verboden is.
Dus North Sea Jazz, jouw Business Events, gewone toeristen, maakt geen donder uit, bij het ontbijtbuffet hoeven ze niet te vechten voor een plekje in de eetzaal. Daarom is de kamerprijs ook ingezakt in Rotterdam….too much, too fast. Tot 2020 staan er minimaal nog 1000 extra hotelkamers in de planning. Dat wordt dus hééél flink aanpoten bij Rotterdam Events om die toeristen naar Rotterdam te krijgen. Airbnb in Rotterdam, haha laat me niet lachen, dat stelt hier helemaal niets voor maar dat weet je zelf ook wel. Meer als de helft van alle airbnb in Nederland zit in A’dam-Centrum en de directe omgeving daarvan.
Jammer dat je “die wereld” ingewikkeld vindt, ik vind het wel meevallen. De overheid gaat het aantal hotels hier echt niet reguleren, weet ik ook wel, maar als ze hier zo blijven zaniken over bv depotgebouwen en andere publiektrekkers dan zie ik de groei van het toerisme weer sterk afvlakken. Stelletje besluiteloze angsthazen daar aan de Coolsingel.
Markt…., Tim, markt……daar heb je het steeds over. Begin dan eerst je eigen zaak, maakt niet uit wat, neem zo’n 15 man personeel aan en hou dat 10 jaar vol. Daarna gaan we een flinke pint pakken en hebben we het over markt, overheidsregulering, investeringen, etc. Tot die tijd vind ik eigenlijk wel dat je een beetje voor je beurt praat.
Interessant stukje, ook al geeft het inderdaad niet direct antwoord op de vraag wat de Rotterdammer er aan heeft.
Die info van CBS is ook nuttig, die komt goed van pas voor op http://www.hotels010.nl.
Laten we met z’n allen vooral doorgaan met Rotterdam-promotie, dan vullen de hotels zich hopelijk vanzelf.
Wat laat je je weer lekker op stang jagen Ed. Heerlijk
Jij mag pas weer meepraten over bouwprojecten als je zelf een toren hebt gebouwd goed? Tot die tijd praat je voor je beurt.
Wat is Rotterdam Events trouwens? Ik ben blijkbaar slecht op de hoogte.
Hee Tim,
Weet je niet wat Rotterdam Events is? Jee, en dan toch over van alles meepraten! Torens heb ik niet gebouwd, gaat er ook niet meer van komen, en dat is spijtig genoeg!!! Maar een deel van de metrolijn, renovatie van de Moerdijkbrug en heel veel kadereconstructies, dat zat voor mij wel in het vat. Heb jij al eens echt wat gebouwd, Tim, of loop je alleen bewonderend/verwonderend rond?
Tim, je hart zit op de goede plek, daar ben ik van overtuigd maar wees ook reëel. Als je zegt: “Lijkt me dat een Ibis beter kan inschatten of ze hier zaken kunnen doen dan een gemeenteraad…” dan klopt dat op zich wel maar weet je wel wie er achter Ibis zit? Dat vereist het nodige speurwerk. Dat zijn in ieder geval echt niet die frisse jonge mensen die dat concept aanprijzen en de tent runnen. Dat zijn gewoon dezelfde soort investeerders die ook achter Grand Hotel Central zitten, dezelfde die jij hierboven kakkerlakken noemt. Via de KvK kan je dat allemaal nagaan. Die investeerders trekken gewoon de stekker eruit als het niet goed (genoeg) gaat, als er te weinig of geen winst wordt gemaakt. Dan verkopen ze gewoon het gebouw en klaar. De wereld wordt wat dat betreft steeds harder, zakelijker en vooral onpersoonlijker.
Mijn pleidooi is: er zijn momenteel zat hotels in Rotterdam, zeker met datgene erbij wat nu wordt gebouwd. Waar meer aan moet worden gewerkt is het hele uitgaansleven. Wat dat betreft liggen we hier te slapen en zijn steden als Amsterdam klaarwakker, letterlijk en figuurlijk. Er worden iedere 4 jaar honderden cultuurmiljoenen verdeeld en meer dan 1/3 daarvan gaat naar 020, de rest naar alle andere netnummers.
Je mag als stad best enorm hard groeien maar hou het dan in evenwicht. En natuurlijk Tim, woontorens, graag zo veel en zo hoog mogelijk, daar kunnen de komende 10 jaar niet genoeg van worden gebouwd in Rotterdam.
Leuk stukje, alleen jammer dat ik hier Seff heet.
Dag Semm,
Excuses, het is aangepast!