Ga naar de inhoud

Wat heb je als Rotterdammer aan al die nieuwe hotels? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rotterdam kreeg er het afgelopen jaar veel hotels bij. Heel veel. Op papier kan ook de doorsnee stadsbewoner hier stevig van profiteren, want hun kamers, restaurants en hotelbars zijn voor iedereen toegankelijk. Bovendien zijn het plekken op de grens tussen stad en buitenwereld waar, zo blijkt, de verhalen voor het oprapen liggen. Zes fotografen en zes schrijvers gingen op bezoek en lieten zich inspireren door wat ze aantroffen.

NHow Rotterdam

Bar NHow, De Rotterdam, half zes woensdagmiddag.

Wat doe je hier? Een hotel in je eigen stad, verborgen in de constructie van een eenzame rots. Te laag voor de sterren, te ver van de straat. Een zwijgzaam decorstuk van je dagelijks leven. Daar in de verte, over de brug, staat je huis.

Hier is alleen dat jasje over de leuning van jou. Zodra je het aantrekt valt alles samen: een man van de wereld op een plek van belang. De spiegels, het beton, de brug in de verte, Schiedamse gin. Je verkent de ruimte. De deuren naar het balkon zijn nog niet open, de ramen achter het beton zijn smal en hoog. De stad is hier verder weg dan je dacht. Ken je hier iemand? In gefilterd licht zie je twee Russische dames, een gepensioneerde kapitein en drie ruwe types met een glas bier aan de bar.

Dan haal je haar op, beneden. Je hoopt nog op decor: misschien Rem? Het geratel van trolleys, een model of piloot? Strijklicht over de Wilhelminakade? Nee, een lange stoet keurige ambtenaren en in de verte een heimachine. Je troont haar snel terug naar boven door het muizengaatje, de steriele lift naar een soort wachtruimte. Stickers van Mwah op de muur, voor het Rotterdamgevoel, plus neonletters voor een toefje New York.

Voorbij de deur weet je dat je veilig bent. Voorlopig is ze één en al oor. Wijn zal het zijn, maar wat maakt het ook uit. Onder de brug drijft de pannenkoekenboot, aan de overkant zal het avondeten nu wel klaar zijn. De Russische dames en de sleepbootkapitein verdwijnen in het woud van barkrukken. Ze fluistert iets in je oor, jij pakt haar arm en weet: alleen op een avond als deze is NHow er voor jou.
Bart Witteman

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?

Misschien vind je dit ook interessant

  • Hoe het Stationsplein een fijne verblijfsruimte kan worden

    • Hoog van de Toren

    Het nieuwe station kreeg louter erkenning. Komende maanden wordt duidelijk of de kussende bollen van Eliasson geplaatst zullen worden. Over het plein zelf wordt weinig gesproken. Met het plaatsen van een kunstwerk ben je er nog lang niet. Volgens Joost Jansen is het de hoogste tijd voor een gedegen analyse van het plein zelf. ‘Werkt’ het plein wel? Tijd voor een rapport met aanbevelingen.

  • Wiel Arets, Campus Hoogvliet mag terug naar de keuken

    • Hoog van de Toren

    Zelfs de beste koks kunnen weleens een gerecht verpesten, ook al geven de ingrediënten en het recept er allerminst aanleiding toe. Volgens Marten Dashorst is het nieuwste gebouw van architect Wiel Arets in Hoogvliet zo’n geval.

  • Toen was er het Dakpark

    • Hoog van de Toren

    Hoera, het barbecueseizoen is geopend! Heel gezellig, maar met de eerste worstjes op de grill start in Rotterdam ook het jaarlijkse gemopper over het ontbreken van voorzieningen in bepaalde parken. Elsbeth Grievink heeft goed nieuws: het gras is nergens zo groen als op het Dakpark.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Het Chabot Museum Rotterdam is per direct op zoek naar een Hoofd/Medewerker Publiek en Communicatie voor 28 – 32 uur per week.

  • Om in een proces van co-creatie met de St.
    Michaëlschool in Hillegersberg en de Prins Alexanderschool in Ommoord activiteiten te ontwikkelen en te begeleiden is het Chabot Museum (i.v.m. zwangerschapsverlof van de huidige Cultuurcoach) per 1 maart op zoek naar een cultuurcoach beeldende kunst en erfgoed (in te vullen door een of twee cultuurcoaches) die zijn of haar enthousiasme voor verbeelding verbindend wil inzetten in alle klassen op deze scholen in twee verschillende wijken rond het Land van Chabot.

  • Vanwege het periodiek aftreden van een van de leden, zoekt Live@BIRD per januari 2025 een nieuw lid voor de Raad van Toezicht.

  • Bekijk alle vacatures