Ga naar de inhoud

ZOHO gaat waar de energie is — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De halve vierkante kilometer tussen de Hofbogen en de Agniesebuurt is experimenteel gebied. Woningcorporatie Havensteder en Stipo vormen het grijze bedrijventerrein in tien jaar om tot een levend laboratorium voor stadsmakers.

Het Zomerhofkwartier biedt ruimte aan innovatieve ondernemers om te wortelen en is een proefgebied voor duurzame projecten. Huurders en bewoners werken samen aan de opleving van hun buurt. Paul Elleswijk is namens Havensteder verantwoordelijk voor het gebied: “ZOHO is een oefening. Hoe gebied te ontwikkelen waarvoor weinig aandacht en geld is? Deze oefening laat zien dat het op meer plekken in Nederland zo kan.”

Zomerhofkwartier ZOHO
Zomerhofkwartier ZOHO beeld: Edwin Van de Velde

Al één reactie — discussieer mee!

 • “……..tussen de Hofbogen en de Agniesebuurt……..” Wat bedoel je nu precies want volgens mij liggen de Hofbogen in de Agniesebuurt? Toch?
  Wat leuk van Havensteder, gaan ze ineens in duurzaam en innovatie, lijkt net of ze dan geïnteresseerd zijn in de huurders. Ben laatst nog eens door dat buurtje gelopen omdat ik de voortgang bij de Hofbogen weer eens wilde zien. Nou dat gaat goed, heel goed zelfs.
  Maar voor de rest is het daar een gribus met af en toe van die leuke tuintjes er tussen. Daar kan je als je 20-25 jaar bent lekker klooien. Maar als je 40-45 jaar bent wil je daar geen kinderen laten opgroeien. Driekwart van die kantoorgebouwtjes/bedrijfsgebouwen kan zó plat. En dan daar gewoon weer solide woningbouw plannen zoals in 2006 de bedoeling was.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Wat als we het concept van een Nationaal Park loslaten op de stad?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Mark Cridge, directeur van de National Park City London Foundation, weet: ook steden kunnen ecologisch extreem divers zijn. Dus waarom zouden zij niet het predikaat Nationaal Park verdienen? Teun van den Ende sprak Cridge over opnieuw verbinden met de natuur en de belangen van gemeenschappen daarbij.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures