Ga naar de inhoud

Citymarketing: Amsterdam koploper, Rotterdam komt eraan

De afgelopen tijd kreeg Rotterdam veel aandacht van de media. Maar wat levert dit op? Clipit media monitoring, een onderzoeksbureau op het gebied van social media, analyseerde de media-aandacht rondom de grote steden en zette het Rotterdamse succes in perspectief met het, nog steeds, grote verschil met Amsterdam. 

Met meer dan een miljoen berichten en een PR-waarde van ruim 300 miljoen blijft de hoofdstad  de meest besproken stad van Nederland. Maar de hete adem van Rotterdam is voelbaar: Rotterdam werd tussen 29 januari en 29 maart 624.254 keer vermeld op internet, in de krant, op de radio en tv.  De daadwerkelijke waarde van deze berichtgeving steeg voor Amsterdam met 20% ten opzichte van eenzelfde onderzoek uit 2013, terwijl Rotterdam (en Utrecht) hun PR-waarde verdubbelden. Het Rotterdamse succes wordt toegeschreven aan, inderdaad, de toonaangevende bouwprojecten waarmee Rotterdam zich wist te nestelen op de must-visitlijstjes van internationale media – een positie waar de meeste citymarketeers alleen maar van kunnen dromen.
 

Al 7 reacties — discussieer mee!

 • Het zegt juist heel veel. Rotterdam verandert constant. Amsterdam is totaal cliche en blijft hetzelfde, teren op oude glorie. Die glorie in de 17e eeuw is zo groot geweest dat het altijd hoger zal aanslaan, nog meer omdat het de hoofdstad is. Wees blij dat de aandacht groeit voor Rotterdam en Utrecht en in het geval van Rotterdam zal dit alleen maar meer en meer worden omdat de stad pas over 30 jaar af zal zijn. Amsterdam is allang af en Utrecht op het centraal station na ook. Vergelijken met Amsterdam heeft totaal geen zin, vergelijken met andere second cities, Hamburg, Porto whatever heeft meer zin.

 • Over cliché’s gesproken. Ik lees zelden zoveel cliché’s in zo’n kort stukje. Ik durf te beweren dat in Amsterdam meer gebeurt dan in Rotterdam.
  Afgelopen jaar was publicitair een topjaar voor Rotterdam, uiteraard ben ik daar blij mee. Het is dus extra zuur dat we zelfs in zo’n jaar niet eens in de buurt van Amsterdam komen.

 • Zo’n onderzoek zegt natuurlijk helemaal niets. Het is vooral een momentopname, waarin het aantal keer dat je genoemd wordt in de media in geld wordt uitgedrukt. Rotterdam is in het nieuws geweest door de oplevering van een paar aardige gebouwen, Utrecht is veel in het nieuws geweest vanwege de komende start van de Tour de France. Waar het uiteindelijk om gaat is hoevaak je structureel in de media verschijnt. In dat opzicht baart het mij zorgen dat we zelfs in zo’n succesjaar niet eens in de buurt komen van Amsterdam, terwijl er in het Amsterdamse weinig spectaculairs is gebeurd het afgelopen jaar.

  Ik voorzie dan ook een sterke daling van de “marktwaarde” van Rotterdam het komende jaar, terwijl Amsterdam Sail 2015 voor de boeg heeft dit jaar. Deze uitschieter is lang niet genoeg om op korte- en lange termijn ook maar in de buurt te komen van Amsterdam.

 • Ehhh, Mike, het gaat hier toch om Media-aandacht? Perscentrum zit op de SS-Rotterdam, de hele staf van scheidsrechters zit daar, alle deelnemers overnachten er. Er liggen 2 wedstrijdvelden en 2 extra trainingsvelden op de Kaap. In Den Haag is de opening en de afsluiting. In Apeldoorn worden net zo veel wedstrijden gespeeld als in Amsterdam. Interviews, met op de achtergrond Rotterdam, gaan straks de hele wereld over. Je zal het wel zien straks ;-)).

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures