Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Zo! Geen half werk. Dat moeten ze wel gedacht hebben bij woningcorporaties als Vestia en Havensteder de afgelopen tijd. De heren lezen ook wel eens een krant, kijken af en toe een journaal en hebben zo geconcludeerd dat de crisis wel zo’n beetje over is. Ja toch? Mark Rutte heeft het zelf gezegd, en als onze premier het er al mee eens is…wie ben jij dan als bestuurder om daar tegenin te gaan? En dus hebben de corporaties besloten om de huren van hun panden voor het komend jaar maximaal te verhogen. Het kan fiks oplopen, tot honderden euro’s per jaar. Nu weet ik wel dat er ‘inkomensafhankelijk’ verhoogd wordt, maar een maximale verhoging is ingrijpend voor ieder budget. Zeker in de buurten die beheerd worden door deze corporaties.

DeBesteStuurlui_Nina_feb2015
De Beste Stuurlui Beeld door: beeld: Nina Fernande

Ik woon zelf in de Agniesebuurt en huur al jaren bij Havensteder, voorheen PWS. Vind ik de maximale huurverhoging acceptabel? Nee, natuurlijk niet. En echt niet alleen omdat het me extra geld gaat kosten. Dat maakt me chagrijnig. Wat me boos maakt, is de volslagen schaamteloosheid van deze instellingen. Op papier zijn het stichtingen, corporaties, samenvoegingen van betrokken pandeigenaren. In werkelijkheid is het een semi-corrupte baantjesmachine, die in cynisme alleen door de bankensector wordt overtroffen. Zie de collectieve performance van deze clubs voor de parlementaire enquêtecommissie die de Tweede Kamer installeerde naar aanleiding van getoond wangedrag van de corporaties. De inkt van de notulen van die episode is nauwelijks opgedroogd. Het financieel malheur nu afwentelen op de huurders is op zijn minst brutaal.

Wie een willekeurige folder van Havensteder openslaat, krijgt de indruk met Unicef van doen te hebben. De foto’s getuigen van een blije samenkomst van culturen, met de corporatie vaderlijk boven én tussen de partijen. In werkelijkheid is de buurt een doorlopende puinzooi en wordt er minimaal onderhoud aan de huizen verricht. Van alle huurverhogingen had de afgelopen jaren best een lik verf bekostigd kunnen worden, volgens mij. De corporaties kozen in plaats daarvan om zich als een waaghals op de investeringsmarkt te storten. Met bekend gevolg.

Over de reden van de maximale verhoging doen de corporaties niet kinderachtig – er wordt eerlijk gezegd dat hun ‘financiële situatie’ het niet anders toestaat. Tja. Eerst met alcohol op achter het stuur gaan zitten en dan je vrijwel total-loss gereden auto laten repareren door de mensen die wonen in het rijtjeshuis dat je zojuist gecrasht hebt. De maximale huurverhogingen van de Rotterdamse woningcorporaties is een ouderwets staaltje van ‘je wordt genaaid door Moeder de Gans’. Schandalig.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal (1982) is schrijver en spreker. Geboren op een zondag in het Havenziekenhuis, zoon van Crooswijk. Neuroot en berucht onhandig. Laat geen servies in zijn nabijheid slingeren.

Profiel-pagina
05_Nina Fernande_integratie

Nina Fernande

Illustrator

Nina Fernande (1987) is een illustrator. Ze woont en werkt in Rotterdam. Als ze niet aan Franstalige chansons werkt, kleurt, faxt en streept ze simpele maar krachtige platen. Ze typeert haar werk als cartoonesk zonder het grafische element te verliezen.

Profiel-pagina
Lees 10 reacties
 1. Profielbeeld van Victor Reijkersz
  Victor Reijkersz

  @Vincent,

  Of je hebt een laag inkomen… dan vraag je huurtoeslag aan: http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/

  (bij bruto inkomen van 20.000 per jaar is bijvoorbeeld een stijging in de huur van 500 naar 530 euro 20 euro meer huurtoeslag en dus defacto maar 10 euro stijging)

  Of je hebt een hoger inkomen en dan mag je blij zijn een goedkope (zelfs met verhoging) sociale woning te hebben.

  groet,
  Vic

 2. Profielbeeld van Sprensen
  Sprensen

  Ongelooflijk toch dat gebrek aan solidariteit. Woningcorporaties zijn opgericht vanuit sociaal c.q christelijk democratische achtergrond.
  De huur die wordt ontvangen gaat naar sociale woningbouw waar de laagste inkomensgroepen en mensen, die een verblijfsvergunning hebben gekregen, gebruik van kunnen maken!

 3. Profielbeeld van Vos
  Vos

  Woonstad doet het al minstens zo schurftig; ik woon net een jaar in een vrije sector huurwoning van ze en binnen 2 wkn na sleuteloverdracht steeg de huur met ruim 50 euro. Zojuist de nieuwe binnengekregen: per saldo is mijn huur in 1 jaar met ruim 90 euro gestegen.

 4. Profielbeeld van zeger
  zeger

  Een pijnlijke waarheid, vooral dit:
  “In werkelijkheid is het een semi-corrupte baantjesmachine,..”
  V.w.b. dat laatste is het vooral dramatisch hoeveel ‘minder-competente’ mensen daar werken, om mensen maar uit de bijstand te houden en een kans te bieden. Helaas heeft dat tot gevolg dat je als huurder tegen een muur van onkunde, desinteresse (en maar schuiven met zo’n dossier) en zelfs dédain aan loopt (vervelende huurder wat wil je nu weer? Zat net lekker te patiencen.) De desillusie, nadat een welwillende medewerker iets toegezegd heeft en je weer van voren af aan kan beginnen omdat een slecht geinformeerde meerdere je zojuist gemaakte vriend(in) overruled. Blij dat ik nu weer bij een huisjesmelker zit die helemaal niet aan onderhoud doet. Heb je ook geen frustrerende illusies. ;) Helaas kan niet iedereen zich die luxe veroorloven.

 5. Profielbeeld van Marcel
  Marcel

  Niet helemaal. Als Vincent weg kón, had ie het misschien wel al gedaan.
  Dat maakt t zo cynisch, een prijsverhoging op de sociale huurwoningmarkt zal niet gevolgd worden door vedtrekkende huurders. Wanstaltig functionerende woco’s (bij mij tegenover staat een appartement nu 8 maanden leeg) evenmin.
  De redenatie “als de bedrijfsvoering niet op orde is, verhoog je toch gewoon de huren?” lijkt opgeld te doen.
  Waar zijn de hardcore VVD’ers als je ze nodig hebt om het over marktwerking te hebben.

  1. Profielbeeld van maastunnelfietser
   maastunnelfietser

   Je kan beter in de schulden zitten of in de bijstand of werkloos zijn en je toeslagen ontvangen dan als een vaste loonslaaf in een huurwoning te gaan zitten. En wat Inge zegt.. je kan weg gaan en gaan antikraken.

 6. Profielbeeld van Vincent Cardinaal
  Vincent Cardinaal

  Ja Inge, allemaal leuk en aardig, maar – bezijden het punt.

 7. Profielbeeld van Inge Janse
  Inge Janse

  Hee, Vincent, let op: je hóeft niet bij woningcoöperatie te huren. Echt niet! Als je het niet eens bent, dan mag je weg. Echt!

  1. Profielbeeld van Willem sonneveld
   Willem sonneveld

   Naar?
   1. Kopen is vaak onmogelijk voor starters in de cultureel angehauchte sector.
   2. Op de particuliere markt is het van hetzelfde laken een pak. Tenzij je geluk hebt.
   3. Vooruit. Woonstad doet het iets beter, maar een verhuizing kost zomaar een duizendje of vier. En dan smeer je geen Flexa op je muur.

   Dus. Hoe vrij is die keuze nou?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.