Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Pop-upmoe — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Op de drempel van het lange paasweekend is het wellicht handig gespreksstof te hebben tijdens de vrijmibo. Stuurvrouw Fay van der Wall wijst op de beperkingen van het tijdelijke: ze is pop-upmoe.

Na 75 jaar wederopbouw is niet alleen de lege vlakte die de binnenstad ooit was opgevuld met een nieuw stadscentrum, ook het gezegde ‘Je kunt een kanon afschieten op de Coolsingel ’ is verleden tijd. Dat tweede heeft er mee te maken dat het niet alleen een stenen wederopbouw geweest is, maar ook een sociaal-cultureel herstel. Die herrijzenis heeft nu een niveau bereikt waardoor Rotterdam als een volwassen stad mee telt. De stad ziet er niet alleen goed uit, maar wordt ook goed gebruikt.

 

DeBesteStuurlui_Nina_feb2015
De Beste Stuurlui beeld: Nina Fernande

Al 4 reacties — discussieer mee!

 • Volgens mij is pop-up juist een mooie manier om de grootschalige ver-Etosisering en Primarkificatie van de stad tegen te gaan. Alle ketens zijn goed voor de werkgelegenheid hoor, maar juist de verschillende en steeds veranderende pop-ups geven de stad kleur. Dat zullen ook die grote ketens onderschrijven. Leve de pop-ups dus.

  Disclosure: Ja ik zit zelf ook in een popupconcept (zie link)

 • Wat makkelijk geredeneerd, gelardeerd met wat voorbeelden en op basis daarvan concluderen dat na de Wederopbouw er niets meer gebeurd. Maar wat te denken van het Erasmus University College en de Student Hotels, de Markthal en de ontwikkeling van de Oude Haven en het Wijnhaveneiland, het Centraal Station en de Calypso en de First, het Stadskantoor en het Forum met de ontsluiting van het AMROblok. Misschien ontwikkelingen die niet allemaal jouw voorkeur hebben, maar wel voortgang in de stad. Op één punt geef ik je wel gelijk, het is geen Wederopbouw meer. Maar dat moeten we ook een keer kunnen afsluiten, de volgende fase is aangebroken.

 • Ik herken het eigenlijk helemaal niet. In de 6 jaar dat eigenlijk zo een beetje heel Nederland qua bouw op slot ging werden in Rotterdam de meest fantastische zaken gerealiseerd. Ik kan het rijtje van Leo eigenlijk alleen maar aanvullen, daar valt in ieder geval niets aan af te doen. Ook het rijtje aan projecten dat loopt of op stapel staat is groter dan ooit tevoren. Rotterdam zit wat in de lift en dat is zichtbaar aan alles: http://www.skyscrapercity.com/forumdisplay.php?f=385 Dat pop-up-gedoe zie je ook in anders steden en had daar een zekere functie (de moed erin houden) maar hier hadden we het eigenlijk helemaal niet nodig en ik schat in dat het over een jaar zelfs volstrekt overbodig zal zijn.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Wat als we het concept van een Nationaal Park loslaten op de stad?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Mark Cridge, directeur van de National Park City London Foundation, weet: ook steden kunnen ecologisch extreem divers zijn. Dus waarom zouden zij niet het predikaat Nationaal Park verdienen? Teun van den Ende sprak Cridge over opnieuw verbinden met de natuur en de belangen van gemeenschappen daarbij.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures