Ga naar de inhoud

Een pittig gesprek met Aboutaleb in Humo

Het Vlaamse weekblad Humo sprak met Ahmed Aboutaleb. Het leverde een bijzonder lezenswaardig, pittig gesprek op met de burgemeester.

Aboutaleb wordt in het interview behoorlijk aangepakt door journalist Eric Goens. Het Nederland anno nu, immigratie, de politiek van Antwerpen & Bart de Wever en de islam komen ter sprake. Ook gaat Aboutaleb nog wat dieper in op zijn inmiddels beruchte ‘rot op’-uitspraak.

Een fragment:
“Mijn statement na de aanslagen in Parijs duurde meer dan een minuut. Ik heb mijn afschuw uitgesproken over de terreurdaden, ik heb het voor de 1 miljoen goedwillende moslims opgenomen en ze gewaarschuwd dat ze daarop aangesproken zouden worden. Dáárom heb ik uitdrukkelijk tegen die terroristen gezegd: ‘Rot toch op!’ Waarom wordt zo’n uitspraak achteraf zó geëxploiteerd? Het is intellectueel oneerlijk om van een onderbouwd discours drie woorden over te houden.”

U bent zelf jarenlang journalist geweest. U maakt mij niet wijs dat u de draagkracht van uw woorden niet op voorhand hebt ingeschat.
“Toen ik klaar was, zei ik tegen mijn woordvoerder: ‘De opening van de krant zal morgen zijn: Aboutaleb, dubbelepunt, moslims, rot toch op.”

Waarom hebt u die uitspraak dan gedaan?
Aboutaleb “Af en toe moet je een grote steen in de vijver gooien, om vervolgens een maatschappelijk debat op gang te brengen op de golven die zijn ontstaan. Maar de duiding mag niet verloren gaan. Onlangs gaf ik een interview aan een tv-zender uit Koeweit…”

…u zei toen dat moslimextremisten naar Pakistan of naar Irak mogen verhuizen, desnoods zelfs naar de Noordpool, de Zuidpool of de Atlantische Oceaan.
Aboutaleb “Ja, dat is een keuze die elk van die mensen mag maken.”

Al één reactie — discussieer mee!

  • Ik denk dat op dit moment Aboutalebs vrienden vooral andere burgemeesters zijn. Hij zou in samenspraak met zijn wethouders kunnen overwegen om een conferentie te organiseren van burgemeesters van belangrijke Europese steden met als thema: wat is de beste manier om te voorkomen dat de gewelddadige tak van de islam zich verder roert in onze Europese steden?

    Een tweede vraag die aan de orde kan komen luidt: hoe sluizen we de 1100 miljard euro die de Europese Centrale Bank (ECB) gaat bijdrukken door naar de reële economie? Het gaat hier omgerekend om twee miljard euro voor Rotterdam, zeg maar één miljard voor Noord en één voor Zuid. Het lijkt me niet de bedoeling dat die in de zakken van rijke beleggers verdwijnen. Ze dienen juist de ruggengraat van onze economie – kleine en middelgrote bedrijven, start-ups en zzp-ers – ten goede te komen.

    Ik denk dat het goed is en in ieder geval interessant wanneer die her en der reeds voorspelde burgemeestersbeweging – Movement of Mayors – in de EU daadwerkelijk van de grond komt. Wellicht is het burgemeestersniveau op dit moment het meest aangewezen niveau om politieke en maatschappelijke vernieuwingsprocessen op gang te brengen.
    De nationale regeringen zijn gewoon te langzaam, de politieke partijen zitten vast aan stromingen die sterk verouderd zijn en voor individuele burgers is het haast onmogelijk om een vuist te maken.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam