Ga naar de inhoud

Een pittig gesprek met Aboutaleb in Humo

Het Vlaamse weekblad Humo sprak met Ahmed Aboutaleb. Het leverde een bijzonder lezenswaardig, pittig gesprek op met de burgemeester.

Aboutaleb wordt in het interview behoorlijk aangepakt door journalist Eric Goens. Het Nederland anno nu, immigratie, de politiek van Antwerpen & Bart de Wever en de islam komen ter sprake. Ook gaat Aboutaleb nog wat dieper in op zijn inmiddels beruchte ‘rot op’-uitspraak.

Een fragment:
“Mijn statement na de aanslagen in Parijs duurde meer dan een minuut. Ik heb mijn afschuw uitgesproken over de terreurdaden, ik heb het voor de 1 miljoen goedwillende moslims opgenomen en ze gewaarschuwd dat ze daarop aangesproken zouden worden. Dáárom heb ik uitdrukkelijk tegen die terroristen gezegd: ‘Rot toch op!’ Waarom wordt zo’n uitspraak achteraf zó geëxploiteerd? Het is intellectueel oneerlijk om van een onderbouwd discours drie woorden over te houden.”

U bent zelf jarenlang journalist geweest. U maakt mij niet wijs dat u de draagkracht van uw woorden niet op voorhand hebt ingeschat.
“Toen ik klaar was, zei ik tegen mijn woordvoerder: ‘De opening van de krant zal morgen zijn: Aboutaleb, dubbelepunt, moslims, rot toch op.”

Waarom hebt u die uitspraak dan gedaan?
Aboutaleb “Af en toe moet je een grote steen in de vijver gooien, om vervolgens een maatschappelijk debat op gang te brengen op de golven die zijn ontstaan. Maar de duiding mag niet verloren gaan. Onlangs gaf ik een interview aan een tv-zender uit Koeweit…”

…u zei toen dat moslimextremisten naar Pakistan of naar Irak mogen verhuizen, desnoods zelfs naar de Noordpool, de Zuidpool of de Atlantische Oceaan.
Aboutaleb “Ja, dat is een keuze die elk van die mensen mag maken.”

Al één reactie — discussieer mee!

 • Ik denk dat op dit moment Aboutalebs vrienden vooral andere burgemeesters zijn. Hij zou in samenspraak met zijn wethouders kunnen overwegen om een conferentie te organiseren van burgemeesters van belangrijke Europese steden met als thema: wat is de beste manier om te voorkomen dat de gewelddadige tak van de islam zich verder roert in onze Europese steden?

  Een tweede vraag die aan de orde kan komen luidt: hoe sluizen we de 1100 miljard euro die de Europese Centrale Bank (ECB) gaat bijdrukken door naar de reële economie? Het gaat hier omgerekend om twee miljard euro voor Rotterdam, zeg maar één miljard voor Noord en één voor Zuid. Het lijkt me niet de bedoeling dat die in de zakken van rijke beleggers verdwijnen. Ze dienen juist de ruggengraat van onze economie – kleine en middelgrote bedrijven, start-ups en zzp-ers – ten goede te komen.

  Ik denk dat het goed is en in ieder geval interessant wanneer die her en der reeds voorspelde burgemeestersbeweging – Movement of Mayors – in de EU daadwerkelijk van de grond komt. Wellicht is het burgemeestersniveau op dit moment het meest aangewezen niveau om politieke en maatschappelijke vernieuwingsprocessen op gang te brengen.
  De nationale regeringen zijn gewoon te langzaam, de politieke partijen zitten vast aan stromingen die sterk verouderd zijn en voor individuele burgers is het haast onmogelijk om een vuist te maken.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • School’s Out! #39 with Barbara Stok. A lecture, drinks, bites and a short movie. Friday…

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • GroenLinks Rotterdam zoekt een creatieve social media redacteur met een focus op online communicatie en contentcreatie. Als social media redacteur werk je elke dag aan het online uitdragen van ons verhaal over een groen, sociaal en inclusief Rotterdam.

 • Bekijk alle vacatures