Ga naar de inhoud

Eerst de Kuip, dan de rest? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het gebied rondom Stadion Feijenoord, de ‘stadiondriehoek’, is niet het fraaiste stukje Rotterdam. Hoog tijd dat de gemeente een actievere rol aanneemt bij de gebiedsontwikkeling, vindt Jaap Rozema. Er is meer dan alleen de Kuip!

 

Als seizoenkaarthouder van Feyenoord kom ik maar wat graag in de Kuip. Maar toegegeven, buiten wedstrijddagen is de stadiondriehoek een plek om te vermijden: grote verkeerscorridors, onooglijke bedrijventerreinen, benzinestations en fastfoodrestaurants bepalen het straatbeeld. Door de spoorverbinding naar Dordrecht is de stadiondriehoek afgesneden van de gezellige volksbuurten in Hillesluis en Vreewijk. Dit deel van Zuid is nou niet iets wat je bezoekers tijdens een eerste kennismaking met de stad graag laat zien. Jorien van den Herik, oudpreses van Feyenoord, verwoordde het onlangs goed in het NRC (€): “De binnenkomst van Rotterdam – vanuit het zuiden via de A16 – is onze stad onwaardig”.

De achtergebleven gebiedsontwikkeling staat in schril contrast met al die mooie (ver)nieuwbouwplannen van de Kuip waar we de afgelopen tijd mee om de oren zijn geslagen. VolkerWessels, BAM, RedDeKuip: ze ontwikkelden grootse ideeën voor een multifunctioneel stadion, voor een investering van ettelijke honderden miljoenen. Enkele weken geleden sneuvelde alweer een stadionplan.

 

Stadion Feyenoord - Anniek Tijmes
Anniek Tijmes voor Beeldkanon beeld: Anniek Tijmes

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Laten we met z’n allen eens gierend hard huilen om het hart van Rotterdam

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Jonasz Dekkers staat stil bij het bombardement dat het hart uit onze stad rukte. Volgens hem heeft Rotterdam wél een hart, zelfs duizenden. Hij gunt het ons eens ‘diep te huilen’ om onze saamhorige liefde en trots voor de stad.

 • Is Rotterdam nog een ‘bouwende stad’? En voor wie bouwt ze dan?

  • Vers Beton

  Teun van den Ende doet onderzoek naar stedelijke ontwikkeling, architectuur en woonbeleid in Rotterdam. Hij licht tegels onder woontorens, spreekt wethouders, vastgoedbazen en bewoners. En vraagt zich af: voor wie bouwen we eigenlijk? Bij Vers Beton is hij onderzoeksjournalist Bouwende stad.

 • Gaat Rotterdam eindelijk wat aan de woningnood doen? 9 vragen over de Woonvisie

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De nieuwe Woonvisie gaat over het Rotterdamse woonbeleid tot 2040, met daarin acties voor de komende vijf jaar. Voor de gemeente een uitgelezen kans om iets aan de wooncrisis te doen. Gaat dat ook echt gebeuren? Woonexpert Teun van den Ende zocht het uit.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Hoe zou Rotterdam er in 2030 uitzien als een Nationaal Park? Tijdens het Stadmakerscongres 2023 werkten initiatiefnemers, stadmakers, ontwerpers en de gemeente Rotterdam gezamenlijk aan deze vraag.

  Venue: Natuurhistorisch Museum Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • Bekijk alle vacatures