Ga naar de inhoud

Het jongensboek van Harry Waites; de eerste kampioenstrainer van Feijenoord — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Een fantastische longread over de trainer die Feijenoord in 1924 voor de allereerste keer kampioen maakte, de Engelsman Harry Waites.  Zijn levensverhaal, gereconstrueerd door Jelle Simons, laat zien hoe oorlog, verboden liefde en een goede dosis bluf de club uit Zuid haar eerste kampioenstrainer bezorgde. Verplicht leesvoer voor iedere Feyenoordfan.

Het moet een apocalyptisch schouwspel zijn geweest. Bulderende explosies van de zwaarste artillerie ter wereld. Tienduizenden hysterische burgers die zich over volgepakte landweggetjes in veiligheid proberen te brengen. In de verte de havenstad Antwerpen; gehuld in de zwarte rook van haar brandende woonwijken en olieterminals.

Vanuit deze chaos wandelt de Engelse soldaat Harry Waites op 10 oktober 1914 Nederland binnen. Gevlucht naar het land waar hij jaren later als voetbaltrainer twee voetbalclubs voor het eerst kampioen maakte. Eén van deze clubs is nog steeds actief op het hoogste niveau; Feyenoord Rotterdam.

Ondanks zijn betrokkenheid bij het eerste kampioenschap van Feyenoord veroverde Harry geen prominente plek in de vaderlandse voetbalgeschiedenis. Vreemd eigenlijk, en ook wel zonde, want als er één trainer is die een kruisje achter zijn naam verdiend is het Harry Waites wel.

 

harry_waites_feyenoord
Gullit, Been, Koeman, Koeman, Verbeek en Rutten lukten niet wat Harry Waites wel deed: kampioen worden beeld: Boyd Koers

Al één reactie — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam