Ga naar de inhoud

Het jongensboek van Harry Waites; de eerste kampioenstrainer van Feijenoord — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Een fantastische longread over de trainer die Feijenoord in 1924 voor de allereerste keer kampioen maakte, de Engelsman Harry Waites.  Zijn levensverhaal, gereconstrueerd door Jelle Simons, laat zien hoe oorlog, verboden liefde en een goede dosis bluf de club uit Zuid haar eerste kampioenstrainer bezorgde. Verplicht leesvoer voor iedere Feyenoordfan.

Het moet een apocalyptisch schouwspel zijn geweest. Bulderende explosies van de zwaarste artillerie ter wereld. Tienduizenden hysterische burgers die zich over volgepakte landweggetjes in veiligheid proberen te brengen. In de verte de havenstad Antwerpen; gehuld in de zwarte rook van haar brandende woonwijken en olieterminals.

Vanuit deze chaos wandelt de Engelse soldaat Harry Waites op 10 oktober 1914 Nederland binnen. Gevlucht naar het land waar hij jaren later als voetbaltrainer twee voetbalclubs voor het eerst kampioen maakte. Eén van deze clubs is nog steeds actief op het hoogste niveau; Feyenoord Rotterdam.

Ondanks zijn betrokkenheid bij het eerste kampioenschap van Feyenoord veroverde Harry geen prominente plek in de vaderlandse voetbalgeschiedenis. Vreemd eigenlijk, en ook wel zonde, want als er één trainer is die een kruisje achter zijn naam verdiend is het Harry Waites wel.

 

harry_waites_feyenoord
Gullit, Been, Koeman, Koeman, Verbeek en Rutten lukten niet wat Harry Waites wel deed: kampioen worden beeld: Boyd Koers

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De marathon van Rotterdam: de laatste keer voor Lee, de eerste keer voor Abe

  • Sport

  Het was er één van laatste keren en één van eerste keren, de Marathon van Rotterdam 2024. De laatste keer Lee Towers’ You’ll never walk alone, de laatste keer Aboutaleb aan de finish, maar de eerste keer voor Abe Minnema, die nog nooit zoveel saamhorigheid voelde in de stad.

 • De Beste Stuurlui: Feyenoord City wordt een fiasco

  • Sport

  Wekelijkse opinie. Deze keer trekt Awais de wenkbrauwen op bij Feyenoord City. “In de kern is het probleem dat een Nederlandse subtopper een van de duurste stadions van Europa wil neerzetten”.

 • Carel van Hees brengt ode aan Feyenoord

  • Human interest

  Gerenommeerd fotograaf Carel van Hees heeft een fotoboek gemaakt over het landskampioenschap van Feyenoord. Van…

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures