Ga naar de inhoud

Minicollege: Integratienota Schneider is zo gek niet.

Eind maart kwam de integratienota van wethouder Schneider uit. Het verwachte vuurwerk bleef uit, maar is het wel een goede nota? Integratieonderzoeker Jaco Dagevos vindt het helemaal geen slecht stuk, verklaart hij in zijn minicollege, speciaal voor Vers Beton en Studio Erasmus.

In december werd de conceptintegratienota gelekt, die was pikant, dus iedereen keek met dichtgeknepen handjes uit naar de definitieve versie. Zou wethouder Schneider van Leefbaar Rotterdam met het integratiebeleid nog een flink tandje bijzetten? Of was het D66 gelukt de scherpe randjes eraf te schuren?

Het bleek een genuanceerde nota die slim laveert tussen de tegenstrijdige opvattingen van D66 en Leefbaar over integratie. Sommigen zeiden: een gedrocht van een compromis. Maar professor Jaco Dagevos is best te spreken over de nieuwe integratienota. Dagevos is werkzaam bij het Sociaal Cultureel Planbureau en is sinds kort bijzonder hoogleraar Integratie en Migratie bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen aan de Erasmus Universiteit.

De taal is mild, er wordt niet over ‘allochtonen’ maar over ‘migranten’ gesproken en de metafoor van de snelweg is best behulpzaam, vindt hij. Zolang maar duidelijk is dat mensen wel gelegenheid moeten krijgen om te ritsen. Dagevos pleit er ook krachtig voor om een hoofdstroom te formuleren, een basis. Als we met elkaar door één deur willen, dan moeten we een gedeelde basis hebben.

Dagevos heeft weinig op met het momenteel populaire idee van superdiversiteit. Natuurlijk is superdiversiteit een feit in Rotterdam, hier zijn uitzonderingen de regel en verschillen de norm, maar met anything goes help je de emancipatie niet vooruit, aldus Dagevos. Een opvallend modernistische opvatting die we de laatste tijd niet zo veel hoorden in het zo verhitte integratiedebat.

De volgende editie van Studio Erasmus is op dinsdag 12 mei, in de Rotterdamse Schouwburg. Ook dan is er weer een minicollege.
Tekst: Melissa van Amerongen

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Studio Erasmus van de Erasmus Universiteit. Deze organisatie heeft geen invloed gehad op de inhoud van het artikel. Lees hier meer over samenwerkingen.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures