Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

In december werd de conceptintegratienota gelekt, die was pikant, dus iedereen keek met dichtgeknepen handjes uit naar de definitieve versie. Zou wethouder Schneider van Leefbaar Rotterdam met het integratiebeleid nog een flink tandje bijzetten? Of was het D66 gelukt de scherpe randjes eraf te schuren?

Het bleek een genuanceerde nota die slim laveert tussen de tegenstrijdige opvattingen van D66 en Leefbaar over integratie. Sommigen zeiden: een gedrocht van een compromis. Maar professor Jaco Dagevos is best te spreken over de nieuwe integratienota. Dagevos is werkzaam bij het Sociaal Cultureel Planbureau en is sinds kort bijzonder hoogleraar Integratie en Migratie bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen aan de Erasmus Universiteit.

De taal is mild, er wordt niet over ‘allochtonen’ maar over ‘migranten’ gesproken en de metafoor van de snelweg is best behulpzaam, vindt hij. Zolang maar duidelijk is dat mensen wel gelegenheid moeten krijgen om te ritsen. Dagevos pleit er ook krachtig voor om een hoofdstroom te formuleren, een basis. Als we met elkaar door één deur willen, dan moeten we een gedeelde basis hebben.

Dagevos heeft weinig op met het momenteel populaire idee van superdiversiteit. Natuurlijk is superdiversiteit een feit in Rotterdam, hier zijn uitzonderingen de regel en verschillen de norm, maar met anything goes help je de emancipatie niet vooruit, aldus Dagevos. Een opvallend modernistische opvatting die we de laatste tijd niet zo veel hoorden in het zo verhitte integratiedebat.

De volgende editie van Studio Erasmus is op dinsdag 12 mei, in de Rotterdamse Schouwburg. Ook dan is er weer een minicollege.
Tekst: Melissa van Amerongen

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Studio Erasmus van de Erasmus Universiteit. Deze organisatie heeft geen invloed gehad op de inhoud van het artikel. Lees hier meer over samenwerkingen.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Melissa

Melissa van Amerongen

Een stad komt pas echt tot leven als mensen er in woord of beeld betekenis aan geven. Daarom vindt Melissa Vers Beton zo leuk. Melissa is socioloog en wetenschapsfilosoof en houdt zich voor Vers Beton onder andere bezig met wetenschappelijke artikelen op de site.

Profiel-pagina