Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Als Koninginnedag, ehm, Koningsdag eraan komt, krijg ik het altijd wat moeilijk met mezelf. Dat zit zo. Nadat ik mij ooit voor een scriptie flink verdiepte in de geschiedenis van het concept natie & nationalisme, hield ik daar een flinke afkeer van beide aan over. Wat een ellende is daarvan gekomen zeg! Van landjepik en superioriteitscomplexen tot volledige wereldoorlogen aan toe. Van het geld dat nodig is om een ceremonieel koningshuis in stand te houden kan ook armoede worden teruggedrongen en beter onderwijs geregeld worden. Zo blijft er wat mij betreft weinig te vieren over.

Oranje kliko's
Oranje kliko’s

Toch slaag ik er niet in een overtuigde afkeer van het geheel te krijgen. De vrijmarkt, straatfeestjes, koekhappen, blokfluit spelende kinderen – zulke koddigheid kun je simpelweg niet haten. In zeer zorgvuldige doses geconsumeerd is een beetje nationalisme ook nog eens goed voor ons. Zonder dat zou niemand meer zijn stoepje vegen of de politiek in gaan. Als kers op de taart wil het eind april vaak al best lekker weer zijn. Koningsdag komt dan als uitgelezen excuus om op een ongepast vroeg tijdstip in de zon op een terras aan de drank te gaan. Een excuus waar ik graag gebruik van maak.

Toen ik als puber nog ongegeneerd los wilde op Koninginnedag, stelde Rotterdam trouwens vaak teleur. Er viel hier niet zo heel veel te beleven en vrienden vertrokken dikwijls naar Delft of Amsterdam. Daar was het leuker en gezelliger. Dat is ondertussen wel anders, gelukkig. De feestvierder kan overal in de stad terecht. Livemuziek, dj’ s, of gewoon wat hangen en struinen: er is voor ieder wat wils.

Vorig jaar vluchtte ik eind april naar België, maar wie weet tref je me dit jaar bij Cafe De Bel in Noord, bij Bird of een van de vele kroegen op de Nieuwe Binnenweg. Bij voorkeur op een terras.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

profile pic VB

Fay van der Wall

Fay van der Wall (1983) werkt als freelance schrijver en maker. Schrijft voor Vers Beton over popcultuur, kunst, muziek, media en de stad

Profiel-pagina
Ferry van Steijn

Ferry van Steijn

Ferry van Steijn is een Rotterdamse illustrator en grafisch ontwerper. Hij is lid van het collectief Ik Rotterdam.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.