Ga naar de inhoud

S.P.Q.R.: Senatus Populusque Roterodamus — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De gebiedscommissies bestaan net een jaar en morgen gaat de Burgerjury van start. Dit college moet niet steeds nieuwe clubjes in het leven roepen, om vervolgens de inbreng van de inwoners van tafel te vegen, vindt Rachid Benhammou. Rotterdammers willen niet váker inspraak, ze willen zien dat er daadwerkelijk iets gebeurt met hun stem.

Afbraak en nepdemocratie

De Romeinen wisten hoe ze het volk tevreden konden houden. En dan heb ik het niet eens over brood en spelen. ‘De Senaat en het Volk van Rome’ fungeerde lange tijd als officiële naam van het Romeinse Rijk en prijkte als inscriptie op vele openbare gebouwen, triomfbogen, munten en vaandels. De letters werden gebruikt om aan te geven dat het volk inspraak had, maar tegelijkertijd ook om vrees, ontzag en bewondering in te boezemen. In Rotterdam staat S.P.Q.Roterodamus op de zeventiende-eeuwse sokkel van het Erasmusbeeld en S.P.Q.R. staat centraal in een wandschildering op het stadhuis.

Sinds vorig jaar kent Rotterdam de gebiedscommissies, de vervangers van de deelgemeenten. Zij moeten adviseren, participatie organiseren en toezien op uitvoering. Met de gebiedscommissies zouden bewoners meer invloed op de besluitvorming krijgen. Maar een half jaar na het met veel trots, gejubel en euforie oprichten van de deelgemeenten 2.0 was de lol er alweer vanaf. De gebiedscommissies lieten in november in een brief weten niet blij te zijn met hoe ze door het college worden behandeld. Ze voelden zich niet serieus genomen en verweten het college dat afspraken niet nagekomen werden. Vooral het feit dat juist op het participatiebudget werd bezuinigd, was hen een doorn in het oog. “Afbraak en nepdemocratie”, noemde een voorzitter het zelfs.

In het collegeprogramma staat dat politiek en burger dichter bij elkaar moeten komen. Maar dat doe je niet door een tussenlaag te creëren die je vervolgens weinig macht geeft. Dat doe je door te luisteren. De inzet en adviezen van de gebiedscommissies zouden uiterst belangrijk moeten zijn en serieus genomen moeten worden. Anders kun je ze net zo goed afschaffen. Als half Rotterdam aangeeft dat er niet bezuinigd mag worden op bijvoorbeeld het armoedebeleid, moet je daar naar luisteren en handelen. Maar de machthebber doet wat hij wil.

 

VersBeton_SPQR- Senatus Populesque Rotterdamus
illustratie

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Volgens mij hebben de partijen die voor de gebiedscommissies zijn de verkiezingen verloren!
  Lees ook de reacties op de stukken van Van Heemst en elders over de gebiedscommissies.
  Deze overbodige semi-bestuurslaag is in de achterkamertjes samengesteld! In Alexanderpolder zijn zelfs de verkiezingen niet afgewacht om tot bestuursvorming te komen.

  Ieder initiatief om directe inspraak van de bevolking te komen dient derhalve te worden toegejuicht i.p.v. het al voor het geprobeerd is af te schieten.
  Praxi facit perfectum. Al doende leert men.

 • De spijker op z’n kop zou ik zeggen. Mijnsinziens zou het ’t beste zijn om over 3 jaar geeoon de gebcie op te heffen en alles over te hevelen naar de stad in dien verstande dat men de ingeslagen weg qua gebiedsgericht werken wel deels vasthoud. Laatst in Arminius kon ik niet anders concluderen dat wij als gebcie leden en voorzitters het beste voor hebben maar toch overgeleverd blijven aan de Coolsingel. Natuurlijk wist men dit van te voren maar toch… Tis overigens wel frappant te zien dat een groot deel van de voorzitters geleverd door partijen die eerst tegen waren de grootste mond hebben. Tsja wellicht dat de forse vergoeding en het vooruitzicht op niets over 3 jaar natuurlijk meeweegt. Overigens wil ik onze vz alhier in mijn gebied complimenteren, ondanks dat ik eerder een zelfde vermoeden had over deze man denk ik dat wij ons hier in Delfshaven gelukkig mogen prijzen met de inzet van het overgrote deel can de commissie maar zeer zeker ook de gebiedsambtenaren, zonder hen zou de gebcie helemaal tandeloos zijn. Mijn voorstel zou zijn, 2018 commissies opheffen, bewoners initiatieven in het geheel naar de stad ism met Opzoomer mee, striktere en duidelijkere kaders voor aanvragen en het verder doen met de gebiedsnetwerkers. Tot die tijd laten wij als gebcies het beste eruithalen (voor onze bewoners niet voor onszelf) en in 2018 waardig afscheid nemen van dit dure experiment.

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam