Ga naar de inhoud

S.P.Q.R.: Senatus Populusque Roterodamus — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De gebiedscommissies bestaan net een jaar en morgen gaat de Burgerjury van start. Dit college moet niet steeds nieuwe clubjes in het leven roepen, om vervolgens de inbreng van de inwoners van tafel te vegen, vindt Rachid Benhammou. Rotterdammers willen niet váker inspraak, ze willen zien dat er daadwerkelijk iets gebeurt met hun stem.

Afbraak en nepdemocratie

De Romeinen wisten hoe ze het volk tevreden konden houden. En dan heb ik het niet eens over brood en spelen. ‘De Senaat en het Volk van Rome’ fungeerde lange tijd als officiële naam van het Romeinse Rijk en prijkte als inscriptie op vele openbare gebouwen, triomfbogen, munten en vaandels. De letters werden gebruikt om aan te geven dat het volk inspraak had, maar tegelijkertijd ook om vrees, ontzag en bewondering in te boezemen. In Rotterdam staat S.P.Q.Roterodamus op de zeventiende-eeuwse sokkel van het Erasmusbeeld en S.P.Q.R. staat centraal in een wandschildering op het stadhuis.

Sinds vorig jaar kent Rotterdam de gebiedscommissies, de vervangers van de deelgemeenten. Zij moeten adviseren, participatie organiseren en toezien op uitvoering. Met de gebiedscommissies zouden bewoners meer invloed op de besluitvorming krijgen. Maar een half jaar na het met veel trots, gejubel en euforie oprichten van de deelgemeenten 2.0 was de lol er alweer vanaf. De gebiedscommissies lieten in november in een brief weten niet blij te zijn met hoe ze door het college worden behandeld. Ze voelden zich niet serieus genomen en verweten het college dat afspraken niet nagekomen werden. Vooral het feit dat juist op het participatiebudget werd bezuinigd, was hen een doorn in het oog. “Afbraak en nepdemocratie”, noemde een voorzitter het zelfs.

In het collegeprogramma staat dat politiek en burger dichter bij elkaar moeten komen. Maar dat doe je niet door een tussenlaag te creëren die je vervolgens weinig macht geeft. Dat doe je door te luisteren. De inzet en adviezen van de gebiedscommissies zouden uiterst belangrijk moeten zijn en serieus genomen moeten worden. Anders kun je ze net zo goed afschaffen. Als half Rotterdam aangeeft dat er niet bezuinigd mag worden op bijvoorbeeld het armoedebeleid, moet je daar naar luisteren en handelen. Maar de machthebber doet wat hij wil.

 

VersBeton_SPQR- Senatus Populesque Rotterdamus
illustratie

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Volgens mij hebben de partijen die voor de gebiedscommissies zijn de verkiezingen verloren!
  Lees ook de reacties op de stukken van Van Heemst en elders over de gebiedscommissies.
  Deze overbodige semi-bestuurslaag is in de achterkamertjes samengesteld! In Alexanderpolder zijn zelfs de verkiezingen niet afgewacht om tot bestuursvorming te komen.

  Ieder initiatief om directe inspraak van de bevolking te komen dient derhalve te worden toegejuicht i.p.v. het al voor het geprobeerd is af te schieten.
  Praxi facit perfectum. Al doende leert men.

 • De spijker op z’n kop zou ik zeggen. Mijnsinziens zou het ’t beste zijn om over 3 jaar geeoon de gebcie op te heffen en alles over te hevelen naar de stad in dien verstande dat men de ingeslagen weg qua gebiedsgericht werken wel deels vasthoud. Laatst in Arminius kon ik niet anders concluderen dat wij als gebcie leden en voorzitters het beste voor hebben maar toch overgeleverd blijven aan de Coolsingel. Natuurlijk wist men dit van te voren maar toch… Tis overigens wel frappant te zien dat een groot deel van de voorzitters geleverd door partijen die eerst tegen waren de grootste mond hebben. Tsja wellicht dat de forse vergoeding en het vooruitzicht op niets over 3 jaar natuurlijk meeweegt. Overigens wil ik onze vz alhier in mijn gebied complimenteren, ondanks dat ik eerder een zelfde vermoeden had over deze man denk ik dat wij ons hier in Delfshaven gelukkig mogen prijzen met de inzet van het overgrote deel can de commissie maar zeer zeker ook de gebiedsambtenaren, zonder hen zou de gebcie helemaal tandeloos zijn. Mijn voorstel zou zijn, 2018 commissies opheffen, bewoners initiatieven in het geheel naar de stad ism met Opzoomer mee, striktere en duidelijkere kaders voor aanvragen en het verder doen met de gebiedsnetwerkers. Tot die tijd laten wij als gebcies het beste eruithalen (voor onze bewoners niet voor onszelf) en in 2018 waardig afscheid nemen van dit dure experiment.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures