Ga naar de inhoud

Schrijver in de stad: Het gelijk van de shagrookster

‘De tram komt toch weer op dit punt terug? Ja toch, niet dan?’ Vincent Cardinaal raakt betrokken in een cirkelredenering van een verstokte verslaafde.

Cardinaal Het gelijk van de shagrookster
Cardinaal Het gelijk van de shagrookster

Ach, de mens en zijn verslavingen. De een kan niet zonder eindeloos huizen bekijken op Funda. De ander eet dagelijks twee worstenbroodjes, weer een ander leeft in een wereld die vormgegeven wordt door Candy Crush. Sommigen kunnen niet van drank of narcotica afblijven en zien er geen probleem in hun omgeving hiervoor langzaam leeg te zuigen. Dit zijn de soort verslavingen die je op den duur alles kosten, maar goed, daarover hebben we het op deze plaats al vaker gehad. We laten die subcultuur daarom voor wat-ie is. Voor nu.

Nee, vandaag gaat het over een verslaving die minstens zo hardnekkig is, maar vaak wat koddiger voor het voetlicht komt. Nicotine. Als kind groeide ik op tussen rokers. Het heeft bij mij tot een Pavlovreactie geleid: er hoeft maar iemand vergeelde snorharen of wijs- en middelvingers te tonen en ik denk al “Ha, gezellig”. Zelf startte ik nooit met roken – mij niet gezien – maar met rokers heb ik nooit problemen gehad. Ondanks hun onhebbelijkheden vind ik ze de leukste onder de verslaafden. Afgelopen zondag, eerste paasdag, kwam ik weer een treffend exemplaar tegen.

 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam