Ga naar de inhoud

Schrijver in de stad: Het gelijk van de shagrookster

‘De tram komt toch weer op dit punt terug? Ja toch, niet dan?’ Vincent Cardinaal raakt betrokken in een cirkelredenering van een verstokte verslaafde.

Cardinaal Het gelijk van de shagrookster
Cardinaal Het gelijk van de shagrookster

Ach, de mens en zijn verslavingen. De een kan niet zonder eindeloos huizen bekijken op Funda. De ander eet dagelijks twee worstenbroodjes, weer een ander leeft in een wereld die vormgegeven wordt door Candy Crush. Sommigen kunnen niet van drank of narcotica afblijven en zien er geen probleem in hun omgeving hiervoor langzaam leeg te zuigen. Dit zijn de soort verslavingen die je op den duur alles kosten, maar goed, daarover hebben we het op deze plaats al vaker gehad. We laten die subcultuur daarom voor wat-ie is. Voor nu.

Nee, vandaag gaat het over een verslaving die minstens zo hardnekkig is, maar vaak wat koddiger voor het voetlicht komt. Nicotine. Als kind groeide ik op tussen rokers. Het heeft bij mij tot een Pavlovreactie geleid: er hoeft maar iemand vergeelde snorharen of wijs- en middelvingers te tonen en ik denk al “Ha, gezellig”. Zelf startte ik nooit met roken – mij niet gezien – maar met rokers heb ik nooit problemen gehad. Ondanks hun onhebbelijkheden vind ik ze de leukste onder de verslaafden. Afgelopen zondag, eerste paasdag, kwam ik weer een treffend exemplaar tegen.

 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures