Ga naar de inhoud

Waardering voor oude gebouwen: ‘Rotterdam is meer dan de nieuwbouwiconen’ — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Waar in Rotterdam van oudsher vooral vooruit gekeken wordt naar het nieuwe, lijkt er de laatste jaren sprake van een groeiende waardering voor het bestaande. Zo heeft de politiek de omgang met het gebouwd erfgoed inmiddels hoog op de agenda staan: nog voor de zomer wordt er vergaderd over een nieuw monumentenbeleid. Vers Beton sprak vast met een aantal experts. Wat is het belang van een zorgvuldige omgang met erfgoed, en wat zijn hun aanbevelingen?  

In de zomer van 2013 wordt het gewoonlijk zo kalme Noordereiland opgeschrikt door mogelijke sloop- en nieuwbouwplannen voor de Maaskade 115, een vooroorlogs pand dat deel uitmaakt van de zogeheten Oomspanden. De Maaskade is een beschermd stadsgezicht en nummer 115 wordt geflankeerd door twee monumenten, maar toch wordt een sloop- en nieuwbouwscenario onderzocht.

Een paar maanden later, iets zuidelijker. De gemeente verkoopt het Zuiderziekenhuis, een gebouw uit 1939 dat tot dan toe op de nominatie stond een gemeentelijke monument te worden. De koper is een ontwikkelaar die er geen geheim van maakt het ziekenhuis te willen slopen om er woningen voor in de plaats te bouwen.

Zuiderziekenhuis Rotterdam 2
beeld: Marcel Kollen

Al 9 reacties — discussieer mee!

 • Goed stuk! Zinvoller dan alleen investeren in de personele bezetting bij de gemeente lijkt me dus ook dat zij (bijv via AIR) veel zichtbaarder en specifieker investeert in cultuurbesef middels debat en zorgt dat de in de markt aanwezige vakkennis voor een breder publiek zichtbaar en beschikbaar is in een database. site of Facebookpagina oid.

 • Sterk stuk. Oude gebouwen kunnen ook locaties met nieuwbouw juist een bijzondere uitstraling geven. De Wilhelminapier dankt toch een fors deel van de toestroom van mensen aan Hotel New York. De Lloydpier krijgt karakter door st Job en de Schiecentrale. De Oude Haven is toch met name bijzonder door jet Witte Huis en het rijtje oude woningen ernaast, gecombineerd met een stoere brug en kubuswoningen.
  Oude gebouwen hebben een verhaal. Gebruik dat verhaal bij gebiedsontwikkeling.

 • Helemaal mee eens. Je hoeft heus niet alles te bewaren, maar een beetje meer respect voor het erfgoed in Rotterdam lijkt mij ook een goed idee.

  Ook behorend tot het rijtje: het Dijkzichtziekenhuis. Dit staat ook al een tijd op de slooplijst, nu ze het hele ziekenhuis aan het herbouwen zijn. Ik heb de projectorganisatie wel eens gemaild waarom dat gebouw nou weg moet, en of het echt niet anders kan. Het ligt daar zo ontzettend mooi aan de Schie. De reactie: Er komen veel mooie gebouwen voor terug hoor mevrouw. Nou ja!

 • Dank voor dit heldere stuk. Ik vroeg me af of zich iemand en public heeft druk gemaakt over de sloop van Ons Blok op het Noordereiland (de entree als je vanuit Feijenoord komt). Ik zag het gisteren pas toen ik er langs reed en vind het onvoorstelbaar liefdeloos en dom van Woonstad. Eerst jarenlang verwaarlozen en dan zeggen dat het rijtje huizen ‘aan het eind van zijn Latijn’ is en gesloopt moet worden. En er dan ook nog historiserende shit (excusez-le mot) voor in de plaats neerzetten. Behalve enige pogingen van Judith Bokhove van Groen Links vond ik weinig proteststemmen op internet of vergis ik me?

 • Een andere voorbeeld van wat mij betreft geslaagd hergebruik is het Entrepotgebouw de Vijf Werelden. Dat huisvest nu een grote Jumbo, Marskramer, een slijterij, bloemenwinkel en verschillende restaurants, een toko etc.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam