Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Met de presentatie van het programma Kansrijke Wijken door de gemeente Rotterdam is deze week de strijd om de bakfietsgezinnen (opnieuw) losgebarsten. De term – halverwege 2014 gelanceerd door Joost Eerdmans in het toenmalige nieuwe college – ontlokte eerder al veel reacties. In het persbericht van de gemeente wordt het woord ‘bakfiets’ niet gebruikt, maar ook in dit plan doemt het ongemakkelijke gevoel op van elitaire, grotendeels blanke yuppenwijken die als kleine eilandjes in de stad de huidige bevolkingsgroepen verdringen. Binnen Kansrijke Wijken wordt overigens ook beleid ontwikkeld om studenten, ‘young professionals’ en ‘empty nesters’ te binden aan de stad.

Wat is het plan voor de doelgroep ‘draagkrachtige gezinnen’? Negen wijken rondom het centrum krijgen extra investeringen die het leefklimaat voor hoogopgeleide en werkende ouders moeten verbeteren, zodat deze kiezen voor wonen in de stad in plaats van uitwijken naar randgemeenten. Denk aan extra brede stoepen (handig voor de bakfiets!), meer groen, sport- en speelveldjes, grotere woningen door samenvoegingen en zelfbouw, en ‘excellente scholen’. Onderdeel uit het plan is ook om zogenaamde Droomstraten te creëren, waar bewoners ervoor zorgen dat hun straat een maand lang autovrij blijft. Ruim baan voor de bakfiets dus. Hoe zien die bakfietswijken er straks uit, vroegen wij ons af?

Melanie Drent en Zita Bebenroth zijn onderdeel van Roth Illustration Agency, een agentschap voor Rotterdamse illustratoren.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

melanie

Melanie Drent

Illustrator

Melanie Drent (1980) ziet de wereld in heldere lijnen. Ze registreert en analyseert. Het liefst tekent ze mensen. Geef haar een pen en ze gaat. Sinds ze afstudeerde aan de HKU doet ze niet anders.

Profiel-pagina
Zita Bebenroth

Zita Bebenroth

Zita Bebenroth (1975) observeert en schrijft over wat op straat ligt. In een tweet, blog, column of sprookje. Sinds haar studietijd in Kralingen dankbaar blijven plakken in de metropool, en nu in Noord nog lang niet uitgekeken.

Profiel-pagina