Ga naar de inhoud

Was Getekend: de bakfietswijk

In de wekelijkse rubriek Was Getekend verpakken illustrator Melanie Drent en schrijver Zita Bebenroth de Rotterdamse actualiteit in een beeldcolumn. Deze week: de gemeente investeert in zogenaamde ‘bakfietswijken’.

Met de presentatie van het programma Kansrijke Wijken door de gemeente Rotterdam is deze week de strijd om de bakfietsgezinnen (opnieuw) losgebarsten. De term – halverwege 2014 gelanceerd door Joost Eerdmans in het toenmalige nieuwe college – ontlokte eerder al veel reacties. In het persbericht van de gemeente wordt het woord ‘bakfiets’ niet gebruikt, maar ook in dit plan doemt het ongemakkelijke gevoel op van elitaire, grotendeels blanke yuppenwijken die als kleine eilandjes in de stad de huidige bevolkingsgroepen verdringen. Binnen Kansrijke Wijken wordt overigens ook beleid ontwikkeld om studenten, ‘young professionals’ en ‘empty nesters’ te binden aan de stad.

Wat is het plan voor de doelgroep ‘draagkrachtige gezinnen’? Negen wijken rondom het centrum krijgen extra investeringen die het leefklimaat voor hoogopgeleide en werkende ouders moeten verbeteren, zodat deze kiezen voor wonen in de stad in plaats van uitwijken naar randgemeenten. Denk aan extra brede stoepen (handig voor de bakfiets!), meer groen, sport- en speelveldjes, grotere woningen door samenvoegingen en zelfbouw, en ‘excellente scholen’. Onderdeel uit het plan is ook om zogenaamde Droomstraten te creëren, waar bewoners ervoor zorgen dat hun straat een maand lang autovrij blijft. Ruim baan voor de bakfiets dus. Hoe zien die bakfietswijken er straks uit, vroegen wij ons af?

Melanie Drent en Zita Bebenroth zijn onderdeel van Roth Illustration Agency, een agentschap voor Rotterdamse illustratoren.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Was Getekend: Ontbijten net als in de film

  • Was Getekend

  Was Getekend beschouwt de eigenwijze bloei van Rotterdam. De bewegende stad levert altijd wel een eigen…

 • Was Getekend: Regen, regen, regen

  • Was Getekend

  Was Getekend beschouwt de eigenwijze bloei van Rotterdam. De bewegende stad levert altijd wel een eigen…

 • Was Getekend: Bluegrass

  • Was Getekend

  Was Getekend beschouwt de eigenwijze bloei van Rotterdam. De bewegende stad levert altijd wel een eigen…

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures