Ga naar de inhoud

Weerspiegelende wederopbouw — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Op 14 mei is het dit jaar precies 75 jaar geleden dat Rotterdam werd gebombardeerd. Vers Beton vroeg, in samenwerking met LOKAAL, twee schrijvers te reflecteren op de toekomst van het herdenken. In de eerste aflevering: Dore van Duivenbode, over hoe de wederopbouw je dagelijks in het gezicht schittert. Maar oorlog blijft het helaas altijd.

“Ik brand ieder jaar een kaarsje. Meestal ’s avonds, dan is het licht mooier.”

Het waxinelichtje zet de in Charlois wonende Katharzyna Cisek tussen de televisie en de commode in. Niet op 14 mei wanneer Rotterdam het bombardement herdenkt, maar op 1 september, de dag dat Duitsland Katharzyna’s geboortestad bombardeerde. Gdańsk werd Danzig, de Tweede Wereldoorlog was begonnen. “In Polen deed ik dat nooit hoor, zo’n kaarsje,” verontschuldigt zij zich. “Maar hier ben ik zo alleen. Mijn hele familie is daar.” Ze speurt de kalender af, gaat met haar vingers langs de dagen. “1 mei is Dag van de Arbeid, 3 mei vieren we de Poolse grondwet. Dodenherdenking is 4 mei, toch? Bevrijdingsdag daarna. Hier, 14 mei. Een donderdag. Dan ben ik gewoon aan het werk.”

wederopbouw – Dore

Al één reactie — discussieer mee!

 • Het zou mooi zijn als langs de brandgrens bij elke licht op 14 mei een fakkel zou staan die worden ontstoken op het tijdstip dat het bombardement begon en het hart van Rotterdam werd verwoest.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures