Ga naar de inhoud

Wunderbaum: waar theater werkelijkheid wordt, en werkelijkheid theater — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Twee jaar geleden startte Theatercollectief Wunderbaum met ‘The New Forest’, een vierjarige zoektocht naar een toekomstige samenleving. Sereh Mandias sprak over dit ambitieuze project met Wunderbaums dramaturg Tobias Kokkelmans. ”Wat als verhaallijn begon, is werkelijkheid geworden.”

Een leegstaand huis, het dak van de Hofbogen, een Citroëngarage, Venlo en Club Vibes: je kunt het zo gek niet verzinnen of theatercollectief Wunderbaum heeft er gespeeld. Het gezelschap, al meer dan een decennium actief in Rotterdam, maakt op al die plekken geëngageerde stukken waarin acteurs in de huid kruipen van voetbalsupporters, filosofen of een bijstandsgezin. Voor klassieke stukken moet je elders zijn.

Ook op dit moment staat er heel wat op de rol. Eind deze maand is er bijvoorbeeld de Nederlandse première van ‘Unser Dorf soll schöner werden’, waarvoor Wunderbaum samenwerkt met theaterregisseur Johan Simons. In januari volgt de lancering van de film ‘Transition is the Mission’. Bovendien is het gezelschap op 26 april te gast in Urban Places – Public Spaces, een videodebat georganiseerd door het Goethe-Institut tussen Rotterdam, München en Johannesburg over de ideale stad.

2T8C3248_s
The play ‘De komst van Xia’ by Wunderbaum at the Hofbogencomplex in Rotterdam beeld: Ossip van Duivenbode

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Sociale woningbouw in de Tweebosbuurt: hoe ‘sociaal’ is de Roseknoop?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Eindelijk, na alle luxe woontorens weer sociale woningbouw! De Roseknoop is een groot gebouw aan de rand van de Afrikaanderwijk waar ook oud-bewoners van de Tweebosbuurt wonen. Een zorgvuldig ontworpen project, maar past het wel bij de huidige woonbehoefte? Wat vinden bewoners zelf? En wat is ‘sociaal’?

 • Het Grondstoffenstation op het Afrikaanderplein is zoveel meer dan een afvalinzamelingsgebouw

  • Architectuurkritiek

  Het Grondstoffenstation op het Afrikaanderplein is genomineerd voor de Rotterdam Architectuurprijs. Reden voor Teun van den Ende om zich in de reuring van de Afrikaandermarkt te begeven. Daar trof hij een familiale microkosmos waarin de medewerkers van het Grondstoffenstation een vertrouwd gezicht vormen voor de bewoners. En kreeg hij na vijf minuten al een tasje roti in de handen geduwd.

 • Middelmaat aan de Maas

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Hoe eentonig en onbetaalbaar moet Rotterdam worden voordat ze het kind met het badwater weggooit? Om de stad te behoeden voor ongeïnspireerde middelmatigheid moeten we nieuwe technieken voor stadsontwikkeling omarmen, stelt Tim Peeters in dit essay.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Ervaar de Rotterdamse architectuur van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht. Tijdens de derde editie van de Dag én Nacht van de Architectuur zijn er verschillende activiteiten op ruim 30 locaties in de stad. Architecten, gidsen, bewoners en kunstenaars laten je op zaterdag 15 juni de stad zien vanuit frisse en vernieuwende perspectieven met tours, workshops, muziek, film en optredens.

  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam