Ga naar de inhoud

Wunderbaum: waar theater werkelijkheid wordt, en werkelijkheid theater — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Twee jaar geleden startte Theatercollectief Wunderbaum met ‘The New Forest’, een vierjarige zoektocht naar een toekomstige samenleving. Sereh Mandias sprak over dit ambitieuze project met Wunderbaums dramaturg Tobias Kokkelmans. ”Wat als verhaallijn begon, is werkelijkheid geworden.”

Een leegstaand huis, het dak van de Hofbogen, een Citroëngarage, Venlo en Club Vibes: je kunt het zo gek niet verzinnen of theatercollectief Wunderbaum heeft er gespeeld. Het gezelschap, al meer dan een decennium actief in Rotterdam, maakt op al die plekken geëngageerde stukken waarin acteurs in de huid kruipen van voetbalsupporters, filosofen of een bijstandsgezin. Voor klassieke stukken moet je elders zijn.

Ook op dit moment staat er heel wat op de rol. Eind deze maand is er bijvoorbeeld de Nederlandse première van ‘Unser Dorf soll schöner werden’, waarvoor Wunderbaum samenwerkt met theaterregisseur Johan Simons. In januari volgt de lancering van de film ‘Transition is the Mission’. Bovendien is het gezelschap op 26 april te gast in Urban Places – Public Spaces, een videodebat georganiseerd door het Goethe-Institut tussen Rotterdam, München en Johannesburg over de ideale stad.

2T8C3248_s
The play ‘De komst van Xia’ by Wunderbaum at the Hofbogencomplex in Rotterdam beeld: Ossip van Duivenbode

Al één reactie — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Wat als we het concept van een Nationaal Park loslaten op de stad?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Mark Cridge, directeur van de National Park City London Foundation, weet: ook steden kunnen ecologisch extreem divers zijn. Dus waarom zouden zij niet het predikaat Nationaal Park verdienen? Teun van den Ende sprak Cridge over opnieuw verbinden met de natuur en de belangen van gemeenschappen daarbij.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures