Ga naar de inhoud

Afsplitsingen in de politiek

Het broeit altijd wel ergens

Afsplitsingen in de politiek. Het fenomeen is bekend: een (meestal boos) fractielid stapt uit de fractie, weigert zijn zetel in te leveren en gaat vrolijk als eenmansfractie verder. Het gebeurt op onverwachte momenten. En vaak bij de mensen waarvan niemand het verwacht.

Peter_van_Heemst
Peter van Heemst beeld: Jeroen Van de Ruit

Al 4 reacties — discussieer mee!

 • Waar het conflict omdraaide, was niemand kristalhelder. Goh ?

  Mijn oud leerling heet Augostinho dos Santos

  Kok pakte ook via zijn dochter ook de fractievergoeding. dat is gelukkig voor afsplitsers niet meer mogelijk. Mijn college Harry van de Bouwhuizen gaf het goede voorbeeld en leverde zijn zetel in, nadat hij merkte dat zijn omgeving artikel 1 van de grondwet niet toepast op discriminatie i.v.m. politieke voorkeur. Dat is ook de reden trouwens dat wij het beheer en het ontwerpen van onze website in eigen hand hebben moeten nemen. Viel me op dat Bugel ? nogal trots was op het ontwerpen van haar site’s.

  Bij LR zijn zes afsplitsers geweest, waarvan er twee gewoon de laan uit zijn gestuurd.

 • Ja al die afsplitsingen waren wel bijzonder in de Rotterdamse gemeenteraad periode 2002-2006. LR/VVD/CDA hadden op enig moment geen meerderheid meer. Maar dat maakte niet uit, want de lonely cowboys kwamen meestal toch niet en/of waren het onderling niet eens.

  Samenstelling in 2004:

  PvdA 10
  CDA 5
  VVD 4
  LR 13
  D66 2
  GL 2
  SP 1
  St 1
  CU 1
  K 1
  S 1
  H 1
  M 1
  S 1
  B 1
  Twaalf fracties, de vergruizing van de democratie.

 • Klopt helemaal George.
  In 2006 stapten bij LR nog twee leden op, omdat ze ontevreden waren over hun lage plek op de nieuwe kieslijst.
  Het afsplitsen werd beloond met de basisfractiebijdrage, die iedere fractie kreeg. Een flink bedrag!
  Dat is ook de reden dat de twee weggestuurden bij ons na een aanvankelijk samenzijn zich ook weer opsplitsten. Ze hebben min of meer straffeloos geweigerd inzage te geven in de besteding van dat geld.
  Afsplitsen bij een kleine of lokale partij is een makkelijker stap dan opstappen bij een grote of regentenpartij. Die laatsten hebben n.l. een grabbelton vol politieke ambten en semi politieke posities voor trouwe leden. Opstappen betekent dat je niet mag grabbelen.

  Heb toevallig Ronald Motta dit weekend in ons café gesproken. Gezellig! Overigens niets gehoord dat ik en vrijwel iedereen in het stadhuis niet wisten.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam