Ga naar de inhoud

Herdenking van het bombardement op Rotterdam niet vanzelfsprekend — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Stilstaan bij de verwoesting door het bombardement op Rotterdam is niet altijd vanzelfsprekend geweest. Dat blijkt uit de publicatie van Susan Hogervorst en Patricia van Ulzen over de herdenking van deze bijzondere dag. Tara Lewis krijgt uitleg in een interview.

Tegenwoordig kunnen we ons in Rotterdam nauwelijks voorstellen dat we 14 mei onopgemerkt voorbij laten gaan. Toch is de huidige herdenking van het bombardement op Rotterdam een relatief nieuw fenomeen. In de eerste decennia was nauwelijks aandacht voor de datum. De blik was vooruit gericht, ‘sterker door strijd’ het ter harte genomen devies van koningin Wilhelmina. Susan Hogervorst en Patricia van Ulzen deden onderzoek naar het veranderende herdenken van die dag in mei, waarop de stad zijn hart verloor. Ze schreven het boek ‘Rotterdam en het bombardement, 75 jaar herinneren en vergeten’.
 

IMG_0129
Patricia van Ulzen (links) en Susan Hogervorst schreven een boek over de herdenking van het bombardement. beeld: Tara Lewis

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam