Ga naar de inhoud

Herdenking van het bombardement op Rotterdam niet vanzelfsprekend — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Stilstaan bij de verwoesting door het bombardement op Rotterdam is niet altijd vanzelfsprekend geweest. Dat blijkt uit de publicatie van Susan Hogervorst en Patricia van Ulzen over de herdenking van deze bijzondere dag. Tara Lewis krijgt uitleg in een interview.

Tegenwoordig kunnen we ons in Rotterdam nauwelijks voorstellen dat we 14 mei onopgemerkt voorbij laten gaan. Toch is de huidige herdenking van het bombardement op Rotterdam een relatief nieuw fenomeen. In de eerste decennia was nauwelijks aandacht voor de datum. De blik was vooruit gericht, ‘sterker door strijd’ het ter harte genomen devies van koningin Wilhelmina. Susan Hogervorst en Patricia van Ulzen deden onderzoek naar het veranderende herdenken van die dag in mei, waarop de stad zijn hart verloor. Ze schreven het boek ‘Rotterdam en het bombardement, 75 jaar herinneren en vergeten’.
 

IMG_0129
Patricia van Ulzen (links) en Susan Hogervorst schreven een boek over de herdenking van het bombardement. beeld: Tara Lewis

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Wat zijn de belangrijkste opgaven en waar liggen kansen voor samenwerking? Samen met presentator Riek Bakker praten ze over de ruimtelijke inrichting van Nederland.

  Venue: Nieuwe Instituut
  Datum:
 • Hoe ben jij onderdeel van de natuur in deze stad? Kom mee filosoferen met een goed glas wijn alsof je om 1 uur ’s nachts nog ergens aan de keukentafel zit.

  Venue: OASE Rotterdam
  Datum:
 • Van 27 maart t/m 2 april 2023 zal op vijf locaties verspreid door Rotterdam kunst van wereldformaat te zien zijn.

  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam