Een uitgebreid interview in Jalta met wethouder Maarten Struijvenberg vorige week, over het Rotterdamse bijstandsbeleid. Er is veel kritiek op het beleid, maar wat je er ook van vindt, de visie van Struijvenberg is kraakhelder: wie geld krijgt van de overheid, moet tegenpresteren. De bijstand is geen hangmat, maar een uiterst vangnet en professor Pollewop moet er net zo goed papiertjes voor prikken als Jan de Slager. Een vaste baan is niet het primaire doel: “Als het tot een baan leidt, mooi meegenomen”. De wethouder komt verder vooral over als een pragmatisch bestuurder die niet de illusie heeft een waterdicht controlesysteem te kunnen maken.
Jalta interviewde de wethouder als sluitstuk van een journalistieke studie naar “de Bijstandsstraat” in Rotterdam. Vier korte reportages leverde dit op en een paar artikelen achter een betaalmuur. De Bijstandsstraat is de Heemraadstraat/Pupillenstraat in het nieuwe Westen. In deze buurt is het percentage bijstandsuitkeringen hoog en ook is ruim zeventig procent van de bewoners niet in Nederland geboren. De perfecte plek om de ware aard van de bijstandsproblematiek te doorgronden, dacht Jalta. Maar helaas, Jalta trof in de Pupillenbuurt niet de Rotterdamse Shariadriehoek om snedige stukjes over te schrijven; het bleek gewoon een van die vele suffe buurtjes in het Nieuwe Westen waar eigenlijk weinig bijzonders meer gebeurt. Dus is het hoogtepunt van de documentaireserie een schokkerig camerabeeld van een verwarde man die zwalkend over straat een dealer aangeeft bij de wijkagent. Daar gaat je Pullitzer!
De Bijstandsstraat deel 1
De Bijstandsstraat deel 2
De Bijstandsstraat deel 3
De Bijstandsstraat deel 4
Wie meer wil weten over het bijstandsbeleid in Rotterdam: Vers Beton maakte vorig jaar een special over armoede in Rotterdam.
Al 3 reacties — discussieer mee!
Beetje sneue poging om Jalta te bemodderen. Voelt Vers Beton zich bedreigt?
Dat haal jij eruit. Het interview met de wethouder vind ik goed, ik heb niet eerder zo’n heldere onderbouwing gelezen van het Rotterdamse bijstandsbeleid en er is ook genoeg aandacht voor de wethouder zelf, als bestuurder.
De reportages, sja, wat vind je er zelf van Bart?
Ik vind de reportage inderdaad niet het sterkste stukje journalistiek. Maar ik vind het niet eerlijk om Jalta weg te zetten als sensatiezoekers. Ze hebben uitstekende stukken over cultuur, politiek en geschiedenis.
Dus wat ik eruit haal is vooral: “Kijk Jalta eens falen, klik hier voor ONZE special.”