Ga naar de inhoud

Ombudsman Rotterdam kraakt re-integratiebeleid gemeente

Op de website van Binnenlands Bestuur verscheen vandaag een artikel over de wijze waarop de gemeente Rotterdam de Participatiewet uitvoert. In het stuk komt de ombudsman van Rotterdam, Anne Mieke Zwaneveld, aan het woord. Zij is kritisch over het onbetaalde werk dat Rotterdamse werklozen moeten doen voor een uitkering.

Ook vraagt zij zich af of klusjes als het vegen van trottoirs deze mensen ook echt iets oplevert; volgens haar denkt de gemeente hierin onvoldoende mee met haar werklozen. Verder ergert ze zich aan de toon die partijen verantwoordelijk voor de re-integratie aanslaan: zowel in gesprekken als in briefwisselingen gaat het (soms in niet mis te verstane bewoordingen) met name over de plichten van de werkloze. Een van haar aanbevelingen aan de gemeente luidt dan ook dat de gemeente haar burgers meer op hun rechten zou moeten wijzen.

Het re-integratiebeleid van de gemeente was al eerder in het nieuws omdat de Rechtbank Rotterdam had geoordeeld dat zij in haar pilot gericht op bijstandgerechtigden van Marokkaanse afkomst een verboden onderscheid naar nationaliteit, ras of etniciteit had gemaakt. Naar aanleiding van deze uitspraak – en de reactie van het gemeentebestuur hierop – schreef raadslid Nourdin El Ouali deze week een vlammend opiniestuk op Vers Beton.
Het volledige artikel is te lezen op de website van Binnenlands Bestuur.

Al één reactie — discussieer mee!

  • Wat mij altijd stoort als ik naar de Rotterdamse politiek kijk, (die ik voornamelijk via landelijk nieuws en Vers Beton volg) is dat er aan de ene kant altijd heel schijnheilig en trots wordt gedaan over de bijna tweehonderd nationaliteiten die hier zo vredig naast elkaar zouden leven en aan de andere kant de PVV hier volgens peilingen de grootste partij zou worden. Ik leg de reden voor dit laatste fenomeen bij het relatief lage opleidingsniveau van de gemiddelde Rotterdammer (vergeleken met andere grote steden) en de grote (niet-westerse) migratie naar Rotterdam toe.
    Ik woon hier zelf nu ruim een half jaar en ik kom van origine uit Amersfoort. Naast het feit dat daar geen metro (of tram) rijdt is de diversiteit aan mensen daar ook minder. Des te meer valt het mij in het openbare leven op hoe fijn mensen met (of soms langs) elkaar leven. Ik heb me in mijn tijd in Rotterdam nog geen seconde echt onveilig of bedreigd gevoeld, hoewel dat in Amersfoort echt wel anders was. Toch is hier blijkbaar een discriminatoire tendens die je nog het meest terugziet in het politieke landschap. (Ik vraag me af hoeveel Nederlanders nog zo’n fan van Aboutaleb zou zijn als men wist dat hij serieus overwegen heeft zich bij de LPF aan te sluiten)
    En fin, naar mijn mening moet óf de publieke farce van het gelukkig samenleven ongeacht afkomst eens op de schop en vervangen worden door de werkelijke, eerlijke (soms discriminatoire) publieke opinie. Óf men zou, mocht discriminatie hier echt geen issue zijn, zijn stemgedrag moeten aanpassen.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

    • Politiek

    Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

  • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

    • Politiek

    Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

  • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

    • Politiek

    De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

    Venue: Independent School for the City
    Datum:
  • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

    Venue: Kunstinstituut Melly
    Datum:
  • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

    Venue: De leeszaal
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

  • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

  • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

    Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

  • Bekijk alle vacatures