Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

M’n kapster bezocht het Anne Frank Huis en was onthutst. ‘Wat een aftandse bezemkast! Ik begrijp niet waarom je daar anderhalf uur voor in de rij moet staan.’ Ze schakelde de tondeuse uit en keek me scherp aan in de spiegel. ‘Er stonden niet eens meubels in. En daar betaal je dan tien euro voor.’ Gelukkig weten museumdirecteuren het inmiddels ook: er is zwaar geschut nodig om gruwelijke werkelijkheden aan het verstand van jongere generaties te peuteren. Dus worden tentoonstellingen omgevormd tot heftige interactieve werelden, die hard op de zintuigen inbeuken. Alleen dán komt de jonge bezoeker tot het inzicht: oorlog is niet chill.

allegevallenen
Alle Gevallenen Beeld door: beeld: Ferry van Steijn

Zo is het stoffige OorlogsVerzetsMuseum recent omgebouwd tot ‘40-’45 NU. Hier maken schoolklassen op eigentijdse wijze kennis met oorlogsgeweld. Op enorme schermen zien ze eerst lieflijke beelden van Rotterdam in de lente van 1940: een idyllisch stadje met schattige bootjes op dromerige grachtjes. De tulpen staan in bloei en de insecten zoemen. Dan komen de nazi’s: geloei van sirenes, geronk van vliegtuigen, afweergeschut knettert, bommen vallen, gekrijs van stervende mensen. En overal vuur: de workshopruimte staat in de hens. De schokkende introductie verandert de laconieke pubers in nieuwsgierige onderzoekers. Met ipads ontdekken ze de verhalen achter ieder museumobject. Ze presenteren elkaar hun bevindingen, bijvoorbeeld over een kattenbak uit 1945. Dat blijkt geen luxe voorziening te zijn waarin een NSB-poes gerieflijk haar behoefte deed, maar een venijnige val die zwerfkatten transformeerde in een noodrantsoen tijdens de hongerwinter. Overigens bezint het Anne Frank Huis zich intussen ook op een nieuwe presentatie.

Het is 75 jaar geleden dat Rotterdam werd platgegooid, en dat zullen we weten. Er wordt zelfs een ‘brandgrensrun’ gehouden, voor hen die historisch besef willen combineren met een gezonde, actieve levenshouding. Misschien iets voor mijn kapster. Voor de meer fijnbesnaarde cultuurminnaar biedt Museum Rotterdam een indrukwekkende tentoonstelling over ‘de slag om Rotterdam’. Locatie: de Onderzeebootloods op Heijplaat. Ook hier reusachtige schermen, maar de eyecatcher is een enorme nazi-bommenwerper. In de dreigende schaduw die deze Heinkel over de ruimte werpt, leer je welke verbeten strijd vooraf ging aan het fatale bombardement. Oorlog voor gevorderden. Ik wens iedereen een vredige meimaand.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Ferrie

Ferrie Weeda

Ferrie Weeda (1977) studeerde geschiedenis en Nederlands. Zijn wieg stond aan de Coolhaven – nog steeds zijn domein. Ferrie houdt van publiek en van de stad. Hij is voorzitter van BuurtBestuurt Coolhaveneiland. Als stadsgids en schrijver deelt hij zijn betrokken en bevlogen verhalen over geschiedenis, samenleving en cultuur. Gerrit, Ferries jack-russell uit Tiel, is vernoemd naar Erasmus.

[email protected]

Profiel-pagina
Ferry van Steijn

Ferry van Steijn

Ferry van Steijn is een Rotterdamse illustrator en grafisch ontwerper. Hij is lid van het collectief Ik Rotterdam.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.