Ga naar de inhoud

Rotterdam: veel meer kan een mens niet verlangen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Vandaag is het ‘opbouwdag’ – ieder jaar memoreert Rotterdam op die wijze de start van de wederopbouw. In dat licht een beschouwing van historicus Siebe Thissen, over de grillige relatie tussen stad, wederopbouw en bewoners.

Ontheemde burgers

Vijftig jaar geleden kwam er einde aan de wederopbouw. Ter gelegenheid van dat feestelijke moment schreef Rein Blijstra het prachtige boek Rotterdam. Stad in beweging (1965), een dikke pil die door het stadhuis werd aangeboden als relatiegeschenk. ‘Rotterdam is een dynamische stad, waar geen stille hoekjes meer zijn’, schreef Blijstra in een opvallend frisse toon, die vandaag niet zou misstaan op een site als Vers Beton. ‘Niet iedereen kan hier wonen en het zijn niet de slechtsten die de stad mijden. Maar het zijn ook niet de slechtsten die zich thuis voelen tussen al die bewegende delen van schepen, auto’s, machines en bruggen, tussen het knarsen, piepen, stampen, fluiten van al die haastige door mensen voortgedreven werktuigen. Zij die de stad bouwden hebben goede en verkeerde denkbeelden gehad, ze waren dikwijls verblind door de eisen van het ogenblik, de financiële bezwaren, een nerveuze haast die hen deed handelen zonder goed na te denken. Nee, Rotterdam is geen ideale stad geworden. Het had beter gekund, maar men bedenke: Parijs, Londen en New York hadden ook beter gekund. Rotterdam is Rotterdam, men neme het zoals het is. Veel meer kan een mens niet verlangen’.

opdeschop_wederopbouw_simone_verlaan
Deze illustratie is tot stand gekomen in samenwerking met het Grafisch Lyceum. Simone Verlaan (18 jaar) zit in het 2e jaar van de opleiding Visualiseren. beeld: Simone Verlaan

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Het stiekem afschaffen van de Percentageregeling voelde voor Rotterdamse kunstenaars als een brute straatroof

    • Kunst en Cultuur

    Siebe Thissen breekt een lans voor het opnieuw invoeren van de Percentageregeling Beeldende Kunst, die de gemeente in 2005 stilletjes (of onwetend?) afschafte. Met de regeling mag 1% van de gemeentelijke bouwkosten worden besteed aan het verfraaien van gebouwen en beeldende kunst.

  • “In de Rotterdamse cultuur worden de grote organisaties groter en de kleine kleiner”

    • Kunst en Cultuur

    Hoe moet het verder met kunstenaarscollectief TimeWindow in het Zomerhofkwartier, nu het geen geld meer krijgt uit het Cultuurplan? Mede-oprichter Jette Schneider ziet het somber in: “Over niet al te lange tijd hebben we nieuwe manieren nodig om makers in de stad te houden. Want voordat je het weet verdwijnt die mooie, creatieve, slagvaardige cultuur uit de stad.” Een interview.

  • Niet lullen maar luisteren met filosoof Miriam Rasch

    • Kunst en Cultuur

    Filosoof Miriam Rasch vroeg zich af: wat betekent luisteren precies? Hoe luister je goed? Ze onderzocht het in haar boek Luisteroefeningen. Met een typisch Rotterdams klanklandschap op de achtergrond – een graafmachine, sirenes, optrekkende auto’s – pleit Rasch voor aandachtig luisteren, naar elkaar én naar de stad. “Als je al tien jaar in Rotterdam woont en je hebt nog nooit een racende auto gehoord, heb je dan wel echt een relatie met de stad?”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam