Ga naar de inhoud

Rotterdam, wat nu? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De burgemeester knipte niet het lint, maar knoopte het lint. Hij maakte er een sterke strik van en hield die glunderend omhoog. We waren bij de opening van De Aanval. De symboliek straalde de zaal in. Heden en verleden, Nederland en Duitsland, het bombardement en de wederopbouw, het was allemaal verenigd in die knoop. We klapten ons de blaren op de handen en waanden ons, twaalfhonderd bevoorrechte Rotterdammers,  een hele vent. Rotterdam gaat nooit meer kapot, dachten we, terwijl we ons naar de tentoonstelling spoedden.

Dit jaar herdenken we het bombardement. Volgend jaar vieren we de wederopbouw. Heden, verleden en toekomst van Rotterdam krijgen allemaal de strik van Aboutaleb om en worden getoond als presentjes aan het toegestroomde publiek uit binnen- en buitenland.

Maar goede kadootjes vergen bezinning. We moeten weten wat we willen geven. Daarom gaan we de stad tegen het licht houden. We zien dat er veel af is in Rotterdam. We zien dat er veel ontbreekt in Rotterdam. We zien hoe onze stad  zich soms zomaar kampioen waant, om een dag later weer te vervallen in de vertrouwde routine van moedwil en misverstand.  Rotterdam leeft niet, lijkt het vaak –Rotterdam wordt geleefd. We vragen ons daarom af: Rotterdam, wat nu?

Glimmend verschijning

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Deze Keulse wijk was vroeger een luchthaven – wat kan Rotterdam daarvan leren?

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Rotterdam is niet de enige stad waar een felle discussie woedt over het bestaansrecht van de luchthaven. In Keulen bouwden ze hun vliegveld om. Daar wordt nu gewerkt, gewoond, gegeten en gedronken. Dat is niet alleen de verdienste van de stad zelf. Wat hebben de bank, Ikea en Schumacher’s Formule 1-wagens hiermee te maken? En wat kan Rotterdam ervan leren?

  • “Er zat een slapende cultheld in hem” – architectuurhistoricus Wouter Vanstiphout over Carel Weeber

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Historicus Wouter Vanstiphout schreef een biografie over architect Carel Weeber, die 2 februari overleed. Hij ontdekte talloze kwaliteiten in zijn woongebouwen, zoals de Peperklip en Pompenburg. Het zijn “gebouwen die men nu niet meer maakt”, en die we daarom moeten koesteren.

  • Met de renovatie van de Ungerpleinflat schieten de meeste Rotterdammers niks op

    • Architectuurkritiek

    Rond de jaarwisseling kwamen er weer 49 woningen bij in Rotterdam: hoera! Elk nieuw woongebouw haalt immers beetje bij beetje de druk van de woningmarkt. Als het aanbod tenminste ook aansluit op de vraag. Hoe zit dat bij deze 49 woningen?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam