Ga naar de inhoud

Rotterdam, wat nu? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De burgemeester knipte niet het lint, maar knoopte het lint. Hij maakte er een sterke strik van en hield die glunderend omhoog. We waren bij de opening van De Aanval. De symboliek straalde de zaal in. Heden en verleden, Nederland en Duitsland, het bombardement en de wederopbouw, het was allemaal verenigd in die knoop. We klapten ons de blaren op de handen en waanden ons, twaalfhonderd bevoorrechte Rotterdammers,  een hele vent. Rotterdam gaat nooit meer kapot, dachten we, terwijl we ons naar de tentoonstelling spoedden.

Dit jaar herdenken we het bombardement. Volgend jaar vieren we de wederopbouw. Heden, verleden en toekomst van Rotterdam krijgen allemaal de strik van Aboutaleb om en worden getoond als presentjes aan het toegestroomde publiek uit binnen- en buitenland.

Maar goede kadootjes vergen bezinning. We moeten weten wat we willen geven. Daarom gaan we de stad tegen het licht houden. We zien dat er veel af is in Rotterdam. We zien dat er veel ontbreekt in Rotterdam. We zien hoe onze stad  zich soms zomaar kampioen waant, om een dag later weer te vervallen in de vertrouwde routine van moedwil en misverstand.  Rotterdam leeft niet, lijkt het vaak –Rotterdam wordt geleefd. We vragen ons daarom af: Rotterdam, wat nu?

Glimmend verschijning

Al 34 reacties — discussieer mee!

 • Ja, laten we de ontwikkeling van de stad stopzetten! Dat helpt de stad vooruit!?

  Noem mij een paar woontorens die volledig leegstaan? Ik ken ze namelijk niet. Calypso een succes, Karel Doorman volledig verhuurt en ook het timmerhuis is bijna helemaal uitverkocht (en over het succes van de Markthal hebben we het dan even niet). Dat er in de stad veel kantoren leegstaan dat wisten we natuurlijk allang, dat is niet iets nieuws. Maar om daardoor de ontwikkeling van de stad stop te zetten ?

  Weer een heel tendentieuze stuk op Versbeton (of zal ik Versazijn zeggen?)

 • Och, wat lekker prikken c.q. prikkelen. Tja, en laat ik mij deze keer uit de tent lokken? Nou en of!! Maar nu draai ik het ook een beetje om. Kom maar op met de cijfers over de woningleegstand. En niet over kantoren want die ik ken ik zo langzamerhand wel en dan is het in andere gebieden, zeker bij onze oosterburen heel wat vervelender. Maar er is dus sprake van woningleegstand. Dat zijn de dezelfde verhalen die we eerst hoorden over de Calypso, De Markthal, Het Timmerhuis. Allemaal onzin want het zit grotendeels vol of is verkocht.
  Kom maar op met je fabeltjeskrant. Geef de cijfers maar over de leegstand in de diverse objecten. Aan m’n water voel ik dat op dit stuk een batterij van reacties gaat komen. Maar Jan en Saskia, geef maar antwoord.

 • He, gatverdamme. Wat een episch zuur stukje is dit weer en – zoals bijna gebruikelijk – zonder enige mogelijke ‘oplossing’ voor al die uitgekauwde observaties die we inmiddels wel kennen. Zonde van de tijd om hier een beetje bepaalde zaken te gaan herkauwen. Als je dan toch een stukje tekst wilt componeren, schrijf dan eens iets op hoe het volgens jou anders kan en moet, wat oplossingen zouden kunnen zijn. Maar goed, daar moet echt over nagedacht worden om tot zo’n tekst te komen. Daar is visie voor nodig en de boodschap (huh? kuch…) van dit artikel is net zo visieloos als dat wat ‘de stad’ in dit artikel wordt verweten. Alsof het rocketscience is om te constateren dat er zaken mis zijn gegaan in deze stad… Kom op nou, daag jezelf eens uit, in plaats van dit soort hersenscheten te (blijven) laten. Dat is namelijk vervuiling en voor je het weet wordt je de stad uitgezet vanwege de nieuwe milieuzones.

 • De site is vernieuwd maar de kletsverhalen blijven. Helemaal eens met In-Soo!!
  Kunnen Jan en Saskia misschien aangeven wat ze beogen met dit onzinverhaal? Het is m.i. zinloos en draagt nergens toe bij. Kulverhalen over leegstand en minderwaardigheidscomplexen. Rotterdammers zijn trots en dragen dat uit en hebben een stad die eerste contouren van de verre toekomst in zich draagt.
  Ik wil graag iedereen welkom heten in deze mooie stad maar als je niets anders kan dan dom te gaan zitten zeiken: rot dan op, om een nog milde quote van meester Abou aan te halen. Bah.

 • Pim, Pim, Pim, begrijp nu eens dat tijden en plaatsen veranderen. De stad zag er 100 jaar geleden ook heel anders uit en 200 jaar geleden ook weer anders. Wat zeur je nu over bestuurlijke rotzooi? Ik ken flink wat van die kankerpitten die nu vooral op Zuid zitten te kijken naar alle nieuwe ontwikkelingen. Boos zijn ze allemaal, omdat ze het niet begrijpen en daarom angstig worden. En ze willen niet bang zijn. Ze zitten in de kroeg bier te zuipen en elkaar aan te praten dat het helemaal niets wordt zo. Ja Pim, de haven is naar het Westen getrokken en dat gaat nog steeds door en Rotterdam wordt steeds vrolijker en mooier. Je kan blijven zuipen maar je bent vooral ook welkom om mee te doen.

 • Zo te zien is mijn reactie niet geplaatst, maar het had de zelfde strekking als de reactie van In-Soo.

  Zo heeft Jan Hiddink het over allemaal lege woontorens. ik herken me totaal niet in het beeld dat door hem geschetst wordt. Juist de laatste tijd gaan alle woningen als zoete broodjes over de toonbank. Ik noem Calypso, Karel Doorman, Stadskantoor en Markthal. Als ik het zo zie wil hij de ontwikkelingen in Rotterdam gewoon stopzetten. Dat we een zielige stad zonder cultuur in de zuidvleugel blijven terwijl Amsterdam zich door blijft ontwikkelen.

  Ongelooflijk dat dit soort mensen nog in Rotterdam blijven wonen (terwijl ze niet de Rotterdamse mentaliteit hebben)

 • Beste Jan, wel eens nagedacht hoe het kan dat er maar torens gebouwd blijven worden terwijl ze volgens jou allemaal leeg staan? Wel eens bedacht wie dat dan betaalt? Wel eens bedacht hoe die ontwikkelaars dan hun geld verdienen als het allemaal leeg staat? Ik vermoed van niet, misschien te druk met je dagelijks praktijk?

  Ik zou zeggen stop met zweven en kom met beide voetjes op de grond en zie de werkelijkheid.

 • Eindelijk een stuk waar men in de spiegel probeert te kijken. Vooral deze quote vat precies samen wie en wat Rotterdam eigenlijk is:
  “Soms, op heel bange momenten, besef je dat je een stad bent die al tijdenlang metropooltje speelt. Soms ben je bang dat anderen dat doorzien. Kon je maar eens jezelf zijn, denk je dan. Maar daar ben veel te stoer voor.”

  Metropooltje spelen, beter had ik het niet kunnen verwoorden. En het is zo jammer dat Rotterdam nog niet eens weet hoe het gewoon stedelijk moet zijn. We willen steeds de stap naar echte stedelijkheid overslaan om gelijk door te stomen naar metropool. Kansloos natuurlijk.

 • Op het gevaar af in herhaling te vervallen….er klopt echt niets van dit stuk. En ik begin steeds meer weerzin te krijgen tegen dit blog. Ik snap niet dat dit soort mensen de ruimte krijgen om zoiets op te schrijven. Blijkbaar is er sprake van een artikelschaarste. De Markthal: binnen een half jaar alles verkocht en verhuurd. Zelf probeerde ik iets in het Timmerhuis te bemachtigen dat pas in oktober wordt opgeleverd: vol of ik kon nog een derde optie krijgen. Ik heb nu de keuze gemaakt voor de Fenixloods, dan maar even wachten. Mijn vriend werkt op het Erasmus MC in een medisch complex dat in 2017 gereed is. Het grootste van West-Europa, groter dan Charité in Berlijn. Alleen al een werkoppervlakte van 205.000 m2. Een plek waar straks 17.500 mensen werken, studeren, onderzoeken en een behandeling krijgen in louter éénpersoonskamers. In de VS proberen co’s beurzen te bemachtigen om in Rotterdam één jaar te kunnen werken. Daar geven ze dan heel veel voor op. Er is hier amper een idee hoe men in het buitenland dit allemaal volgt en bewondert.
  Dus als Jan en Saskia denken dat je mensen zoals ik een beeld kan aanpraten dat het hier in Rotterdam allemaal niets is dan is dat sneu, heel sneu.

 • @Jasper. ja, heel goed dat je Amsterdam aanhaalt. Ik was het bijna vergeten. Cultureel Amsterdam-Centrum c.q. Pretpark Amsterdam heeft alleen kunnen ontstaan door decennia lang honderden miljoenen per jaar landelijk belastinggeld als subsidie in die objecten te pompen. En dat zou Jan moeten weten en het zou zo maar eens kunnen dat daar vanaf 2017 ineens een hele flinke slok afgaat. En voor de rest, wonen in Amsterdam is voor de meesten 4 ton neertellen voor 80m2 betonellende zonder balkon ver weg van dat centrum. 70% van de stellen op IJburg komen in echtscheidingsellende terecht. Jan en zijn Amsterdam moeten vooral zo doorgaan, ik lach mij rot.

 • Hehe, de stoom komt uit de oren bij de fallus-aanbidders op skyscrapercity.com:

  http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?s=0565618d1c8ac9928479b13ef99161d1&t=1678534&page=5

  Maar Hiddink heeft natuurlijk gewoon gelijk. Dat is jammer voor mensen die Rdam graag willen ombouwen tot Nieuw New York, ongeacht hoe laag het inwonertal ook is en blijft. Maar ja, als je van sprookjes houdt, ga je maar naar de Efteling.

  Het is al vaak gezegd door me, maar uit alle cijfers blijkt dat Rdam de komende 30 jaar hoogstens een inwonertal van max 650.000 gaat halen, waarna het razendsnel bergafwaarts gaat.

  Met zo’n vooruitzicht gaat een verstandig mens geen wolkenkrabbers bouwen in het centrum. Zij die dat wel willen vinden hoogbouw alleen maar leuk en mooi. Die zijn niet geinteresseerd in de realiteit van ontwikkelingen. Die worden boos als je de realiteit benadrukt, zoals ze bij de NS boos werden toen iemand riep: “Die Fyra, zullen we dat nou wel doen?”

  Hoogbouw ik Rdam = de nieuwe Fyra. Een accident waiting to happen.

 • Ik kan wel een voorzetje geven qua hoe het zou moeten. Heel eenvoudig: inventariseer eerst eens de behoefte aan woningbouw voor de komende 75 jaar in Rdam. 75 jaar in een minimum bestaansduur voor vastgoed. Dus inventariseer dat. En stem daar vervolgens je bouwprogramma op af.

  Waarschijnlijk kun je dan heel veel huidige planruimte in de thans bestaande bestemmingsplannen schrappen.

  Effe naar vraag & aanbod kijken.

 • “En niet over kantoren want die ik ken ik zo langzamerhand wel”

  Ed, wat is dat nou voor een argument joh! Dat jij dat zo langzamerhand wel kent betekent niet dat die leegstand niet bestaat natuurlijk. En er staat behoorlijk wat m2 in het centrum aan kantoren leeg. Wat gaan ze daarmee doen? Allemaal studenten in proppen? Of ombouwen tot woningen?

  Wel, die transities van kantoor-m2 naar woon-m2, plus toelaten dat in omgeving Wijnhaven tot 200 hoog kan worden gebouwd, plus de leegstaande appartementen in De Rotterdam, plus een overload aan nieuwe woningontwikkeling op de pier (Boston, Seattle), plus Fenix, plus het aangepaste Forum, plus de leegstaande Cool 93, etc etc plus wat er nog buiten het centrum wordt gebouwd: dat is gewoon te veel. Daar gaat ellende van komen. Want Rdam groei nauwelijks tot 2040. Hebben we het al vaker over gehad hier op VB.

  Wat is nou eigenlijk de achterliggende gedachte bij deze waanzin? Wel, het paard achter de wagen spannen. Oftewel, de on-economische gedachte: aanbod creeren zodat er vraag komt. Als je dat op een tentamen economie antwoord, word je van de Erasmus Uni geschopt. Terwijl ze achter je nog met hun vinger op hun voorhoofd staan te tikken.

  Ik hoor het die Sneider (wethouder) steeds roepen: er moeten woningen bij in het centrum, want er moeten meer inwoners in het centrum.

  Heeft die zich eigenlijk wel afgevraagd waar die mensen dan eigenlijk vandaan moeten gaan komen? Of mensen uberhaupt in de centrum van Rdam willen komen wonen. En zo ja, met zn hoevelen. Ik wed van niet. Ik wed dat ie ooit een avond met de projectontwikkelaars Rotary een borrel heeft genoten, of zoiets. Net als die voorganger van hem, Karakus. Je weet wel, die makelaar die de halve Rdamse begroting in het Central District ravijn heeft gekieperd onder het mom van ‘in tijden van tegenwind moet je windmolens bouwen.’

  En daar trappen gemeenteraadsleden dan gewoon in. Of durven die geen vragen te stellen uit angst dat mensen boos op hen worden? Omdat je een sprookje doorprikt?

 • Hoi Daan, ouwe gabber, nog steeds dezelfde mening toegedaan!?
  Ja, al heel vaak hebben we het op VB het over dit onderwerp gehad en ik (en ook anderen zoals je ziet) zijn het niet met je eens. Maar goed, wij kennen die wereld van cijfers en rapporten die erachter zit vrij aardig en ergens lopen onze interpretaties en visies daarover uiteen, volstrekt uiteen. En dat kan dus. Echter Schneider (niet Sneider) en Karakus op een lijn plaatsen met elkaar….nou dáár wil ik geen verantwoording voor nemen. Rotterdam zal binnen 10 jaar naar alle waarschijnlijkheid doorgroeien naar ruim 700.000 inwoners en Amsterdam naar 900.000 inwoners (meer willen ze niet absorberen). E kunnen dus nog wel heel wat torentjes bij komen.
  Ik denk alleen dat het weinig zin heeft om dat allemaal te herhalen en de mensen die het wel willen weten kunnen de zoekfunctie op dit blog gebruiken. Dan mogen ze zelf wikken en wegen.

 • “Ik snap niet dat dit soort mensen de ruimte krijgen om zoiets op te schrijven”

  Wat is dat toch tegenwoordig met die mensen die andere mensen met een andere mening de ruimte willen laten ontnemen om die te ventileren? Gaan we straks brieven schrijven naar VB met de oproep om niet langer realistisch over de woningmarkt te schrijven, omdat dat zo ‘negatief’ overkomt?

  En is er enkel keuze tussen Timmerhuis en Fenixloods? Ik fietste laatst een rondje door de stad, maar je kunt werkelijk overal goeie appartementen kopen. Kijk eens in Kralingen: prachtige pandjes! En heb je de 35 Te Koop-bordjes aan het begin van de Laan op Zuid al eens gezien? Prachtige appartementen!

  Vreemde reactie…

 • Heer Daan,
  Volgens mij gebruikt u cijfers uit de bronstijd. In die tijd dacht men ook dat Almere tot 350.000 inwoners zou doorgroeien. Nu mogen ze blij zijn als ze 200.000 halen, als ze al niet gewoon weer gaan krimpen. In de prognoses die u hanteert zal Amsterdam ook tot ruim boven de miljoen doorgroeien, alleen willen ze dat daar zelf niet!! 900.000 is de top aan inwoners. Ze geven wel de ruimte om het aantal toeristen nog te laten verdubbelen. Dus wel veel meer hotels.
  Natuurlijk is er veel aanbod, ook in het buitenland, wij naar Spanje en bv de anders kansloze Spaanse jongeren komen deze kant op. De afgelopen crisis heeft alle prognoses trouwens ook weer fors door elkaar geschud. Vraag en aanbod schrijft u ergens in dit blog. Nou, in het oosten en zuid-oosten van ons land is zat aanbod en toch loopt het daar steeds verder leeg. Er zijn dus meer factoren die bepalen waar iemand wil wonen. Dus zo simpel als u het stelt is het echt niet en is het trouwens ook nooit geweest. Maar u, als ex-makelaar, als bekeerde, weet dat als geen ander. Het is prima dat u denkt én vindt dat de huidige Rotterdamse politici hersenloos zijn en niet weten waar ze het over hebben. Het is uw recht om die mening te hebben. Maar weet dan ook dat er wordt ingezet op zo’n 700.000 inwoners in 2025. En men zet in, op een impuls in het Centrum, maar dat is zo langzamerhand wel bekend. Dat betekent zo’n 75.000 inwoners er bij, in 10 jaar tijd. Of dat wordt gerealiseerd,….de tijd zal het leren, ik denk het wel. Overigens gaat men daarnaast uit van verdere groei in de omliggende gemeenten, vooral in het noorden. Dus succes met uw verdere beweringen.

 • Meneer Joseph
  U verwart wensdenken met realiteit. U ‘zet in’ op 700.000 inwoners, en ‘dus’ komen er 75.000 inwoners bij in het centrum, en dus gaan we daar nu alvast woningen voor bouwen. Wel, ik zet maandelijks in op de Lotto, en dus komen er Ferrari”s op mijn oprit.

  Is dit soort logica de logica van de hedendaagse stadsbestuurders? Dat zijn luchtkastelen meneer Joseph.

  U ziet vage toekomstscenario’s voor zich, wensen en vergezichten vanaf de Van Brienenoord. Alles door een roze bril waarbij cijfers die momenteel gewoon keihard een ‘ongemakkelijke waarheid’ spreken (zie hier: http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=81274NED&D1=0,4-5,23,26-31&D2=0,116,227,398,449&D3=4,9,19,l&HD=130225-1515&HDR=T&STB=G1,G2) voor het gemak terzijde worden geschoven met de opmerking dat cijfers nogal eens door elkaar worden geschud.

  Oftewel, u vaart liever op wensdenken dan op statistiek en het CBS. Wel, ik vrees dat dat de mentaliteit is die in al die parlementaire enquets, zoals die inzake Fyra, resulteren. Wensdenken, sprookjes en niet naar de realiteit willen kijken.

  Over wiens rug worden dit soort wensbeelden gerealiseerd? Altijd weer de gewone man. Die woont in Rdam straks in een stad met een overvloed aan appartementen. En het spel van vraag & aanbod leert dan dat zijn appartement flink in waarde daalt. Dus de gewone man betaalt de rekening. Zo gaat het altijd. Reden: grootheidswaanzin bij bestuurders. Mensen met ‘vergezichten’, en ideologen. De Berlusconietjes van deze wereld.

  (Hoe komt u trouwens aan ‘ex-makelaar’? Ik heb ooit geschreven dat ik in het vastgoed zit. Betekent dat ‘makelaar’?)

 • Meneer Daan,

  Die fijne CBS-prognoses trekken alleen maar huidige tendensen door en voorspelden bijvoorbeeld in de jaren ’80 dat het inwonertal van Rotterdam zou dalen tot onder de 500.000. Het is niets meer dan extrapoleren van effecten uit de recente geschiedenis. Recentere CBS voorspellingen zijn daarom al weer anders dan de geciteerde. Geen afname meer na 2030 en 21.000 inwoners meer in 2040 (uw cijfers zijn uit 2011, die van mij uit 2014), dat zijn zo weer 10000 huizen: http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=82172NED&LA=NL .

  Zulke cijfers werden ook gewoon rap naar boven bijgesteld toen Utrecht bijvoorbeeld besloot om Leidsche Rijn te bouwen en een paar plaatsen daarvoor annexeerde. Omdat Utrecht door wilde groeien. Het is buitengewoon onverstandig om beleid vooral af te stemmen op CBS-voorspellingen over lange termijn bevolkingsopbouw van je stad, want die komen nooit uit en zijn zelfs niet eens echt gemaakt om uit te komen. Als nu alles erop wees dat er geen behoefte aan nieuwbouwappartementen dan had dit artikel nog een punt, maar ze verkopen behoorlijk snel uit en staan niet buitengewoon vaak of lang te koop. Oudere appartementen in mijn wijk zijn ook doorgaans binnen een paar maanden (en vaak zelfs een paar weken) weg en een kleine zoektocht op Funda laat op veel plekken hetzelfde effect zien: er is genoeg te koop, maar langer dan een paar maanden duurt het niet. Er is ook geen sprake meer van een prijsdaling. En dat allemaal in een markt die nog steeds kwetsbaar is.

 • Paar dingen:
  – dit schema van mij (http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=81274NED&D1=0,4-5,23,26-31&D2=0,116,227,398,449&D3=4,9,19,l&HD=130225-1515&HDR=T&STB=G1,G2) is van 3-10-2013, die van u is van 1-10-2013.
  – maar goed, die 2 dagen verschil zullen de verschillen in cijfers niet verklaren. En ik ben de eerste om te stellen dat geen mens in de toekomst kan kijken. Ook het CBS niet.

  – intussen zijn er wel een paar structurele zaken aan de hand waar het gaat om bevolkingsgroei en het verschil tussen de vier grote steden. Laat ik beginnen met te verwijzen naar dit (http://www.telegraaf.nl/binnenland/24085003/__Monumentale_steden_in_trek__.html) bericht in de krant vandaag. Het geeft al een beetje aan waardoor die verschillen worden verklaard.

  – als ik uw CBS-schema aanhoud, zie ik een afvlakkende groei na 2030. In mijn schema (ook van CBS) een absolute afname zelfs. Maar goed, ook als ik uw schema volg, zie ik een afname van de groei. De bevolkingstoename is over 10 jaar 10.000 inwoners. Dat is 1.000 per jaar. In het meest positieve scenario.

  – De gemiddelde woningbezetting in NL is ca. 2,2. Dus dan hebben we het over 500 woningen per jaar. Voor het gehele grondgebied van Rdam. Dus incl. Pernis, Heijplaa, Hoek van Holland, Alexanderpolder e.d.. In een dergelijke situatie ga je gewoonweg geen wolkenkrabbers bouwen in je centrum. Berlijn groeit met ca. 45.000 inwoners per jaar las ik onlangs ergens. Dat is andere koek.

  – Hier (http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/publicaties/bevolkingstrends/archief/2012/2013-bevolkingstrends-groei-grote-steden-art.htm?RefererType=RSSItem) nog een schema waaruit blijkt dat de situatie voor Rdam afwijkt van die van de andere grote steden in NL.

  – En in dit CBS-rapport (http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/54C923ED-5A6B-4B0C-8380-DC8F0A37FBC9/0/2013Regionaleprognose20132040art.pdf) wordt op p. 29 gesteld: “Van de vier grote gemeenten laat Utrecht de sterkste bevolkingstoename zien tussen 2012 en 2025 (21procent) en Rotterdam de laagste (5 procent).”

  – de situatie in Rdam is gewoonweg niet florissant. En als je dat vanuit een soort van wensdenken niet wilt erkennen, en zelfs gaat oproepen om mensen die op deze realiteit wijzen ‘geen platform meer aan te bieden’, dan zet je dus in op bestendiging van de problemen.

  Want begrijp me niet verkeerd: ik draag Rdam een warm hart toe. En daarom doet het mij pijn om te zien dat in deze stad de verkeerde zaken worden benadrukt. Die verkeerde zaken zijn het geloof in sprookjes, het in het artikel al gememoreerde minderwaardigheidscomplex dat moet leiden tot hoogbouw en de bouw van decors, oftewel leegstaande massale gebouwen.

  Ik stel voor om andere zaken te gaan benadrukken. Dingen die nu op Katendrecht gebeuren. Het Deliplein e.o. Hartstikke leuk en gezien bovenstaand krantenbericht precies wat mensen in NL willen. Of nw Crooswijk. Leuke, bescheiden stedelijke bouwblokken. Niet massaal. Geen 500 woningen in een toren. Maar goed op de vraag afgestemde en – vooral – aantrekkelijke bebouwing.

  Want het is natuurlijk hartstikke leuk, die aanblik vanaf de Brienenoord. Maar de gebieden waar mensen in Rdam nog steeds het liefst verblijven, zijn die buiten het stadshart. (Oude) westen, Noord e.d.. Dat vinden mensen leuk, en dat trekt nieuwe mensen. Niet die idiote en uit minderwaardigheid geboren hoogbouw.

  Kortom kap met die hoogbouw, kap met je minderwaardigheidscomplex en neem je zelf en je inwoners serieus. En bouw een aantrekkelijke stad ipv een borstklopperij-stad. Ik bedoel, waarom ziet die gracht achter de Hoogstraat er nog steeds zo bedorven uit? Dat is een plek met een gigantische belofte. Laten ze al 75 jaar verrotten. Waarom? Omdat ze er geen torens kwijt kunnen. Die hele nadruk op torens belemmert de bouw van een aantrekkelijke stad.

 • Heer Daan,
  Helaas blijkt dat dat een discussie bij VB maar 3 lagen diep gaat. Ik had graag met u een discussie aangegaan over ruimtelijke ordening, politieke besluitvorming en bouwplannen. En het maakt ook niet uit. Dit artikel doet daar niets aan af of draagt daar niets aan bij. Al onze meningen in reactie evenzo. Datgene wat in gang is gezet kan alleen door een breed gedragen politiek besluit weer worden teruggedraaid. En dat zie ik niet zo snel gebeuren.
  Wel constateer ik dat het zogenaamde Rotterdam-bashen nog niet is uitgeroeid en tot die tijd zult u als ex-Mokummer van repliek worden gediend!

 • Mijn mening… Tis geen mening he. Het is meer een ‘mededeling synchroon met die van het CBS’. Ik blijf het bijzonder vinden dat je er 50.000 meer ziet aankomen dan het CBS die vanaf 2030 zelfs een fikse bevolkingsafname ziet voor Rdam. Wat in lijn ligt met het feit dat het bevolkingspiekje rond 2030 wordt verzorgd door 65+ers die ca. 15 jaar later over het randje gaan vallen. Vergrijzing, leerde ik decennia geleden al op school. En je weet hoe ze in Rdam over het aantrekken van mensen uit den vreemde denken. Dat stuit hier op een bepaalde weerstand. Ik zou er mijn geld niet op in zetten. En al helemaal geen torentjes bouwen.

  Maar ‘let’s agree to disagree’… 😉

 • Ja, en langs de Laan op Zuid staan 35(!) te koop borden. Al jaren.

  Dat is precies het probleem dat Rdam creeert. Al die nieuwbouw gaat ten korte van de posities van bestaande eigenaars. Bij die laatste is nauwelijks nog doorstroming, en ze staan allemaal onder water. Maar de projectontwikkelaars roken dikke sigaren.

  Door de massale nieuwbouw is er geen enkele schaarste meer op de markt. Enkel een teveel. Dat drukt prijzen, en brengt de gewone man in de problemen.

 • Waarde van mijn woning is de afgelopen 2 jaar gestegen, en ik woon in Katendrecht. En het grappige is, ik geniet elke dag van nieuwe bouwontwikkelingen in mijn nieuwe thuisstad! Ik kijk dan ook raar op dat sommige mensen daar zo zuur over kunnen doen. Ik ben pasgeleden ook benaderd door Red het Deliplein, maar van mij en mijn buren kregen ze niks anders dan een uitbrander te verduren.

  Hoe verklaar je trouwens het feit dat de waarde van mijn woning is gestegen Daan?

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures