Ga naar de inhoud

Tweederde hoogleraren woont buiten Rotterdam

Het is veelgehoorde kritiek: de Erasmus Universiteit staat – letterlijk en figuurlijk – te ver van de stad af. Een interessante graadmeter voor hoe Rotterdams de Erasmus is, vormt de woonplaats van de hoogleraren. Erasmus Magazine ging daarom op onderzoek uit. Wat blijkt: tweederde woont elders, variërend van Nootdorp tot Australië.

De analyse en verhalen van hoogleraren vind je terug op Medium, terwijl zelf spelen met de data ook kan via de visualisatie die Erasmus Magazine maakte. Rest de vraag: moet de Erasmus beleid gaan voeren om meer hoogleraren binnen de stadsgrenzen te krijgen?

Al 11 reacties — discussieer mee!

    • Goede vraag. Ik had alleen data beschikbaar op het niveau van woonplaats, niet op basis van postcode. Was inderdaad erg interessant geweest. Een well educated guess plaatst de meeste van hen op Heemraadssingel en Mathenesserlaan (ook vanwege de nabijheid van Erasmus MC), Hillegersberg (gewoon, omdat het kan) en Kralingen (want goede wijk én vlakbij Woudestein).

      Maar wie weet zit ik er helemaal naast en zit er een klein legioen Spot the Loony- en Afrikaanderplein-fans bij 🙂

      • Hmmm. Een vergelijking met andere grote steden had niet misstaan maar ondanks dat je dit uit EM hebt geknipt en geplakt (dé copy/paste-standaard bij Vers Beton) had je natuurlijk wel een poging kunnen wagen om een stelling te poneren en daar een op z’n minst een verstehende analyse op los te laten. Dat heet ook wel toegevoegde waarde. Je poneert natuurlijk al iets door te stellen “Hoe Rotterdams is de Erasmus universiteit?” en blijkbaar heb je redenen om het percentage hoogleraren die binnen de stadsgrenzen hun domicilie hebben gekozen daarbij als variabele te hanteren. Kortom wat wil jij nu eigenlijk beweren met jouw bijdrage?

      • Ha die Ed,

        De belangrijkste reden dat dit op Vers Beton staat, is om te verwijzen naar het artikel op Medium (deze dus!). Daar staat ook de vergelijking in met andere steden (hoewel slechts Nijmegen en Tilburg voorhanden waren).

        De interactieve kaart is vooral om mee te spelen. We preterenderen hiermee niet een heel artikel op Vers Beton te plaatsen, maar, nogmaals, dat ligt ook aan de opmaak dat het er wél als een regulier artikel uitziet.

        Mijn advies (als je dat nodig hebt ;): lees het artikel op Medium en bediscussieer het vooral dáár. Vers Beton is in deze slechts the messenger.

      • Hoi Inge,
        Jaja, maar toch is het wat onbevredigend. Je hebt toch zelf ook een mening ;-))? Waarom pik je nu dit ene artikeltje uit die enorme berg aan artikelen die dagelijks op Erasmus rondgaan. Vreemd, waarom juist dit, daar schuilt ook een boodschap in.

        Oh ja nog een PS-je…..hoe staat het trouwens met die Russische olieterminal. Is die nu al gebouwd?

  • 2/7e van de RET-chauffeurs woont buiten Rotterdam, 1/12e van de caissières aan de Lijnbaan en 3/10e van de fietsenmakers op Zuid. Van de koffiedames in de Kuip blijkt 1/11e buiten Rotterdam te wonen en van de kappers aan de Meent woont 2/13e buiten Rotterdam. Van de accountants in Zuid is 4/13e woonachtig buiten Rotterdam en van de barkeepers in Crooswijk 1/23e. Van de AD journalisten woont de helft buiten Rotterdam.

  • Hoewel ik deze site graag bezoek, en deze site ook vaak goed op de hoogte is van het lokale (Rotterdamse) nieuws, vind ik dit artikel toch wel exemplarisch. Het mist namelijk net de journalisitieke conclusie die ik zoek in een kritisch/gespecialiseerd tijdschrift.
    In casu; wat zijn de gevolgen van het feit dat tweederde van de hoogleraren niet uit Rotterdam komt? Moeten we hiermee blij zijn? Waarom?
    Dit soort vragen mis ik in dit geval, als een tijdschrift zich echt wil onderscheiden moet er zo’n opinie in zitten, de lezers van Vers Beton schat ik intelligent genoeg om daar weer iets van te vinden.

    N.B. Lees dit tijdschrift met veel plezier, heerlijk voor een eerstejaars student!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

  • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

    Venue: Debatpodium Arminius
    Datum:
  • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

    Venue: BlueCity
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

  • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

    Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

  • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

  • Bekijk alle vacatures