Ga naar de inhoud

Vers Geluid #5: ander geld voor een betere stad?

Dat was leuk en aardig, die week waarin Nederlanders werden opgeroepen om van bank over te stappen. Maar zouden we niet moeten overstappen op ander geld? Harry te Riele vindt van wel. Hij heeft een alternatieve munt opgezet voor Rotterdammers, de Dam. Over het nut en de potentie daarvan komt hij vertellen in Vers Geluid, woensdag 6 mei op Open Rotterdam. Wat vind jij van zijn ideeën?

Geld is steeds meer een bron van zorg geworden. Het vertrouwen in banken hebben we opgezegd. We keren ons af van de hebzucht en de graaicultuur. Rente drijft geld in de handen van mensen die al meer dan genoeg hebben. Banken vragen servicekosten voor waardeloze diensten en intussen delen ze gigantische bonussen uit.

Harry te Riele bedacht een alternatief. De Dam is een betaalmiddel voor Rotterdammers. Een tweede portemonnee, zoals hijzelf zegt. Zonder rente. Op basis van vertrouwen. Honderden Rotterdammers maken er al gebruik van. Zo bouwen zij aan een lokaal netwerk en een sterke lokale economie.

Nieuw geld?

Wat vindt jij, Vers Beton-bezoekers, van dit initiatief? Is het kansloos of kansrijk? Te idealistisch en kleinschalig? Of kan alternatief geld inderdaad de samenleving veranderen?

De stelling van deze week luidt:

Met ander geld krijgen we een betere stad.

Vers Geluid wordt gemaakt en gepresenteerd door Marco Visscher (chef curator Tegengeluid) en Inge Janse (redacteur Vers Beton). Bovendien gaat Celeste Boddaert de straat op om de mening van de Rotterdammer te peilen, terwijl Vincent Cardinaal de vaste column verzorgt. Het programma wordt uitgezonden door OPEN Rotterdam op woensdagavond tussen 19 en 21 uur.
Open RotterdamOPEN Rotterdam is te beluisteren via 93.9 FM en de livestream op de website, waar de uitzendingen later in het online archief terug te vinden zijn. Vers Geluid wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ben jij op zoek naar een uitdagende functie met veel verantwoordelijkheid? Heb je ervaring met maatschappelijke en culturele projecten en ben je in staat om zelfstandig te werken terwijl je het overzicht en structuur behoudt? Dan zijn wij op zoek naar jou!

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures