Ga naar de inhoud

Vers Geluid #5: ander geld voor een betere stad?

Dat was leuk en aardig, die week waarin Nederlanders werden opgeroepen om van bank over te stappen. Maar zouden we niet moeten overstappen op ander geld? Harry te Riele vindt van wel. Hij heeft een alternatieve munt opgezet voor Rotterdammers, de Dam. Over het nut en de potentie daarvan komt hij vertellen in Vers Geluid, woensdag 6 mei op Open Rotterdam. Wat vind jij van zijn ideeën?

Geld is steeds meer een bron van zorg geworden. Het vertrouwen in banken hebben we opgezegd. We keren ons af van de hebzucht en de graaicultuur. Rente drijft geld in de handen van mensen die al meer dan genoeg hebben. Banken vragen servicekosten voor waardeloze diensten en intussen delen ze gigantische bonussen uit.

Harry te Riele bedacht een alternatief. De Dam is een betaalmiddel voor Rotterdammers. Een tweede portemonnee, zoals hijzelf zegt. Zonder rente. Op basis van vertrouwen. Honderden Rotterdammers maken er al gebruik van. Zo bouwen zij aan een lokaal netwerk en een sterke lokale economie.

Nieuw geld?

Wat vindt jij, Vers Beton-bezoekers, van dit initiatief? Is het kansloos of kansrijk? Te idealistisch en kleinschalig? Of kan alternatief geld inderdaad de samenleving veranderen?

De stelling van deze week luidt:

Met ander geld krijgen we een betere stad.

Vers Geluid wordt gemaakt en gepresenteerd door Marco Visscher (chef curator Tegengeluid) en Inge Janse (redacteur Vers Beton). Bovendien gaat Celeste Boddaert de straat op om de mening van de Rotterdammer te peilen, terwijl Vincent Cardinaal de vaste column verzorgt. Het programma wordt uitgezonden door OPEN Rotterdam op woensdagavond tussen 19 en 21 uur.
Open RotterdamOPEN Rotterdam is te beluisteren via 93.9 FM en de livestream op de website, waar de uitzendingen later in het online archief terug te vinden zijn. Vers Geluid wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures