Ga naar de inhoud

Vers Geluid #7: moet de diverse wijk wijken voor de nieuwe middenklasse? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rotterdamse beleidsmakers willen graag de middenklasse aantrekken. Daarom worden de bakfietsburgers en de creatieve klasse in de watten gelegd. Maar miskent de gemeente daarmee de bestaande middenklasse? En is er eigenlijk iets mis met diversiteit in de wijk? In Vers Geluid geeft Joke van der Zwaard, mede-initiatiefnemer van de Leeszaal Rotterdam West, op woensdagavond 20 mei haar visie op de stad en de actieve burger.

Vers Geluid
Vers Geluid

De bezuinigingen in de stad hebben geleid tot een kaalslag in de wijken. Belangrijke sociale voorzieningen als bibliotheken, sporthallen, speeltuinen en wijkcentra zijn verdwenen. Gelukkig redden betrokken burgers wat de overheid kapotmaakt. Zo ontstond onder meer de Leeszaal Rotterdam West, het troetelkind van de zoveel geprezen ‘participatiemaatschappij’.

Die Leeszaal was mede opgezet door Joke van der Zwaard. De ‘onderzoeker op het gebied van rondkomen en vooruitkomen in de grote stad’ blijft namelijk liever niet in haar studeerkamer. In haar wijk, het Oude Westen, ziet ze hoe heel veel buurtbewoners prachtige initiatieven uitvoeren. Intussen heeft de gemeente er weinig oog of steun voor.

Ook stoort Van der Zwaard zich aan de steeds luidere roep om een nieuwe middenklasse in de Rotterdamse ‘kanswijken’. Er ís al een middenklasse, zegt ze, maar de ambtenaren kijken niet goed. En de diversiteit is volgens haar nu juist wat deze wijken nu zo dynamisch en aantrekkelijk maakt.

Hierover – en over de lessen die burgers, ambtenaren en onderzoekers kunnen leren van de Leeszaal – zal Van der Zwaard vertellen in een nieuwe aflevering van Vers Geluid, het radioprogramma van Vers Beton en Tegengeluid, op woensdagavond tussen 19 en 21 uur op Open Rotterdam.

Slaat Rotterdams bestuur de plank mis?

Wat vind jij? Heeft de gemeente oogkleppen op? Miskennen ambtenaren de bakfietsburgers en creatievelingen die onze stad al rijk is? Of is al die aandacht om onze ‘kanswijken’ te verbeteren terecht?
De stelling van deze week:

Vers Geluid wordt gemaakt en gepresenteerd door Marco Visscher (chef curator Tegengeluid) en Inge Janse (redacteur Vers Beton). Bovendien gaat Celeste Boddaert de straat op om de mening van de Rotterdammer te peilen, terwijl Vincent Cardinaal de vaste column verzorgt. Het programma wordt uitgezonden door OPEN Rotterdam op woensdagavond tussen 19 en 21 uur.

OPEN Rotterdam is te beluisteren via 93.9 FM en de livestream op de website, waar de uitzendingen later in het online archief terug te vinden zijn. Vers Geluid wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam.

Open Rotterdam

Al 4 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam