Ga naar de inhoud

Vers Geluid #9: Tijd voor een linkse revolutie! — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De samenleving verhardt. Het neoliberale project zorgt voor meer armoede, meer ongelijkheid en meer milieuschade. Nederland is te rechts. Rotterdam ook. Vooral Rotterdam. Daarom is het tijd voor een linkse revolutie, vindt socialist Will Wroth. Want pas als links een vuist kan maken, zal het weer beter gaan. Dat komt Wroth vertellen in Vers Geluid, woensdag 3 juni op Open Rotterdam. Wat vind jij van zijn ideeën?

Als jongste van vijf kinderen heeft Will Wroth rechtvaardigheid altijd belangrijk gevonden. Toen hij in zijn twintiger jaren naar Nederland kwam, kon hij al terugblikken op een succesvolle carrière als activist: hij had in Sydney zo’n 200 duizend mensen op de been gebracht bij een demonstratie tegen kernwapens.
Intussen zijn de oorlog en de armoede nog niet de wereld uit. En dat zal ook moeilijk gaan, denkt Wroth, zolang de rechtse politiek van de neoliberalen alles bepaalt. Rechts heeft wel door wat de problemen zijn, maar geen benul van de oplossingen, vindt Wroth. ‘Ze vinden alleen een zondebok.’ En daarom vindt hij het tijd voor een linkse wind.

Wat er dan verandert? Allereerst: een basisinkomen voor iedereen zodat je niet meer hoeft te werken of te solliciteren. Maar ook: meer democratie. Want als we eens in de vier jaar een vakje aankruizen in het stemhokje schiet het niet op. Meer zeggenschap, dus, in de politiek, maar ook in het bedrijf waar we werken.

En, tot slot: privatisering van Shell. Immers, er is helemaal geen publieke steun om op de Noordpool naar olie en gas te boren. Dus, om milieu en natuur beter te beschermen, moet links het aandurven om de directie van vervuilende bedrijven af te zetten.

Een nieuwe linkse wind?

Wat vind jij, Vers Beton-bezoeker? Kan een linkse wind inderdaad de problemen oplossen? Of is er niets fris aan zo’n wind? Is zo’n basisinkomen nu rechtvaardig, of juist helemaal niet? We gebruiken jouw input in de uitzending, dus laat van je horen!
De stelling van deze week luidt:
 

Will Wroth
Will Wroth

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • Het basisinkomen: onontkoombaar. Robots etc.. Ik bedoel, je moet op het internet even door alle vrolijke selfies heen kijken, maar dan ontwaar je ineens een modderlaag van werkloosheid en zzp- / opdrachtjessappelarij.

  De enigen die momenteel nog fulltime werken, zijn de lui in overheidsdienst. En aangezien die in feite geen fl*kker uitvoeren, is er de facto al sprake van een basisinkomen.

  Maar goed, denk nou eens na: Dat hele fenomeen geld is afkomstig uit tijden van schaarste. Sla er het eerste het beste economische handboek maar eens op na. Of lees Wiki. De eerste zin wordt de term ‘schaarste’ al gebruikt.

  Alsof er op deze wereld nog schaarste is!

  Er is van alles eerder teveel op deze wereld. Teveel iPads, teveel woningen, teveel kantoren, teveel plastic, teveel vreten, teveel drinken, teveel TV’s, teveel etc..

  Ja, er bestaat wel een ‘schijn’ van schaarste, maar die wordt veroorzaakt door oneerlijke verdeling. Verder hoeft er op deze wereld nergens schaarste te zijn.

  Dus de vraag is: Waarom een schaars ruilmiddel gebruiken in een wereld zonder schaarste???

  Schaf het fenomeen geld af, en alle mogelijkheden staan open voor de mensheid. We kunnen dan ineens kernafval de ruimte inschieten, mensen overal opvangen, hongersnood uitsluiten, ijsbergen naar de Sahara vervoeren en weet ik wat voor krankzinnig gave plannen uitvoeren.

  Geld beperkt ons onnodig. Dat die hele economie sinds 2008 is vastgelopen komt alleen maar door een tekort aan geld. In een wereld waar aan alles teveel is.

  Die idiote situatie leidt tot een situatie waarin we werkgelegenheid gaan nastreven om mensen maar wat geld te laten verdienen. Omdat we geld hebben verzonnen als primaire levensbehoefte naast water en brood. Gevolg: we laten mensen nog meer onnodige troep produceren in een wereld waar van alles al teveel is. Of straten vegen die een uur eerder al zijn geveegd, zoals die bijstandsmensen.

  Geef iedereen een handje van die onzin, geld. Zal je zien wat een gave en zinnige dingen er ineens van de grond komen. En als sommigen dan de hele dag in hun nest blijven liggen: so what?

 • LINKSE REVOLUTIE.

  allereerst de reactie van Henk inzake geld
  Geld is geïncorporeerde ARBEID + PRODUCTIEKOSTEN +TOEGEVOEGDE WAARDE (winst). Niets meer en niets minder.
  M.a.w. zie Geld als ruilmiddel meer niet.
  Helaas is de factor ARBEID in die functie gedegenereerd tot wat toegevoegde waarde, althans bij banken, investeerders.
  Deze mensen zijn slechts geïnteresseerd in het GETAL van hun vermogen en de rest interesseert hen rücksichtlos helemaal niets.
  Vandaag hebt u nog kunnen ervaren dat de ECB weliswaar maatregelen heeft genomen, maar dat slechts 8 % bij de MAAKindustrie terecht komt.
  Een schande.
  De schrijver echter gebruikt ten onrechte het begrip neoliberalisme. Het USA begrip liberal heeft m.i. een totaal andere begrip. In de USA wordt dan ook het NEOCONSERVATISME gebruikt en dat is politiek puur rechts.
  Politieke partijen zijn zoals bijv. de LR is ik het nu zie richting dat NEOCONSERVATISME afglijden, en so hoort het ook.
  Men is dan ook bezig, en dat stemt mij zeer gelukkig, een vorm van onvrede te creëren, die gegarandeerd nog binnen de mij resterende levensverwachting tot explosie komt.
  Ik roep in herinnering:
  We hebben bijv de KVP gezien, die naar een coalitie toeging van het CDA, we hebben D66 al 2 maal op de bek zien gaan, we hebben in deze tijd het CDA ook zien vallen, en we zien nu een PVV en LR zich verkneukelend over de PvdA zichzelf verheffend tot de nieuwe goeroe’s, maar ook voor hen ploft de bom.
  Alle politieke toezeggingen ten spijt heerst er m.i. meer en meer onvrede met hen en dat zal zich vertalen in een sociaal-liberalisme, of een liberaal-socialisme.
  En daar horen de volgers van Pimmetje of Geertje niet bij, is mijn hoop en verwachting.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures