Ga naar de inhoud

Voorzitter RRKC treedt af

De RRKC (de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur) meldt vandaag redelijk onverwacht dat Melanie Post van Ophem vanaf 1 juni aftreedt als voorzitter voor de RRKC. Ze is dan 6 jaar voorzitter geweest.

Uit de ietwat wollige tekst wordt niet direct duidelijk wat de reden is. Ze schrijven dat de RRKC en het college zich momenteel herbezinnen op de samenwerking en onderlinge verhoudingen. Dit duidt erop dat de RRKC mogelijk een gewijzigde signatuur of rol zal krijgen. Naar aanleiding van deze gesprekken treedt Melanie Post van Ophem af.

Ze schrijven dat Post van Ophem haar rol zag weggelegd om te ‘bouwen’ en te werken aan de ‘verfijning van het cultuurbeleid in brede zin’. De Raad ziet dat de stad juist behoefte heeft aan ‘onafhankelijk advies’ en ‘kritische reflectie’. Áls er sprake was van een meningsverschil, is het hier behendig weggewerkt.

Waar we wel zeker van zijn: er is een interessante vacature vrij in de stad, vooraf aan de start van het nieuwe cultuurplantraject voor 2017-2020.

Al één reactie — discussieer mee!

 • 2 maal geel is rood
  Oh jubult allen, mijn gebeden zijn verhoord. De zes verloren jaren zijn geëindigd. Gloria, gloria. De kunstdictator gaat weer terug naar vanwaar zij uit is ontsproten. Deze vleesgeworden dependance van de Amsterdamse cultuurmaffia taait af. Na het laatste RRKC-debacle, het volstrekt achterhaalde rapport (met nog natte inkt) over het Collectiegebouw, was het mij ook wel duidelijk: Deze mevrouw sluit niet meer aan bij de nieuwe werkelijkheid die in een steeds hoger tempo Rotterdam in kruipt. Het rapport over het Collectiegebouw was de 2e gele kaart die zij kreeg.
  Meer gênant was de eerste gele kaart: De RRKC-reactie over de elf initiatieven voor een nieuw poppodium. Dat was regelrecht een wethouder schofferen door hem op het einde van een traject openlijk op z’n bek te laten gaan en dat is ongeacht wat je van de insteek van deze wethouder vond niet erg netjes. RRKC is een RAAD en geen beleidsbepaler dus dat aan ‘onafhankelijk advies’ en die ‘kritische reflectie’ zag ik al jaren niet meer. 2 maal geel is rood, dus wegwezen.
  @Eeva. Je opmerking over het komende aan Cultuurplantraject is geheel terecht alleen zal het door deze “move” niet makkelijker worden. Melanie heeft heel veel contacten. Er moet straks een kleine 600 miljoen worden verdeeld en de messen worden in de netwerkcoulissen al weer geslepen. 6 jaar geleden is cultureel Rotterdam afgescheept met enkele korstjes brood en een zacht gekookt eitje. Dat mag niet nog een keer gebeuren.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures