Ga naar de inhoud

Waar loopt de brandgrens eigenlijk? Doe mee aan ons online onderzoek!

Hoe goed weten Rotterdammers 75 jaar na het bombardement waar ooit de brandgrens liep in de stad? Vers Beton start een onderzoek en heeft daarbij jouw hulp nodig.

• Klik hier om mee te doen aan het onderzoek

Op 14 mei aanstaande is het 75 jaar geleden dat het bombardement op Rotterdam plaatsvond. Vooral de brand die erop volgde verwoeste grote delen van de stad.
In 2015 is de stad weer opgebouwd en zijn de lege plekken gevuld. De brandgrens is daarom steeds minder zichtbaar. In het architectuurjaar 2007 startte het project De Brandgrens. Met grote felle lampen werd de grens verlicht. Sindsdien is de brandgrens aangeduid met rode lichtgevende stoeptegels die je op veel plekken in de stad kunt vinden.

Wij zijn benieuwd hoe goed men na 75 jaar nog weet waar ooit de brandgrens liep. Interaction designer Richard de Vries bouwde daarom voor Vers Beton een applicatie om een interactief onderzoek mee te doen. En nu hebben we jouw hulp nodig.

Wat vragen we van jou?

Denk erom, niet spieken! We willen dat je zo goed mogelijk probeert om de brandgrens in de kaart uit te tekenen, zonder het vooraf te googlen. Ook als je geen flauw idee hebt waar de grens loopt zijn we benieuwd naar je allerbeste gok. Doe daarom in alle gevallen mee!

We slaan geen persoonlijke gegevens op, dus we kunnen je getekende kaart niet koppelen aan een persoon. Wél vragen we naar je leeftijd en hoe lang je in Rotterdam woont. We zijn namelijk benieuwd of daar correlaties in te ontdekken zijn. Als je je tekening hebt verzonden, krijg je te zien waar de brandgrens daadwerkelijk loopt en kun je bekijken hoe goed je het gedaan hebt.

Let op, het gaat ons om de brandgrens die na het bombardement van 14 mei 1940 is ontstaan, niet de verwoestingen van friendly fire of van het vergeten bombardement van 1943.

• Klik hier om mee te doen aan het onderzoek

Heb je opmerkingen over het onderzoek of stuit je op problemen? Geen idee wat we van je vragen? Laat het weten via de reacties hieronder.

Wat doen we met de resultaten?

Op 14 mei zullen we de resultaten van dit onderzoek publiceren. We onderzoeken hoe nauwkeurig men de brandgrens kan natekenen. En we kijken naar verbanden: kunnen oudere mensen beter de brandgrens voor de geest halen? Of weet de jeugd het ook best goed? In elk geval slaagt dit experiment pas als er veel mensen reageren. Dus zet hem op!

• Klik hier om mee te doen aan het onderzoek

Het onderzoek sluit dinsdag 12 mei.

Het idee voor dit project is bedacht door Sereh Mandias, de uitwerking is gedaan door Melissa van Amerongen en Eeva Liukku. Het was niet mogelijk geweest zonder het werk van interaction designer Richard de Vries van Architecto. Het stadsarchief hielp ons aan de coordinaten van de brandgrens.

Al 4 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

  • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

    Venue: Independent School for the City
    Datum:
  • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

    Venue: Kunstinstituut Melly
    Datum:
  • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

    Venue: De leeszaal
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

  • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

  • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

    Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

  • Bekijk alle vacatures