Ga naar de inhoud

Waar loopt de brandgrens eigenlijk? Doe mee aan ons online onderzoek!

Hoe goed weten Rotterdammers 75 jaar na het bombardement waar ooit de brandgrens liep in de stad? Vers Beton start een onderzoek en heeft daarbij jouw hulp nodig.

• Klik hier om mee te doen aan het onderzoek

Op 14 mei aanstaande is het 75 jaar geleden dat het bombardement op Rotterdam plaatsvond. Vooral de brand die erop volgde verwoeste grote delen van de stad.
In 2015 is de stad weer opgebouwd en zijn de lege plekken gevuld. De brandgrens is daarom steeds minder zichtbaar. In het architectuurjaar 2007 startte het project De Brandgrens. Met grote felle lampen werd de grens verlicht. Sindsdien is de brandgrens aangeduid met rode lichtgevende stoeptegels die je op veel plekken in de stad kunt vinden.

Wij zijn benieuwd hoe goed men na 75 jaar nog weet waar ooit de brandgrens liep. Interaction designer Richard de Vries bouwde daarom voor Vers Beton een applicatie om een interactief onderzoek mee te doen. En nu hebben we jouw hulp nodig.

Wat vragen we van jou?

Denk erom, niet spieken! We willen dat je zo goed mogelijk probeert om de brandgrens in de kaart uit te tekenen, zonder het vooraf te googlen. Ook als je geen flauw idee hebt waar de grens loopt zijn we benieuwd naar je allerbeste gok. Doe daarom in alle gevallen mee!

We slaan geen persoonlijke gegevens op, dus we kunnen je getekende kaart niet koppelen aan een persoon. Wél vragen we naar je leeftijd en hoe lang je in Rotterdam woont. We zijn namelijk benieuwd of daar correlaties in te ontdekken zijn. Als je je tekening hebt verzonden, krijg je te zien waar de brandgrens daadwerkelijk loopt en kun je bekijken hoe goed je het gedaan hebt.

Let op, het gaat ons om de brandgrens die na het bombardement van 14 mei 1940 is ontstaan, niet de verwoestingen van friendly fire of van het vergeten bombardement van 1943.

• Klik hier om mee te doen aan het onderzoek

Heb je opmerkingen over het onderzoek of stuit je op problemen? Geen idee wat we van je vragen? Laat het weten via de reacties hieronder.

Wat doen we met de resultaten?

Op 14 mei zullen we de resultaten van dit onderzoek publiceren. We onderzoeken hoe nauwkeurig men de brandgrens kan natekenen. En we kijken naar verbanden: kunnen oudere mensen beter de brandgrens voor de geest halen? Of weet de jeugd het ook best goed? In elk geval slaagt dit experiment pas als er veel mensen reageren. Dus zet hem op!

• Klik hier om mee te doen aan het onderzoek

Het onderzoek sluit dinsdag 12 mei.

Het idee voor dit project is bedacht door Sereh Mandias, de uitwerking is gedaan door Melissa van Amerongen en Eeva Liukku. Het was niet mogelijk geweest zonder het werk van interaction designer Richard de Vries van Architecto. Het stadsarchief hielp ons aan de coordinaten van de brandgrens.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Er zit een groot gat tussen de belevingswereld van jongeren en de stad”

    • Stadmaken

    Duizenden brugklassers komen deze dagen thuis met het gifgroene boek Metro 010 in hun schooltas, een graphic novel over de geschiedenis van Rotterdam. Dit boek is het succesvolle passieproject van Ellen Schindler, partner bij ontwerpbureau De Zwarte Hond. Momenteel wordt gewerkt aan een Groningse en Berlijnse editie. Een gesprek over hoe je jongeren serieus en structureel kunt betrekken bij stadsontwikkeling.

  • Antonio: het verhaal van een verzetsheld uit de Rotterdamse slavernijgeschiedenis

    • Wetenschap en onderwijs

    Rotterdam speelt een belangrijke rol in ons slavernijverleden, maar die geschiedenis ligt nog veelal begraven in internationale archieven. Loulou Drinkwaard verdiepte zich in de levensloop van Antonio, een man die stierf op een Rotterdamse plantage nadat hij zich herhaaldelijk verzette tegen een leven in slavernij.

  • Studenten, hou de EUR een spiegel voor en eis een debat

    • Wetenschap en onderwijs

    Een nieuw dieptepunt in het tegenwerken van studentendemonstraties, volgens Bas Keemink: vlak voor een aangekondigd studentenprotest sluit de Erasmus Universiteit al haar vestigingen. Niettemin betreurt Keemink ook de “nogal overdreven” reactie van de studenten: ze willen geen debat, maar een revolutie. Een opinie.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • In het weekend van 25-27 oktober opent bij het Nieuwe Luxor Theater een nieuwe hotspot voor makers, kunstenaars en cultuurliefhebbers waar zij kunnen zij try-outen, exposeren en publiek ontmoeten.

    Venue: Nieuwe Luxor Theater 
    Datum:
  • Het uit Athene afkomstige Planet of Zeus rifft al er sinds de eeuwwisseling al flink op los: de band is meer onderweg dan dat ze thuis aan de ouzo zitten. Door het vele optreden heeft de band een eigen sound ontwikkeld die zich het beste laat omschrijven als een mix van vuige stoner, ouderwetse hard rock met vleugjes southern rock.

    Venue: Grounds
    Datum:
  • NOFX stoeit regelmatig met ska, maar wat als Fat Mike & co. daadwerkelijk een skapunkband zouden zijn? Dan kom je ongeveer uit bij P.O. Box. Met een strak koppel blazers krijgt het luchtkoper vrij baan in de uplifting songs van dit Franse zestal.

    Venue: Roodkapje
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam