Ga naar de inhoud

Was Getekend: het Van Maanenbad is weer open

In de wekelijkse rubriek Was Getekend verpakken illustrator Melanie Drent en schrijver Zita Bebenroth de Rotterdamse actualiteit in een beeldcolumn. Deze week: Het Van Maanenbad is weer open!

Het Van Maanenbad in Blijdorp – officieel Sportfondsenbad genaamd – is na de verbouwing van ruim een jaar weer open. En hoe: het rijksmonument is in de oorspronkelijke jaren 30-stijl hersteld, met een symmetrische entree, veel glas rondom en zandkleurige terrazzo vloertegels en plinten. De strakke lijnvoering van het ontwerp van architectenbureau De Roos & Overeijnder uit 1937 komt goed tot zijn recht in de vernieuwde opzet, met functionaliteit en lichtheid voorop.

Aan de baden zelf is niets veranderd. De kleedhokken en douches zijn wel vernieuwd, en het pronkstuk is de riantere versie van het Turkse stoombad. Daar kunnen nu twintig mensen zitten, verdeeld over meerdere natuurstenen banken – tegenover acht vroeger. Straks vullen de ligweiden van het buitenbad zich weer met zonaanbidders en zwemjeugd; voorlopig zijn het vooral de soepele senioren, zondagochtendgezinnen en fanatieke banentrekkers die het beeld bepalen. Detail: het dak dat ooit open kon maar niet meer functioneerde, heeft deze functie niet teruggekregen.

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Wat leuk, het Van Maanenbad is weer open! In een ver verleden heb ik hier mijn zwemdiploma’s gehaald. Het dak ging vaak open en als je dan op je rug zwom keek je zo naar de buitenlucht. Die diploma’s haalde je in die tijd binnen een paar maanden, niet te vergelijken met hoe onze kinderen moeten ploeteren.
  Als je je ging verkleden deed je je kleren in een bak en die bak werd voor je bewaard. En badmutsen waren verplicht! Het was elke week weer een enorme opgave om mijn lange paardenstaart in dat kleine mutsje te proppen. Na 2 baantjes schoolslag dreef hij vaak weer een paar meter achter me.
  Zomers gingen we bijna elke dag in het buitenbad zwemmen. Limonade mee en een stapeltje Tina’s en dan maar proberen een plekje op het grasveld te vinden. Goede herinneringen! Ik krijg bijna zin om weer eens te gaan zwemmen…

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Was Getekend: Ontbijten net als in de film

  • Was Getekend

  Was Getekend beschouwt de eigenwijze bloei van Rotterdam. De bewegende stad levert altijd wel een eigen…

 • Was Getekend: Regen, regen, regen

  • Was Getekend

  Was Getekend beschouwt de eigenwijze bloei van Rotterdam. De bewegende stad levert altijd wel een eigen…

 • Was Getekend: Bluegrass

  • Was Getekend

  Was Getekend beschouwt de eigenwijze bloei van Rotterdam. De bewegende stad levert altijd wel een eigen…

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures