Ga naar de inhoud

Was Getekend: Zebra’s in puin — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

bombardement3
beeld: Melanie Drent

In de wekelijkse rubriek Was Getekend verpakken illustrator Melanie Drent en schrijver Zita Bebenroth de Rotterdamse actualiteit in een beeldcolumn. Deze week: vandaag is het 75 jaar geleden dat het bombardement op Rotterdam plaats vond.

14 mei 1940, rond half twee. Vandaag precies 75 jaar geleden viel het bombardement op Rotterdam. De aanval duurde een kwartier. Door de 97.000 kilo brisantbommen met gloeiende scherven vloog de binnenstad op veel plaatsen in brand. Naar schatting 650 tot 900 mensen kwamen om; 80.000 mensen werden dakloos. Deze aanval op Rotterdam en de dreiging om ook andere steden – Utrecht als eerste – te bestormen, betekende de overgave van Nederland aan de Duitsers.

Twee dagen eerder vielen de eerste bommen op Rotterdam, met de oude Diergaarde (toen nog gevestigd bij de Kruiskade) als noodlottig doelwit. Opgejaagd verlieten de dieren hun gehavende verblijf. Ooggetuigen vertellen hoe een zebra door de winkelstraat liep. Zeeleeuwen zwommen in singels, veel dieren kwamen om. Tijdens het bombardement op 14 mei werd de Diergaarde niet getroffen; een groot deel van de inboedel was toen al verhuisd naar de nieuwe locatie in Blijdorp.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Was Getekend: Ontbijten net als in de film

  • Was Getekend

  Was Getekend beschouwt de eigenwijze bloei van Rotterdam. De bewegende stad levert altijd wel een eigen…

 • Was Getekend: Regen, regen, regen

  • Was Getekend

  Was Getekend beschouwt de eigenwijze bloei van Rotterdam. De bewegende stad levert altijd wel een eigen…

 • Was Getekend: Bluegrass

  • Was Getekend

  Was Getekend beschouwt de eigenwijze bloei van Rotterdam. De bewegende stad levert altijd wel een eigen…

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam