Ga naar de inhoud

Werken in de haven: dag arbeiders, welkom computers — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De twee nieuwe containerterminals op de Tweede Maasvlakte zijn vrijwel volledig geautomatiseerd. Dat betekent meer banen voor computers en minder voor mensen. Maar wat moeten die werknemers dan gaan doen?

Rotterdam wil uitgroeien tot de slimste haven ter wereld. Geen woorden maar data, werd er eind april in een aflevering van Tegenlicht over de toekomst van de haven gezegd. Het slimmer maken van de haven is belangrijk om de internationale toppositie te behouden, maar drijft tegelijkertijd de havenarbeider in het nauw. Achthonderd banen dreigen verloren te gaan.

“Henk, kan je mij horen?” Koning Willem-Alexander staat op een drijvend ponton dat voor de nieuwe containerterminal op de Tweede Maasvlakte ligt. Aan de andere kant van de portofoon zit kraanbediende Henk Mol. Niet op een kraan, maar in een controlekamer in het kantoorgebouw op de terminal, vanwaar hij en zijn collega’s de kranen op afstand bedienen. “Ja koning, ik ontvang u duidelijk.” “Dan wil ik je vragen om de werkzaamheden te beginnen.”

Met deze korte woordenwisseling werd op 24 april de nieuwe terminal van APM Terminals op de Tweede Maasvlakte (en daarmee het vers opgespoten havengebied zelf) officieel in gebruik genomen. Het is de eerste volledig elektrisch aangedreven terminal in de wereld, die bovendien gevoed wordt door windmolens. Op grote delen van de terminal zijn er geen mensen aanwezig. Zogeheten Automated Guided Vehicles (AGV’s) rijden onbemand op en neer tussen de kranen en de opslagplaats om containers op te halen of af te leveren.

Protesteren

Al 3 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures