Ga naar de inhoud

Beeld op zwart

Met Keti Koti, op 30 juni en 1 juli, herdenken we de slavernijgeschiedenis. Hoe werd in het verleden hier in Rotterdam aangekeken tegen zwarte personen?

Op 30 juni en 1 juli wordt in Rotterdam Keti Koti gevierd, de bevrijding van de slavernij. Het monument op de Lloydpier neemt in de herdenking een speciale plaats in.

De kunstenaar heeft een bijzondere draai gegeven aan de uitbeelding van de voormalige slaven. De slavenboot is een platform geworden voor vier personen die niet meer geketend voortbewegen, maar los van elkaar aan het dansen zijn. De personen zijn niet zwart maar zilverig en beginnen te stralen op het moment dat de zon erop schijnt.

Hoe anders is de verbeelding op dit schilderij uit de collectie van Museum Rotterdam.

De vrouw op het portret is Margaretha van Raephorst, echtgenote van de in Rotterdam geboren Cornelis Tromp die de zoon was van de beroemde admiraal Maarten Tromp. Van de persoon links in de hoek is geen naam bekend. Hij wordt omschreven als ‘moortje’. Het schilderij dateert van eind zeventiende eeuw en markeert het begin van een trend die in achttiende eeuw in Nederland tot volle bloei kwam: een zwart persoon afbeelden als teken van de rijke status van de hoofdpersoon.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures