Ga naar de inhoud

Beste RET, is deze nul flauwekul? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Als bèta in Rotterdam is er genoeg om je over te verwonderen. Neem de wachttijdregistratie bij de RET: hoe kan het dat er een nul op het display staat en je nog geen bus ziet? Egge van der Poel ging voor Vers Beton op onderzoek uit.

3, 2, 1 en…

Al 13 reacties — discussieer mee!

 • Volgens mij gebruikt de Connexion al DRIMs die tijden aangeven op basis van GPS lokatie. Ik vermoed dat de RET hier ook al lang een projectje voor heeft. Men blijft natuurlijk wel afhankelijk van budget en planning om de juiste hardware en software over het gehele wagenpark te verspreiden. Die uitdaging is vaak groter dan de technische.

 • Leuk stuk Egge, ik verbaas me er ook altijd over. Ik heb ooit een kort college gevolgd over dienstregelingen van het OV in combinatie met verkeerslichten. Zeer interessant. Destijds hadden ze het over een systeem waar de bus/tram zich meldt en zodoende het verkeerslicht zo kon regelen dat de bus/tram zo snel mogelijk door kan rijden wanneer deze aan. Ook toen geen opmerking over gebruik van GPS.

  Overigens raad ik je af om naar Den Haag te gaan, het informatiesysteem is daar volgens mij alleen maar handig voor straatverlichting. Bij station HS staat het getal daar zonder probleem minuten lang op 0. Om vervolgens “ingehaald” te worden door een tram die pas over 4 minuten zou moeten arriveren. Voor een bèta erg magisch allemaal.

  overigens.. in de bus met je zoontje.. je moet het maar durven!

 • Beta’s kunnen niet met chaos omgaan. Ik heb ooit een paar jaartjes wiskunde gestudeerd en daar werd ik behoorlijk ‘Ordnung muss sein’ van. Je tolereert op een gegeven moment geen enkele afwijking meer. Soort Kurt Gödel, het wiskunde-genie dat overleed tgv zn obsessief-compulsieve stoornis. Gelukkig ontdekte Gödel ook dat de wiskunde niet sluitend te maken is als systeem en dat de grondslag van alles chaos is. Tot grote ontzetting van andere controle-neuroten om hem heen.

  Dus Egge, ik zou dat alfa-randje van je maar omarmen!

 • Eén opmerking die ze je bij de RET hadden moeten vertellen: het is geen aankomsttijd maar een vertrektijd. Lost natuurlijk je ‘probleem’ niet op.

  O ja, betekenisloos zou ik de nul niet willen noemen. Zelfs als de bus helemaal niet meer komt, weet je dat ‘ie vlakbij is geweest. Er vanuit gaande dat je niet bij de beginhalte stond. 😉

 • Bedankt voor de reacties op mijn eerste bijdrage! Leuk om te lezen ook, de reacties. Een korte reactie terug van mijn kant:
  @Rob: GPS wordt wel gebruikt ter synchronisatie bij de halte. Dat speelt geen rol voor dit verhaal van ‘de betekenisloze nul’ maar geeft wel aan dat GPS wordt gebruikt. De verdere uitrol van deze ‘vernieuwende’ technieken kent inderdaad meer uitdagingen dan slechts de technische 😉
  @Diego: thanks!
  @Ronald: zie kader onderaan stuk, daar vermeld ik de App waar jij volgens mij aan refereert…
  @Daan: da’s een boude uitspraak: “Beta’s kunnen niet met chaos omgaan”. Daar ben ik het, oa hierom niet mee eens 😉 En dank, ik zal mijn alfa-randje blijven omarmen.
  @Peter: over smaak valt niet te twisten. Betekenisloos of niet, ik ben blij dat ik nu beter snap waar de nul vandaan komt…

 • Dát is nou weer een typische bètaopmerking. een beetje alfa had hem kunnen duiden dat “Ein Stein ist kein Stein, Zwei stein ist ein halber Stein. Drei Stein ist ein Österstein.” Natuurlijk, het is flauwekul. Laat dat nou precies zijn wat omarmd moet worden! Zelf heb ik met mijn alfalogica al eens een hoogleraar van de TU in Delft in opperste verwarring gebracht over….. juist, de wiskunde. Ook jij bent van harte welkom in De War!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures