Ga naar de inhoud

Broeden op creativiteit — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Van een strak pak met glimmende schoenen naar een hoodie en sneakers. Immanuel Spoor (29) verruilde vijf jaar geleden zijn kantoorbaan voor een kleine ruimte in een desolaat gebouw. Nu beheert hij samen met een groepje enthousiaste ondernemers een creatieve broedplaats met een missie: Rotterdam nóg toffer maken.
Op de derde verdieping van de Delfstestraat 25 komt de muziek je tegemoet. Dit is duidelijk geen gewone kantooromgeving. De gang hangt vol posters en elke ruimte heeft een eigen sfeer door platenspelers, neonlampen of een bank om te relaxen. Hond Jessie zorgt met luid geblaf voor een begroeting.
De gemeente Rotterdam nam de afgelopen jaren plannen in het gemeentebeleid op om kunstenaars en creatieve ondernemers goedkope werkruimte te bieden om zo het cultureel klimaat in de stad te bevorderen. Maar juist die nieuwe en jonge makers worden vaak ontzien in het gemeentebeleid, betoogde Marianne van der Velde onlangs nog op Vers Beton. Immanuel Spoor, oprichter van On Track Agency, pleit voor verandering door creatieve broedplaatsen waar culturele ondernemers elkaar kunnen vinden, ondersteunen en motiveren.


I Spoor Vers beton-3

Immanuel Spoor

beeld: Chaim Smallegange

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Snikkend naar Boijmans

  • Kunst en Cultuur

  Na vijf jaar heropent Museum Boijmans van Beuningen haar deuren. Voor eventjes dan, tijdens de speciale kunsttoer Snakken naar Boijmans. Met werk specifiek gemaakt voor het museum in verbouwing, een uitgestippelde route en vrolijk geïllustreerde kaarten.

 • Matisse in een valies – hoe drie onervaren criminelen zeven meesterwerken uit de Kunsthal roofden

  • Kunst en Cultuur

  Eind 2012 werden er zeven belangrijke kunstwerken uit de Rotterdamse Kunsthal geroofd. Het bleek niet het werk van doorwinterde kunstdieven, maar drie onervaren Roemeense criminelen die geld nodig hadden. In Kunstroof, de film die regisseur Jorien van Nes over de roof maakte, worden nagespeelde politieverhoren gecombineerd met indringende interviews.

 • 100x Rotterdam Late Night: doorzettingsvermogen in de culturele sector 

  • Kunst en Cultuur

  Eeva Liukku bezocht de honderdste editie van de talkshow Rotterdam Late Night. Daar hoorde ze dat Marianne van den Anker is gevraagd voor een ministerspost, dat Ernest van de Kwast na vijftien jaar stopt als presentator en dat er eigenlijk al veel méér dan honderd edities zijn geweest.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam