Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Fouilleer geen omaatjes — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Om gespreksstof te hebben voor de afsluitende borrel van deze week windt stuurvrouw Lucette Mascini zich op over preventief fouileren. Waarom ook omaatjes controleren?
 

DeBesteStuurlui_Nina_feb2015
De Beste Stuurlui beeld: Nina Fernande

Al 13 reacties — discussieer mee!

 • Ach, lieve columniste.
  Het is zo jammer, dat het oude vrouwtje niet aan het woord gekomen is.
  Weet je, jaren terug werd er een oud vrouwtje ergens in Zuid aangerand en ze werd ook nog 500 gulden afhandig gemaakt.
  Toen pers een dag later voorbij kwam, was er een briefje bij de bel aangebracht waarop stond: ” ik heb nog 500 gulden”
  Ik bedoel maar.
  We hebben het woord en de boosheid van een uitbater wiens etablissement volgens een routineonderzoek wordt gecontroleerd.
  Geen reactie van het slachtoffer
  Misschien was het wel La Mamma van een maffia consortium, of was ze ingehuurd, weten wij veel!?
  De foto van het etablissement bestudeerd hebbende, zou ik in eerste instantie wel de pockets van het poole biljard hebben nagezocht.
  Zullen we vanwege de privacy van dat oude vrouwtje maar afsluiten en van een zonnig weekend gaan genieten?

   • Was niet aardig van mij, een beetje seksistisch misschien. Maar wat wil je?
    Regelmatig word ik geconfronteerd met thrillers en andere films, waarin steevast een prachtige jongedame met haar kop tegen het hoofdeinde van haar bed wordt geramd. Hele bizarre geluiden maakt en je denkt onwillekeurig: “Wat heb ik dan fout gedaan in mijn leven, of doe ik het nog steeds fout?!”
    En als die jongedame dan bij haar gynaecoloog komt en hij bekkeninstabiliteit constateert dan kijk ik daar niet vreemd van open schrik ook niet meer van de beelden.

    Maar
    Zullen we de thematiek dan maar anders verdiepen?

    Ik las de kop :” De LR is tegen het fouilleren van kinderen en bejaarden”

    En dat interpreteer ik als volgt:

    Uit onderzoek is gebleken, dat een prominent lid van LR in zijn functie als kroegbaas fel tegen het fouilleren van oudjes in zijn bedrijf is en daarom een ongekuist filmpje gepubliceerd heeft over onderzoeksmethodes bij de Rotterdamse politie.
    Bij navraag bleek, dat voor de distributie van de nieuwe LR-krant men sollicitaties had uitgeschreven voor voornamelijk bejaarden boven de 70 jaar en jeugdigen onder de 10 jaar als krantenbezorger tegen vrijwilligerstarief bijv. een bord voer, of snoep.
    Een speerpunt in het partijprogramma.
    Bij slagen zou dat distributienet ingezet kunnen worden voor allerlei andere activiteiten, opdat het netwerk dan self-supporting zou kunnen worden. Op welke activiteiten men zich zou willen richten kon men om markttechnische reden nog niets zeggen.
    Of hier sprake was van LR, als Links/Rechts verkiezingsthematiek, of als Leefbaar Rotterdam kon nog niet uit de doeken worden gedaan.
    De eerste opkomst voor de functies was wat tegengevallen, maar de ontwikkeling van de vrijwilligersmarkt zal niet te stuiten zijn, een echte groeimarkt, aldus een LR-woordvoerder.
    De Politie trad slechts preventief op, omdat pulp in allerlei vormen kan worden bezorgd en men ervaring wenste op te doen.
    Het is niet waar, maar zou zo maar kunnen, toch?

    Vinden we elkaar zo weer?
    Zie ik een glimlach. Nou dan gaan we toch een geweldige week tegemoet?

 • De politie zou veel liever gericht fouilleren, maar policor Rotterdam heeft dat verboden.
  Hun spreekbuis is in dit geval A.Bonte de gevallen fractievoorzitter van GL.
  Bonte wil helemaal niet fouilleren, geen beveiligingscamera’s, geen poortjes bij de Metro, kortom hij is de voorvechter voor crimineel Rotterdam door zijn gestoethaspel met privacy.
  Wie klaagde als eerste toen die oudere vrouw in dat café gefouilleerd werd? Inderdaad, dhr Bonte: De man die wil dat als er gefouilleerd wordt iedereen gefouilleerd moet worden.

 • Waarom zouden alleen oudere vrouwen uitgezonderd moeten worden? Alsof ik het lekker vind, aanranding door de staat… Zolang je niets verdachts doet, moeten ze je gewoon met rust laten.

 • Taalkundige draak dit stukje. Waarom is bijna elke zin een nieuwe alinea? “Dit soort dingen” is het onderwerp van de zin en enkelvoud: dit soort dingen GEBEURT, niet “dit soort dingen gebeuren”.
  Daarnaast ben ik benieuwd welke demografie we dan wèl zonder respect moeten behandelen. Moet je daarvoor jong zijn, in het bezit van een penis en het liefst een andere huidskleur dan lichtroze?

 • Helemaal met je eens. Een vriend van me is het ook eens overkomen. Hij is een donkere, Antilliaanse, jongen van een jaar of 35. Zonnebril, breed geschouderd en leuke lichtgroene sportschoenen. Doet geen vlieg kwaad. Hij doet vrijwilligerswerk en in zijn dagelijkse leven werkt hij in de zorg waar hij de billen van bejaarden wast. ’s Avonds, toen ie zomaar over straat liep, werd ie ook een keer gefouilleerd. Ook tas omgedraaid, portemonnaie leeg etc.. Vielen foto’s van zijn kinderen uit. En van zijn vrouw. Ook benen wijd en handen tegen de muur. Inderdaad schandalig. Jongen werkt zijn leven al in de zorg en doet heel veel voor de maatschappij. En dan dit…

 • En ja hoor. Daar gaan we weer…
  De hele fouilleer discussie slaat nergens op tenzij iedereen, of niemand gefouilleerd wordt.
  Maar als ik het goed heeft de familie Mascini een enorme berg rechtskundigheid in haar gelederen om op dergelijke vragen een gedegen antwoord te geven. Los van Peer natuurlijk. Die heeft zo zijn eigen talent.
  Edoch, zo goed als dat regels of beleid op iedereen van toepassing moet zijn in een democratische en ‘rechtvaardige’ samenleving moet je wat scherper naar deze ontwikkelingen kijken. Want, wat is de aanleiding voor dergelijk beleid? Hoe effectief is de maatregel en hebben Rotterdammers opgelet bij de slogan ‘Schoon, Heel en Veilig’? Veiligheid krijgt een andere lading als je er op de wijze over discussieert. En populistische maatregelen klinken leuk in verkiezingstijd, maar klaag dan ook niet als het College de ruimte krijgt van ‘de burger’.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures