Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Of de critici het nu leuk vinden of niet: Leefbaar Rotterdam doet het in de coalitie met D66 en CDA stukken beter dan menigeen verwachtte. De partij schaakt op maar liefst vier borden. En dat gaat ze verrassend goed af.

Peter_van_Heemst
Peter van Heemst Beeld door: beeld: Jeroen Van de Ruit

Bord 1: aansprekende successen

Op bord 1 tellen de prestaties, vooral die waarmee Leefbaar Rotterdam zich richting eigen kiezers kan profileren. Van de Asowoning tot de Vliegende Zwerfvuil-brigades. Van het Regionale Opsporing Verzocht tot de Heropvoedingskampen: voor Leefbaar Rotterdam zijn het aansprekende resultaten.
De oppositie doet er geringschattend over. Zo verwijten VVD en PvdA dat Leefbaar Rotterdam successen claimt van beleid dat bedacht is in de jaren dat die partij in de oppositie zat. Op Twitter schreef de nieuwe VVD-leider Antoinette Laan bijvoorbeeld: “Symptomatisch voor Leefbaar Rotterdam: staand beleid claimen. Realiseer je toch dat je niet uniek bent maar deel van een geheel.”

De ergernis spat er van af. Maar ja, in het stadsbestuur ben je nu eenmaal vanaf dag 1 verantwoordelijk voor de goede én de slechte dingen die gebeuren. Of je ze nu zelf hebt bedacht of dat ze uit de koker van je voorgangers komen. Daar veranderen moppertweets van de oppositie niets aan.

Bord 2: de verhouding met D66

Op bord 2 moeten de verhoudingen met D66 goed blijven. A hell of a job. Want die relatie staat onmiddellijk onder hoogspanning als integratie of islam, asielzoekers of illegalen om de hoek komen kijken. Bij dat soort zaken hoort Leefbaars achterban nu eenmaal graag botte taal. Aldus trekt de woordvoerder voor Zorg en Maatschappelijke Opvang, Michel van Elck, regelmatig flink van leer. In het raadsdebat (van 18 juni j.l.) over de stroom illegalen die zich van Calais naar Hoek van Holland zou gaan verplaatsen, noemde hij Rotterdam “het Walhalla voor illegalen.”  Toen de gemeenteraad de Bed, Bad en Brood Regeling besprak, kreeg de burgemeester er stevig van langs: “U zou niet moeten zeggen: Ik pluk deze mensen desnoods zelf van straat. Maar: desnoods zet ik ze zelf op het vliegtuig terug.”

D66 vond het een tenenkrommende vertoning. Wat het leed voor de sociaalliberalen echter wat verzacht, zijn de krachtsverhoudingen in de Raad. In dit soort kwesties blijft Leefbaar Rotterdam bij stemmingen namelijk vrijwel altijd met lege handen achter.

Bord 3: de verhouding met de PVV

Op bord 3 worden de omtrekkende bewegingen gemaakt om de PVV in 2018, bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen, uit Rotterdam weg te houden.  Wat Leefbaar Rotterdam enorm kan helpen om Wilders op andere gedachten te brengen, zijn de personele unies die er tussen de PVV en Leefbaar bestaan. Gekscherend heb ik wel eens geroepen dat Leefbaar Rotterdam de hofleverancier is van de PVV. Leefbaar Rotterdam-raadslid Barry Madlener schopte het tot PVV-lijsttrekker bij de Europese verkiezingen van 2009. Ronald Sörensen, een van de oprichters van Leefbaar Rotterdam, werd Eerste Kamerlid voor de PVV en biechtte in het Rotterdams Dagblad van 6 juni op dat hij “PVV-er is in hart en nieren.” Ook op de PVV-lijst voor de Provinciale Statenverkiezingen van Zuid-Holland was het raak: drie Rotterdamse kandidaten op die lijst hadden hun sporen in Leefbaar Rotterdam verdiend.

Bord 4: de interne verhoudingen

Op bord 4 suddert het interne conflict over de wethouderscoup van Ronald Schneider na. Dat laat ik nu even voor wat het is. Ik signaleer slechts dat – in ieder geval voor de buitenwacht – fractievoorzitter Anton Molenaar erin is geslaagd de rust in eigen kring te herstellen. Een huzarenstukje.
Het spel op deze vier borden is nauw met elkaar verweven. Hoe duidelijker Leefbaar Rotterdan een stempel op de coalitie zet, hoe zenuwachtiger ze bij D66 worden. Hoe meer Leefbaar Rotterdam Wilders de pas wil afsnijden, hoe harder de aanvallen zullen worden op precies die onderwerpen waarvan ze bij D66 nu al behoorlijk de buik vol hebben. Hoe dieper én langslepender de frustraties over interne conflicten, hoe groter het risico dat één of meer prominenten in 2017 (als de nieuwe kandidatenlijsten worden gemaakt) overstappen naar de PVV. Maar, tot die tijd, is het raar maar waar: Leefbaar Rotterdam doet het veel beter dan veel critici een jaar geleden hadden voorspeld.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer trainer bij de Rotterdamse stichting MANO.

Profiel-pagina
Jeroen van de Ruit kopie

Jeroen Van de Ruit

Illustrator

Profiel-pagina
Lees 11 reacties
 1. Profielbeeld van g.
  g.

  Blijf mij maar verbazen dat men D66 sociaal-liberaal noemt. In dit artikel ook weer. Aan D66 is niets sociaal-liberaals. Bezuinigingen op armoedebeleid zijn stuitend, uitspraken van coalitiepartner LR over migranten worden met instemming verwelkomd, de tegenprestaties die men verlangt van mensen in de bijstand worden steeds grimmiger en wat milieu betreft is D66 ook niet groen. De CO2 uitstoot die toeneemt in R’dam kan de wethouder van D66 niets schelen, sterker nog, hij is blij met het continu draaien van de kolencentrales. Het enige waar D66 elke keer het nieuws mee haalt is de horeca. En dan kiest men telkens de zijde van de horecabazen. Want volgens D66 doet de politie niet goed haar werk mbt de horeca, de DCMR handhaaft te streng op overlast en bewoners die klagen over geluidsoverlast worden weggezet als een stel zeikerds. Niemand weet inmiddels meer waar D66 voor staat. In Den Haag hoor je Pechtold ageren tegen de PVV en Wilders, maar in Rotterdam bestuurt D66 gewoon met de R’damse PVV. Gek toch?
  En ja, Leefbaar doet het goed.

  1. Profielbeeld van Jan-Philip
   Jan-Philip

   De spijker op z’n kop!!!

   “Het enige waar D66 elke keer het nieuws mee haalt is de horeca. En dan kiest men telkens de zijde van de horecabazen. Want volgens D66 doet de politie niet goed haar werk mbt de horeca, de DCMR handhaaft te streng op overlast en bewoners die klagen over geluidsoverlast worden weggezet als een stel zeikerds.”

   Met dank aan mevrouw Belhaj en mijnheer Verveen.

  1. Profielbeeld van Jan-Philip
   Jan-Philip

   Oplossing is nabij: op Noordereiland is 24/24 gratis parkeren!

   De hoogste tijd trouwens om ook op Noordereiland betaald parkeren te introduceren.
   Tientallen auto’s in 2016 erbij van nieuwe bewoners: Hof aan de Hef en nieuwbouw op de hoek van De Ruyterstraat en de Marinestraat.

   1. Profielbeeld van Henk
    Henk

    Als ik Leefbaar was zou ik inderdaad met een noodgang betaald parkeren op het eiland invoeren. Voor je het weet vestigen de tweeverdienende D66-ers zich daar. Doel moet zijn om de D66-ers buiten de stad te houden en de PVV’ers en LR’ers erbinnen. Dus dubbel auto bezit duur maken. En musea buiten de stad houden. Dus als ik LR was zou ik tegen het Depot voor Boymans stemmen. Dat is een echte D66-trekker.

    1. Profielbeeld van Jan-Philip
     Jan-Philip

     Zolang mevrouw Belhaj D66 leidt in Rotterdam (en dus in de coalitie blijft met LR) blijft er helemaal niks meer over van D66 in onze stad.

   2. Profielbeeld van Henk
    Henk

    Dat is ook zo knap van LR, dat ze D66 zichzelf laten marginaliseren. Maar ja, dat is natuurlijk ook bekend van D66. Het is net een cameleon. Ze nemen de kleur aan van degene met wie ze regeren.

    Beetje vergelijkbaar met Nederlanders in het algemeen. Die werken ook mee met iedereen die hier het land komt bezetten. Nederlanders waren het braafste jongetje in de klas toen de Nazi’s hier waren. Ze vielen hier over elkaar heen om joden aan te geven bij de bezetter. En nu zijn ze het braafste jongetje in de klas met de EU. Vallen over elkaar heen om soevereiniteit aan Brussel te geven.

    Dat laatste heeft trouwens wel een positief effect: Nederland wordt opgeheven. D66-style: als een cameleon. Gewoon de kleur aannemen van de omgeving.

   3. Profielbeeld van Henk
    Henk

    En zoals het een ‘horige’ cameleon betaamt beschimpen ze degene die zichzelf willen blijven, en die het lef hebben om zich niet te conformeren onder druk: de Grieken.

    Bijna nergens hebben ze zo hard gevochten tegen de Nazi’s als op Kreta. ‘Leeuwen’ noemden ze de Grieken. De Nazi’s bibberden en beefden voor ze. Intussen voerden ze in Nederland de ene na de andere joodse medemens af naar de kampen.

 2. Profielbeeld van R.Sorensen
  R.Sorensen

  Als je ergens voor kiest, dien je voor 100% te gaan.
  Ik ben een fervent PVV er, maar mag mijn motivatie van de VB redactie klaarblijkelijk niet uitleggen. Mijn stukje zit al weken in de ” pijplijn”
  Heel vervelend * als je naam dan wel in dat verband gebruikt wordt.

  * Eufemisme

 3. Profielbeeld van Jan-Philip
  Jan-Philip

  Fijne analyse, Peter van Heemst.

  Wat is er toch aan de hand met mevrouw Belhaj (D66)? Zij verkwanselt de principes die voor mij steeds aanleiding waren om D66 een warm hart toe te dragen in Rotterdam.
  Ik hoop echt dat het landelijk bestuur -of iemand anders- van D66 snel ’s zegt: genoeg is genoeg, Salima. Nu hou je op met die gekkigheid.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.