Ga naar de inhoud

Pop-ups tegen eenzaamheid

Stuurvrouwe Inge Spaander vraagt zich af of de pop-upformule ook werkt tegen eenzaamheid. Met de vreetkar de wijk in, oude mensen verrassen. De gelukskar hobbelt er achteraan. Want vooruit moeten we!

DeBesteStuurlui_Nina_feb2015
De Beste Stuurlui beeld: Nina Fernande

Al 5 reacties — discussieer mee!

 • Ah, daar ist ie: ’the right mood’. Laat me raden: dat is zoiets als de ‘selfie-mood’.

  Lach of ik schiet.

  Misschien moeten we die ‘right mood’ wettelijk vastleggen? Er komt over niet al te lange tijd ruimte vrij in de Grondwet als de PVV artikel 1 gaat afschaffen. Dus dan kan ie daar mooi worden ingevoegd.

  “Allen die zich in Nederland bevinden zullen te allen tijde de ‘right mood’ hebben.”

  Eigenlijk denk ik dat het die ‘right mood’-mentaliteit is die voor al die eenzaamheid zorgt. Je weet wel, dat ‘selfie’-gedrag. Die profileringslust via social media waar iedereen in de ‘right mood’ is. Of althans, zegt te zijn. Dat schrikt mensen enorm af. Dat ‘agressieve’ gelach en geleuk-doe. Dus als die ‘right mood’-truck bij die oudjes de straat in rijdt, duiken ze allemaal achter het bankstel weg. Dat geef ik je op een briefje. Zou ik ook doen.

  De ‘right mood’. Schijn ophouden. Past wel bij een stad die druk bezig is met decorbouw. De schijn ophouden dat je een hoogbouwstad bent, Manhattan aan de Maas. Maar intussen staat de hele zooi leeg.

  Misschien past het om poppen in dat straatbeeld te plaatsen. Of robots. Terugpraatrobots. Die met je praten als je er een euro in gooit. Die ’tsjakaa!’ roepen om je in de ‘right mood’ te brengen.

 • Mag ik vragen waarom eenzaamheid enkel gekoppeld wordt aan ouderen? Hoeveel jonge mensen, in iedere leeftijdscategorie, die bv wegens chronische ziekte zonder partner alleen thuis zijn komen te zitten, zijn er in Nederland? Die zijn net zo eenzaam. Ik heb zelf, na een verkeersongeluk met blijvend hersenletsel, moeten ervaren hoe je, zowel zakelijke als privé, ijskoud gedumpt wordt door iedereen om je heen als je niet meer in het ‘normale’ 24/7 tempo kunt mee doen. Ook deze groep mensen zou gebaat zijn bij een beetje aandacht van een vriendelijk medemens! Even de oogkleppen af doen, alstublieft.

  • Je lijkt gelijk te hebben:

   http://www.rotterdam.nl/Clusters/RSO/Document%202014/OBI/Publicaties/GGD%20Factsheet%20eenzaamheid%20juli%202014.pdf

   49% van de Rdammers is eenzaam!

   Kennelijk heeft het niet zoveel te maken met ongelukken, gezondheid, ouderdom e.d..

   In de groepsdynamica wordt geleerd dat ‘alleen-heid’ een feit is in het menselijk leven. Het is een feit van dezelfde orde als het feit dat iedereen dood gaat. Iedereen is in zijn eentje in deze wereld.

   Nou kun je dat problematiseren of niet. Net zoals je dat met de dood kunt doen. Kennelijk wordt alleen-zijn door veel mensen als een probleem ervaren. En dan wordt het ‘eenzaamheid’ genoemd. Dat is geproblematiseerd alleen-zijn.

   Als je het eenmaal als probleem ziet, ga je er iets tegen ondernemen. Dan ga je bijvoorbeeld normaal en aangepast gedrag vertonen, wat in de ogen van anderen als gewenst wordt gezien zodat je wordt ‘geaccepteerd’. Keerzijde daarvan is dat mensen die alleen-zijn ook als problematische zien maar op eoa manier niet worden geaccepteerd, juist in het tegendeel vervallen: asociaal gedrag. Gewenst en ongewenst gedrag zijn een gevolg van het problematiseren van alleen-zijn.

   Maar er zijn ook andere dingen die je kunt doen om het negatieve gevoel tegen te gaan dat eenzaamheid met zich meebrengt: meedraaien in de normale 24/7-maatschappij, veel TV-kijken, media volgen, internet, ruzie zoeken met de buren, en last but not least: alcohol.

   De groepsdynamica leert echter dat de beste remedie tegen eenzaamheid is om alleen-zijn te omarmen. Je erbij neer te leggen, net als bij het idee dat je ooit dood gaat. Dat trekt het problematische ervan af zodat het geen eenzaamheid meer is. In de groepsdynamica is de meest volwassen en vergevorderde groep, een groep mensen die hun alleen-zijn hebben omarmd en zich daarbij hebben neergelegd. Zo’n groep komt paradoxaal genoeg tot een smeding van zeer diepe onderlinge banden.

   Die 450.000 Rdammers vormen in potentie zo’n groep. Kortom, er gaat vast iets zeer moois uit ontstaan.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures