Ga naar de inhoud

Saskia Sassen: "Rotterdam niet als bedrijfskundige managen" — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Op 18 mei sprak de internationaal vermaarde sociologe Saskia Sassen op de Urban Transformations Conference in Rotterdam. Na afloop van haar presentatie had Giorgio Touburg namens Vers Beton een gesprek met haar over Rotterdam en de rol van de havenstad in een sterk geglobaliseerde wereld.
Weinig sociologische theorieën hebben zowel binnen als buiten hun wetenschapsgebied zo’n impact gehad als de theorie over de Global City van Saskia Sassen. Volgens deze theorie is er een wereldwijd netwerk van steden waarin de diensten zijn geconcentreerd die nodig zijn voor wereldwijde handel en kapitaalstromen.
Het meest bekende (en sinds de financiële crisis: beruchte) voorbeeld van een dergelijke global city is misschien wel Londen, waar een groot aantal internationaal opererende banken en financiële dienstverleners hun hoofdkantoor hebben. In dit type stad, zo stelt Sassen, vindt een polarisering van de arbeidsmarkt plaats. Met aan de ene kant een hoogopgeleide, hypermobiele kosmopolitische elite die zich dienstbaar stelt aan de internationalisering van de stedelijke economie en aan de andere kant een onderklasse die op haar beurt weer laaggeschoolde diensten verleent aan die transnationale elite.


Sassen

Saskia Sassen bij Urban Transformation Conference

beeld: Chaim Smallegange

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam