Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Op 18 mei sprak de internationaal vermaarde sociologe Saskia Sassen op de Urban Transformations Conference in Rotterdam. Na afloop van haar presentatie had Giorgio Touburg namens Vers Beton een gesprek met haar over Rotterdam en de rol van de havenstad in een sterk geglobaliseerde wereld.
Weinig sociologische theorieën hebben zowel binnen als buiten hun wetenschapsgebied zo’n impact gehad als de theorie over de Global City van Saskia Sassen. Volgens deze theorie is er een wereldwijd netwerk van steden waarin de diensten zijn geconcentreerd die nodig zijn voor wereldwijde handel en kapitaalstromen.
Het meest bekende (en sinds de financiële crisis: beruchte) voorbeeld van een dergelijke global city is misschien wel Londen, waar een groot aantal internationaal opererende banken en financiële dienstverleners hun hoofdkantoor hebben. In dit type stad, zo stelt Sassen, vindt een polarisering van de arbeidsmarkt plaats. Met aan de ene kant een hoogopgeleide, hypermobiele kosmopolitische elite die zich dienstbaar stelt aan de internationalisering van de stedelijke economie en aan de andere kant een onderklasse die op haar beurt weer laaggeschoolde diensten verleent aan die transnationale elite.

Sassen
Saskia Sassen bij Urban Transformation Conference Beeld door: beeld: Chaim Smallegange

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Giorgio Touburg

Giorgio Touburg

Giorgio Touburg (1984) is promovendus en docent aan de Erasmus Universiteit. Hij is als achttienjarige naar Rotterdam getogen en doet sindsdien of hij erbij hoort. Viking gevangen in het lichaam van een Romein.

Profiel-pagina
Chaim Smallegange

Chaim Smallegange

Chaim Smallegange is 38 jaar en heeft al sinds 26 jaar een camera in zijn handen. Hij is fotograaf omdat het leuk is en niet omdat het moet.

Profiel-pagina