Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Bron: beeld: youtu.be
In deze editie van Studio Katshoek, het interviewprogramma van Vers Beton, te gast: Niek Stam, FNV-bestuurder van de actiefste vakbondsafdeling van Nederland. Volgens hem stuurt de Rotterdamse haven aan op een sociaal bloedbad.

De automatisering is doorgeslagen en de flexibilisering van de arbeidsmarkt – die tot diep in de haven is doorgedrongen – heeft geleid tot een onwerkbare situatie. De Rotterdamse haven moet weer van de havenarbeiders worden, stelt Stam. En om dat te bereiken vindt hij het geen probleem om wat onconventionele methoden uit de kast te trekken.
Stam schroomt niet om de strijd aan te gaan, met de mentaliteit van een straatvechter. Of het nu als vakbondsvoorman is, of als lid van de harde kern van Feyenoord. Het is een houding die niet door iedereen gewaardeerd wordt, maar wel degelijk heeft geleid tot grote successen. Zo slaagde hij er onder meer in om bijna 700 miljoen aan pensioengelden terug te halen. Toch bracht het hem ook wel eens in heikele situaties. Zo vertelt hij in gesprek met Geert Maarse over zijn aanwezigheid bij de roemruchte Slag bij Beverwijk, het dieptepunt van het Nederlandse hooliganisme.
Terwijl FNV-geledingen in het onderwijs en de zorg steeds meer moeite hebben om hun leden te mobiliseren, leggen de Rotterdamse havenarbeiders het werk neer als er aan de contracten gemorreld wordt, en wordt de Erasmusbrug met veel bombarie stilgelegd wanneer er ontslagen dreigen. Maar hoe ver mag je gaan om de cao van sjorders, chauffeurs en kraanmachinisten te beschermen? Is de opkomst van de ZZP’ers wel tegen te houden? En brengt dat gevecht voor sociale zekerheid de concurrentiepositie van de Rotterdamse Haven – allang niet meer de grootste ter wereld – niet in gevaar?
Kijk Studio Katshoek in zijn geheel (zie de video hierboven, 45 minuten) of check de fragmenten:

Studio Katshoek met Niek Stam – introductie

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Tim van den Hoff

Tim van den Hoff

Tim van den Hoff (1981) stapt graag met een camera in werelden die hij niet kent, maar graag wil snappen. Na een studie filosofie en een baan bij VPRO maakt hij nu documentaires en opdrachtfilms.

Profiel-pagina