Ga naar de inhoud

Video: Studio Katshoek met FNV-voorman Niek Stam — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

beeld: youtu.be
In deze editie van Studio Katshoek, het interviewprogramma van Vers Beton, te gast: Niek Stam, FNV-bestuurder van de actiefste vakbondsafdeling van Nederland. Volgens hem stuurt de Rotterdamse haven aan op een sociaal bloedbad.

De automatisering is doorgeslagen en de flexibilisering van de arbeidsmarkt – die tot diep in de haven is doorgedrongen – heeft geleid tot een onwerkbare situatie. De Rotterdamse haven moet weer van de havenarbeiders worden, stelt Stam. En om dat te bereiken vindt hij het geen probleem om wat onconventionele methoden uit de kast te trekken.
Stam schroomt niet om de strijd aan te gaan, met de mentaliteit van een straatvechter. Of het nu als vakbondsvoorman is, of als lid van de harde kern van Feyenoord. Het is een houding die niet door iedereen gewaardeerd wordt, maar wel degelijk heeft geleid tot grote successen. Zo slaagde hij er onder meer in om bijna 700 miljoen aan pensioengelden terug te halen. Toch bracht het hem ook wel eens in heikele situaties. Zo vertelt hij in gesprek met Geert Maarse over zijn aanwezigheid bij de roemruchte Slag bij Beverwijk, het dieptepunt van het Nederlandse hooliganisme.
Terwijl FNV-geledingen in het onderwijs en de zorg steeds meer moeite hebben om hun leden te mobiliseren, leggen de Rotterdamse havenarbeiders het werk neer als er aan de contracten gemorreld wordt, en wordt de Erasmusbrug met veel bombarie stilgelegd wanneer er ontslagen dreigen. Maar hoe ver mag je gaan om de cao van sjorders, chauffeurs en kraanmachinisten te beschermen? Is de opkomst van de ZZP’ers wel tegen te houden? En brengt dat gevecht voor sociale zekerheid de concurrentiepositie van de Rotterdamse Haven – allang niet meer de grootste ter wereld – niet in gevaar?
Kijk Studio Katshoek in zijn geheel (zie de video hierboven, 45 minuten) of check de fragmenten:

Studio Katshoek met Niek Stam – introductie
16:10 – Ik wijs havenwerkers op hun verantwoordelijkheid
16:15 – De haven is een banenvernietigingsmachine
16:25 – Als het moest hadden we Aegon gesloopt
16:35 – Wij hebben het goed omdat we ervoor knokken
16:40 – Onze acties houden we bijna altijd in de hand
17:05 – Werknemers kunnen geen ZZP’ers zijn
17:20 – Een man staat voor zijn principes en loopt niet weg
17:30 – De slag bij Beverwijk, tot hier en niet verder
17:40 – In het legioen en de vakbond ben je bloedbroeders
17:50 – Ik ga er altijd in
18:20 – Rotterdam moet weer van havenwerkers houden
18:30 – Een nieuwe verloren generatie door automatisering
18:45 – Feyenoord, de opstelling en instelling
18:50 – Ik laat me door niemand sturen

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Teaser: Studio Katshoek met FNV-voorman Niek Stam

  • Studio Katshoek

  Komende zondag is Studio Katshoek weer terug! Hierin dringt Vers Beton zo diep mogelijk door in…

 • Video: Studio Katshoek – Ellen Walraven

  • Studio Katshoek

  Komt dat zien! In Studio Katshoek dringt Vers Beton zo diep mogelijk door in de wereld van Rotterdamse sleutelfiguren. Deze editie: Ellen Walraven, sinds 2013 directeur van de Rotterdamse Schouwburg. De toneel- en theaterwereld in Rotterdam staat aan de vooravond van grote veranderingen.

 • Studio Katshoek met Ellen Walraven: "Er komt een Cineville-pas voor de theaters"

  • Studio Katshoek

  Komende zondag is Studio Katshoek weer terug! Hierin dringt Vers Beton zo diep mogelijk door in de wereld van Rotterdamse sleutelfiguren. Deze editie: Ellen Walraven, sinds 2013 de directeur van de Rotterdamse Schouwburg, die onder meer vertelt over de invoering van een soort Cineville-pas, waarmee je onbeperkt naar het theater kan.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Rotterdam bruist van de eethuisjes, met geuren en smaken van regio’s ver weg en dichtbij. Tijdens Extra Space #5 neemt schrijver en journalist Sharyfah Bhageloe je mee op een fietstour van Zuid naar West, langs verschillende eetlocaties door de stad. Laat je meevoeren door de zintuiglijke gewaarwordingen van de mond en het eten met een voordracht van Sharyfah op iedere locatie.

  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Wil jij je inzetten voor een socialer en inclusiever Rotterdam? Werk je graag met mensen met diverse achtergronden en leeftijden en vind je het leuk om veel verschillende taken en verantwoordelijkheden te combineren? Als programmacoördinator bij stichting DUO for a JOB lever je elke dag een concrete bijdrage aan de toekomst van (nieuwe) Rotterdamse jongeren!

 • Bekijk alle vacatures