In de rubriek Was Getekend verpakken illustrator Melanie Drent en schrijver Zita Bebenroth de Rotterdamse actualiteit in een beeldcolumn. Deze week: op stap met de burgemeester.
Op stap met de burgemeester? Dat kan. En wel in de app Rotterdam Routes, die is uitgebreid met een Aboutaleb-route. In 35 highlights voert de burgervader je mee langs 12 km stad, met Rotterdam Centraal als begin- en eindpunt. Hij vertelt verhalen over markante mensen, karakteristieke architectuur en verborgen eigenschappen van de stad, zoals de belangrijke waterbergingsplaats onder het Kruisplein. En over Steve Jobs, die de laatste fase van zijn ziekte bestreed in het Erasmus MC.
Het is prettig om de burgemeester zelf te horen spreken over zijn favoriete plekken in de stad. Hij neemt je mee op een persoonlijke tocht en staat stil bij wat hij belangrijk vindt. Zoals de boom halverwege de Westersingel, die doet denken aan een mens met de armen omhoog. De boom – geplant in 1833 – werd in 1986 door de Zuid-Afrikaanse dichter Breyten Breytenbach omgedoopt tot ‘monument van de vrije gedachten’. Sindsdien staat de plataan bekend als Breytenbachboom – die officieel overigens het ‘Graf van de Onbekende Dichter’ heet. In de app vertelt Aboutaleb op deze locatie: “Op het bankje kunt u even wegdromen uit de grote stad, en luisteren naar een gedicht in uw hoofd.” Misschien kom je de burgemeester daar nog eens tegen, wanneer hij zelf tot rust wil komen. Wel met een petje op, om niet herkend te worden.
Gerelateerde inhoud
Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam
We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.
Al één reactie — discussieer mee!
Laten wij hopen dat in de Aboutaleb-app niet de schandplek Afrikaanderwijk opgenomen is. Het is en blijft een grote schande dat de Afrikanerwijk en straatnamen ter meerdere eer en glorie van de wrede leiders van de Afrikaners in de Tweede Boerenoorlog (1899-1902) nog steeds bestaat. Hoeveel bloed en doden hebben Kruger, Botha, de Wet, Cronje, Joubert en de laatste president van de Zuid-Afrikaanse Republiek Burger wel op hun geweten. Het is en blijft bizar dat de straten in de Afrikaanderwijk om te beginnen niet zijn hernoemd naar de Afrikaanse Nobelprijs winnaars:
– Nelson Mandela
– Nkosi Albert Luthuli
– Desmond Tutu
– FW de Klerk