Ga naar de inhoud

Was getekend: Aboutaleb bij de Breytenbachboom — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

aboutaleb_def
beeld: Melanie Drent

In de rubriek Was Getekend verpakken illustrator Melanie Drent en schrijver Zita Bebenroth de Rotterdamse actualiteit in een beeldcolumn. Deze week: op stap met de burgemeester.

Op stap met de burgemeester? Dat kan. En wel in de app Rotterdam Routes, die is uitgebreid met een Aboutaleb-route. In 35 highlights voert de burgervader je mee langs 12 km stad, met Rotterdam Centraal als begin- en eindpunt. Hij vertelt verhalen over markante mensen, karakteristieke architectuur en verborgen eigenschappen van de stad, zoals de belangrijke waterbergingsplaats onder het Kruisplein. En over Steve Jobs, die de laatste fase van zijn ziekte bestreed in het Erasmus MC.
Het is prettig om de burgemeester zelf te horen spreken over zijn favoriete plekken in de stad. Hij neemt je mee op een persoonlijke tocht en staat stil bij wat hij belangrijk vindt. Zoals de boom halverwege de Westersingel, die doet denken aan een mens met de armen omhoog. De boom – geplant in 1833 – werd in 1986 door de Zuid-Afrikaanse dichter Breyten Breytenbach omgedoopt tot ‘monument van de vrije gedachten’. Sindsdien staat de plataan bekend als Breytenbachboom – die officieel overigens het ‘Graf van de Onbekende Dichter’ heet. In de app vertelt Aboutaleb op deze locatie: “Op het bankje kunt u even wegdromen uit de grote stad, en luisteren naar een gedicht in uw hoofd.” Misschien kom je de burgemeester daar nog eens tegen, wanneer hij zelf tot rust wil komen. Wel met een petje op, om niet herkend te worden.

Al één reactie — discussieer mee!

  • Laten wij hopen dat in de Aboutaleb-app niet de schandplek Afrikaanderwijk opgenomen is. Het is en blijft een grote schande dat de Afrikanerwijk en straatnamen ter meerdere eer en glorie van de wrede leiders van de Afrikaners in de Tweede Boerenoorlog (1899-1902) nog steeds bestaat. Hoeveel bloed en doden hebben Kruger, Botha, de Wet, Cronje, Joubert en de laatste president van de Zuid-Afrikaanse Republiek Burger wel op hun geweten. Het is en blijft bizar dat de straten in de Afrikaanderwijk om te beginnen niet zijn hernoemd naar de Afrikaanse Nobelprijs winnaars:
    – Nelson Mandela
    – Nkosi Albert Luthuli
    – Desmond Tutu
    – FW de Klerk

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Was Getekend: Ontbijten net als in de film

    • Was Getekend

    Was Getekend beschouwt de eigenwijze bloei van Rotterdam. De bewegende stad levert altijd wel een eigen…

  • Was Getekend: Regen, regen, regen

    • Was Getekend

    Was Getekend beschouwt de eigenwijze bloei van Rotterdam. De bewegende stad levert altijd wel een eigen…

  • Was Getekend: Bluegrass

    • Was Getekend

    Was Getekend beschouwt de eigenwijze bloei van Rotterdam. De bewegende stad levert altijd wel een eigen…

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

    Venue: Independent School for the City
    Datum:
  • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

    Venue: Kunstinstituut Melly
    Datum:
  • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

    Venue: De leeszaal
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

  • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

  • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

    Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

  • Bekijk alle vacatures