Ga naar de inhoud

Privaat geld moet jongeren aan een baan helpen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De gemeente Rotterdam zit zonder geld. Daarom zoekt ze naar nieuwe partnerschappen met burgers, organisaties en bedrijven om maatschappelijke problemen aan te pakken. Een manier hiervoor is een Social Impact Bond, waarvan de eerste in Rotterdam anderhalf jaar geleden is gestart. De gemeente zet sinds dit voorjaar haar deuren open voor een volgende SIB. Vanwaar dit enthousiasme?

Op uitnodiging van de gemeente Rotterdam investeren private partijen sinds 2013 in het terugdringen van de jeugdwerkloosheid. Adviseur bij de gemeente Rosanne Koning startte in 2012 gesprekken met onder andere ABN AMRO over het uitproberen van een dergelijke cofinanciering van maatschappelijke oplossingen: een Social Impact Bond.

Een SIB is een financieringsarrangement dat in de regel neerkomt op het kwantificeren van een maatschappelijk probleem, zoals jeugdwerkeloosheid, waardoor de oplossing meetbaar is en in euro’s kan worden uitbetaald. Deze manier van publiek-private samenwerking is overgewaaid uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, waar sinds 2010 de eerste SIB’s lopen. De gemeente roept sinds dit voorjaar andere sociale ondernemers op ook een SIB in te richten, hoewel de eerste resultaten van de huidige bond pas in september worden verwacht.

 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Dit is hoe criminele winsten via Rotterdams vastgoed worden witgewassen

  • Economie en ondernemerschap

  Onderzoek In totaal zijn er 84 offshore -bedrijven die Rotterdams vastgoed bezitten of financieren via…

 • Acht Rotterdammers om in 2023 in de gaten te houden

  • Economie en ondernemerschap

  Wie gaan er in 2023 voor ophef zorgen, een sleutelrol vervullen of met iets bijzonders…

 • Worstelen met warmtenetten

  • Economie en ondernemerschap

  Rotterdam en omgeving wil zoveel mogelijk woningen aansluiten op stadsverwarming, om zo de klimaatdoelen te…

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam