Ga naar de inhoud

Privaat geld moet jongeren aan een baan helpen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De gemeente Rotterdam zit zonder geld. Daarom zoekt ze naar nieuwe partnerschappen met burgers, organisaties en bedrijven om maatschappelijke problemen aan te pakken. Een manier hiervoor is een Social Impact Bond, waarvan de eerste in Rotterdam anderhalf jaar geleden is gestart. De gemeente zet sinds dit voorjaar haar deuren open voor een volgende SIB. Vanwaar dit enthousiasme?

Op uitnodiging van de gemeente Rotterdam investeren private partijen sinds 2013 in het terugdringen van de jeugdwerkloosheid. Adviseur bij de gemeente Rosanne Koning startte in 2012 gesprekken met onder andere ABN AMRO over het uitproberen van een dergelijke cofinanciering van maatschappelijke oplossingen: een Social Impact Bond.

Een SIB is een financieringsarrangement dat in de regel neerkomt op het kwantificeren van een maatschappelijk probleem, zoals jeugdwerkeloosheid, waardoor de oplossing meetbaar is en in euro’s kan worden uitbetaald. Deze manier van publiek-private samenwerking is overgewaaid uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, waar sinds 2010 de eerste SIB’s lopen. De gemeente roept sinds dit voorjaar andere sociale ondernemers op ook een SIB in te richten, hoewel de eerste resultaten van de huidige bond pas in september worden verwacht.

 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures