Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

De gemeente Rotterdam zit zonder geld. Daarom zoekt ze naar nieuwe partnerschappen met burgers, organisaties en bedrijven om maatschappelijke problemen aan te pakken. Een manier hiervoor is een Social Impact Bond, waarvan de eerste in Rotterdam anderhalf jaar geleden is gestart. De gemeente zet sinds dit voorjaar haar deuren open voor een volgende SIB. Vanwaar dit enthousiasme?

Op uitnodiging van de gemeente Rotterdam investeren private partijen sinds 2013 in het terugdringen van de jeugdwerkloosheid. Adviseur bij de gemeente Rosanne Koning startte in 2012 gesprekken met onder andere ABN AMRO over het uitproberen van een dergelijke cofinanciering van maatschappelijke oplossingen: een Social Impact Bond.

Een SIB is een financieringsarrangement dat in de regel neerkomt op het kwantificeren van een maatschappelijk probleem, zoals jeugdwerkeloosheid, waardoor de oplossing meetbaar is en in euro’s kan worden uitbetaald. Deze manier van publiek-private samenwerking is overgewaaid uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, waar sinds 2010 de eerste SIB’s lopen. De gemeente roept sinds dit voorjaar andere sociale ondernemers op ook een SIB in te richten, hoewel de eerste resultaten van de huidige bond pas in september worden verwacht.

 

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nienke Binnendijk

Nienke Binnendijk

Als zelfverklaard Rotterdammer houdt Nienke van de stad en van haar grootstedelijkheid. Voor Vers Beton denkt ze na hoe het debat over de stad nog breder en beter gevoerd kan worden.

Profiel-pagina
sender

Rachel Sender

Illustrator

Rachel Sender (illustrator) is nieuwsgierig naar mensen. Wat doen ze, waarom en hoe? Maar ook wil ze weten hoe wij als mensen ons gedragen in een stedelijke omgeving. Haar werk concentreert zich op die vragen. Dat maakt haar illustraties geschikt voor redactionele toepassingen. Door haar ervaring als grafisch ontwerper gaat ze vrij om met ruimte, verhouding en kleur. Het is fleurig en speels en maakt de kijker op slag medeplichtig.

Profiel-pagina