Veel Rotterdammers keken gisteren naar het optreden van Aboutaleb in Zomergasten. Vincent Cardinaal deed dat ook voor Vers Beton. Onze burgemeester zat goed in zijn vel en had de touwtjes in handen, toch heeft Vincent wel een advies: show, don’t tell, Ahmed. Ook illustrator Femke van Geffen geeft haar eigen interpretatie van de uitzending.
Gerelateerde inhoud
Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam
We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.
Al 29 reacties — discussieer mee!
Prachtig verwoord!
Drie uur lang naar een gespind optreden van een politicus zitten kijken waarin deze de kijker heeft vermoeid met het benoemen van Jezus, Gandhi, Mandela en Mohammed als persoonlijke held? Vind ik knap Cardinaal!
Wow, Vincent, dat heb je erg goed geanalyseerd en geschreven!
Vooral het “Pas je op dat je jezelf niet teveel een uitverkorene begint te voelen?” zou de burgemeester ter harte moeten nemen. Ik zag iets te vaak naar mijn smaak een profeet met ook dubieuze denkbeelden (natuurlijke- vs gekozen leiders) die dreigt te bezwijken onder de recente, internationale ‘rot op’ roem. Soit, ik vergeef het hem, zoals eigenlijk alles.
Je laakt tot slot ‘Out of Africa’, terwijl de keuze voor die film juist veel zegt over Aboutaleb als mens, iets dat tijdens Zomergasten nauwelijks uit de verf kwam. Deep down is hij gewoon een ‘sentimental sucker’. Net als ik, topfilm dus!
Als ie nou de vraag ‘wie zijn jouw persoonlijke helden?’ had beantwoord met “Adolf Hitler, Pol Pot en Charles Manson!” had het volgens mij een veel interessanter avond geworden.
Eens Henk, dat was een cliché-bingo.
Was persoonlijk benieuwd naar de Rotterdammer Aboutaleb, maar ik snap dat het grote publiek dat niet zoveel uitmaakt. Vind politiek heel interessant maar heb een halfuur voor het einde toch een korte pauze genomen, omdat ik het minder interessant begon te vinden. Wel trots op hoe hij zich presenteerde en leuk om je te verdiepen in onze burgermeester.
Wat een prachtige illustraties van Femke van Geffen!
Mijn complimenten voor dit knap geschreven stuk van Vincent Cardinaal. En zeker ook mijn complimenten voor Femke van Geffen. Vooral ‘De weg naar school’ – wat een zeggingskracht heeft die illustratie!
Nog iets over de inhoud. Erg goed dat Aboutaleb over de grote steden begon. Met de nationale staten over hun hoogtepunt heen en de bestaande politieke ideologieën – zowel die van links als van rechts – sterk verouderd, kan een internationale Burgemeestersbeweging snel aan kracht winnen. De EU telt zo’n 100.000 burgemeesters (alleen Frankrijk telt er al 36.000) en het lijkt me heel gezond als die zich meer laten gelden omdat ze een stuk dichter bij het volk staan dan nationale bestuurders en dus ook beter de maatschappelijke werkelijkheid zien.
Het is nog te vroeg om een etiket te plakken op hun ideeën – de
Burgemeestersbeweging moet eerst meer op gang komen – maar de benaming Nieuwe Derde Weg lijkt me tegen die tijd een goede kandidaat. Een betrouwbare centrumbeweging met op elk maatschappelijk terrein verfrissende ideeën. Dat is denk ik waar we heen gaan en dat is denk ik ook waar we heen moeten.
Vergat ik nog te zeggen dat het de integratie van de Berberse gemeenschap zeer ten goede zou komen als er een speelfilm werd gemaakt over de door Aboutaleb aangehaalde Berberse vrijheidsstrijder Al-Khattabi. Een internationale co-productie die z’n première beleeft op Film International. De tijd is er rijp voor.
O jee.
http://www.amazightimes.com/Film-over-Abdelkrim-met-rol-voor-Antonio-Banderas_a2947.html
Kees, wat is de link tussen die film en ‘integratie’??
Identiteit Karin, identiteit. Jongeren met een sterke identiteit, die goed weten waar ze vandaan komen en dus ook waarnaar ze op weg zijn, zullen veel minder gevoelig zijn voor de lokroep van het extreme dan jongeren met een gebrekkig ontwikkelde identiteit. De grootste bedreiging voor de maatschappelijke vrede in de grote Europese steden is de vage identiteit die miljoenen jongeren van niet-westerse komaf bezitten. Het is in ieders belang dat deze jongeren een sterkere “Europese” identiteit ontwikkelen. Het tonen van respect voor hun voorgeschiedenis is één manier om dat te bereiken. De Berberse vrijheidsstrijd is een voorgeschiedenis die het volledig waard is om verfilmd te worden.
De lijfspreuk van Al-Khattabi was: “We willen vrij en onafhankelijk leven zodat niemand buiten Allah ons mag regeren”
Snap je waar ik heen wil, Kees?
Het staartje:
GeenStijl “Aboutaleb Zomergasten: van begin tot eind gescript?” gaat jennen/wobben en vraagt inzage van “kopie van brieven, memo’s, nota’s, verslagen, emails, vragenlijsten, fragmenten en andere documenten, zowel analoog als digitaal, die tussen 1 juli 2014 en heden (ex nunc) uitgewisseld zijn tussen ambtenaren, voorlichters, stagiaires, externe krachten en anderszins medewerkers van de gemeente Rotterdam, de PvdA en het kantoor van de heer Aboutaleb, met redactieleden, freelancers, stagiaires en anderszins medewerkers van de VPRO en VPRO Zomergasten”
en verwijst ook naar een Volkskrant- en Parool-recensie: “De politicus won” en “Zelden had een Zomergast vooraf zo voor de spiegel staan oefenen”
Een columnist die openlijk ‘een warme groet’ brengt aan een burgemeester.
Ach, het zal wel ‘de nieuwe transparantie’ zijn.
#gezelligrondhetvuur
Wie weet wat eruit komt.
Wat ik overigens niet comme il faut vond was dat Wilfried de Jong Aboutaleb ‘lafaard’ noemde toen hij niet wilde ingaan op de premier-vraag.
Ik zou ook van zijn antwoord balen: ‘ik kan mijnleven niet plannen’. Nee hehe, maar wie wel. Je weet heus wel of je iets wilt of niet.
Maar je kan dan als interviewer ook zeggen dat je de conclusie trekt dat hij die rol zeker wel ambieert. Anders zeg je gewoon: ‘nee’, dat wil ik niet.
Zoals bijvoorbeeld Henk Kamp meer dan eens ‘nee’ gezegd heeft tegen het fractieleiderschap van de VVD in de Tweede Kamer.
Hans, stook jij het vuurtje eens lekker op, daar kan ik me nu al op verheugen. Wat vond jij eigenlijk van Zomergasten? Volzinnen graag.
Hoe meer ik erover nadenk en lees, ben ik steeds meer geneigd mee te gaan met de recensie in het Parool. Politici in ZG zijn eigenlijk een format-killer, je krijgt hooguit een glimp van de mens te zien en voor de rest is het berekening. Met volle medewerking van de NPO.
Enfin, bij Wouter Bos kreeg ik bijkans een hersenbloeding, daarbij vergeleken stak de burgemeester gunstig af.
En premier? Waarvan? haha
@Karin
Dank voor het in mij gestelde vertrouwen.
Voorlopig ben ik drie weken op zomervakantie.
Wie weet daarna… vuur!!!
Ja Karin. En ik ben zo benieuwd naar het antwoord van Antonio Banderas.
@Karin
Vooropgesteld dat Vincent Cardinaal zich mijns inziens – op die ‘warme groet’ na – heel behoorlijk van zijn taak heeft gekweten, vrees ik dat tegenover elk VPRO-lid n Cinerama en elke enthousiaste lezer van @VersBeton Rotterdammers staan, die bezig zijn ‘over de rand’ te vallen en dat Aboutaleb in #zg15 opvallend weinig blijk gaf daar oog voor te hebben, zeker voor een sociaal-democraat. Iets te veel ‘hoog en droog’ en ‘one man show’, dus… Lees voor de internationale dimensie van de dreigende ‘Verelendung’ vooral deze link
http://www.theguardian.com/books/2015/jul/24/how-to-think-about-islamic-state?CMP=share_btn_fb
Vooraf afgesproken verhaal. Ab zal straks de lijsstrekker worden om de eerste ‘allochtone’ MP (proberen) te worden, dat staat vast! Proberen durf ik zelfs tussen haken te zetten, want ben daar zelfs van overtuigd dat ook dat geregeld is.
Waarom zou je als politicus oog hebben voor een probleem (over de rand vallen) dat de meeste mensen in Nederland geen probleem vinden? Volgens mij is 90% van de Nederlanders voor het verder over het randje duwen van Grieken en is 99% van de Nederlanders voor een verdere Verelendung van uitkeringstrekkers en marginalen.
Wat dat betreft is het stellen van een premier-vraag aan een PvdA’er vreemd. Volgens mij moet je een relatief grote en – vooral – rechtse partij zijn om daar uberhaupt aan te denken. En de PvdA is een marginale partij. Sociaal en solidairiteit zijn uit in Nederland. Het adagio waarmee je tegenwoordig stemmen wint is ’terugsturen of afknijpen’.
En Wilders veroordelen wegens zijn ‘minder’-uitspraak… dat zal enkel de afkeer van rechters onder het volk vergroten. Het volk wil hier het liefst rechters die gedaagden in te grote broek zonder riem voor het hekje staan veroordelen op basis van pure emotie, afkomst en uiterlijk.
ik bedoel ‘adagium’ (sorry, teveel muziek geluisterd de afgelopen tijd…)
De gein is dat vooral uitkeringstrekkers en marginalen zelf op rechtse partijen stemmen die marginalen en uitkeringstrekkers willen uitknijpen. Dat is een eigenaardig psychologisch mechanisme dat ooit al eens door Geert Mak is beschreven in zijn ‘Reizen zonder John’. En ook hier wordt daar op ingegaan:
http://www.theguardian.com/world/2012/oct/29/working-class-voters-america-republican
De kans is groot dat zich onder de PVV-stemmers relatief veel Marokkanen en Turken bevinden, op basis van datzelfde mechanisme. En wat dat betreft kan ik mij voor5stellen dat wanneer Aboutaleb werkelijk premier zou willen worden, hij eens met de PVV moet gaan praten. Er is sowieso een zekere kruisbestuiving tussen links (vooral PvdA) en de PVV. Zal ook wel een psychologisch mechanisme achter zitten. Opposites attrackt oid, of dat je je ‘vijand’ nodig hebt. Gemengd met een snufje Stockholm-syndroom. Veel PvdA’ers zijn ooit overgestapt naar de PVV.
… daar komt nog bij dat het racisme en de discriminatie nergens zo groot is als onder groepen die daar volgens de mainstreamgedachte slachtoffer van zouden zijn. Dat heeft Prem ooit eens opgemerkt over Suriname. Die Surinamers discrimineren elkaar op een manier waarvan Joop Glimmerveen zou zeggen ‘zo kan ie wel weer!’ Maar ook Arabieren onderling, Marokkanen onderling, en zelfs dorpsgenoten onderling. Die mensen staan echt raar op te kijken dat wij daar in Nederland zo’n punt van maken.
Kortom, de wereld bestaat enkel op zn kop! En dus Aboutaleb de nieuwe leider van de PVV!
Antonio Banderas is altijd +1. Maar de verheerlijking van een jihadist die ongelovigen in de pan hakt (hoe nobel het doel dan ook was in die barbaarse tijd) en die een staat wilde stichten op Islamitische grondslag? Over jouw link tussen identiteit en integratie (origineel, dat wel): zo’n film lijkt me juist een aansporing om een enkeltje Raqqah te boeken.
@Hans Verwijs je naar de analyse in The Guardian, omdat je het ermee eens bent?
Zo ja, dan zijn we alweer uitgepraat. hahaha