Voor haar afstudeerproject aan de Willem de Kooning Academie liep Justien Beijn maandenlang rond in Spangen. Komt de beeldvorming rondom de wijk overeen met de realiteit? In deze tweedelige serie legt ze haar ervaringen in beeld en tekst vast. Deze keer: kluswoningen.
Gerelateerde inhoud
Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam
Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?
Al 2 reacties — discussieer mee!
Wat een onzinnig verhaal over het Justus van Effen-complex. Eenzijdig, gekleurd en zeker naïef gedacht. Hoezo zou je niet voor 20u kunnen komen, zeker als je hierover je scriptie schrijft kun je toch wel enigszins de moeite nemen om research te doen naar het complex of de openingstijden? Mensen die dit wel hebben gedaan, zoals bijvoorbeeld een journalist uit de Volkskrant, zijn laaiend enthousiast over het complex. Sorry hoor, maar vindt je het niet begrijpelijk dat dit complex om 20u dicht gaat. Wil je dat ik een keertje bij jou om 23u in de nacht op je balkon ga lopen? Huismeesters houden het complex in de gaten tot 20u, vandaar dat het daarna dicht gaat.
Of heb je liever dat er hierna hangjongeren in het complex gaan hangen zodat het complex weer in dezelfde situatie komt als voor de renovatie, verloederd, vol met graffiti en dichtgespijkerd. Hiernaast is het Justus van Effencomplex juist een toevoeging voor de wijk, zeker in zijn huidige situatie. Het trekt hoogopgeleide jongvolwassenen naar een gebied dat vroeger alleen als probleemwijk bekend was. Iets wat zeker het huidige college van bestuur van Rotterdam kan beamen. Het is juist jammer dat er niet meer woningscomplexen zoals deze in Nederland bestaan, misschien dat alleen jij dat niet kunt inzien.
Hai Peter,
Ik zou graag wat van je vragen willen beantwoorden. Te beginnen met de eerste: of ik niet de moeite had kunnen nemen research te doen. Jazeker heb ik dat gedaan. Maar wel op mijn eigen wijze waardoor ik de wijk eerst fysiek leerde kennen – voor en na acht uur ’s avonds – en pas daarna op papier. Of het komt door research of niet, ook ik ben enthousiast over het Justus van Effencomplex. Dit weerhoudt mij er echter niet van om vanuit verschillende invalshoeken de situatie te bekijken en vragen te stellen over bepaalde aspecten van het complex. Daarbij wil ik onderstrepen dat de bedenkingen die ik heb en de vragen die de wijk bij me oproepen geen oordelen zijn.
Dat het complex ‘hoogopgeleide jongvolwassenen’ naar Spangen trekt is mij ook bekend, en dat het een grote rol heeft gespeeld in veranderingen die Spangen doormaakt vind ik ontzettend positief. Wel vind ik het belangrijk dat in het hele gentrification onderwerp niet alleen het stijgende gemiddelde inkomen en opleidingsniveau in een wijk aan bod komt, maar dat ook de mensen die erdoor gedupeerd worden (genoodzaakt zijn ‘hun’ wijk te verlaten e.d.) gezien worden.
Wellicht dat je het geheel ook iets kunt nuanceren als je weet dat ik geen scriptie met feiten heb geschreven, maar een project heb ontworpen dat mensen uitdaagt hun mening over Spangen opnieuw te vormen. Dat het ontwerp de vorm van een puzzel heeft aangenomen kan ik je uitgebreid uitleggen! Op mijn balkon natuurlijk, om 23h, je bent van harte uitgenodigd!