Ga naar de inhoud

Innovatie in Rotterdam: laat maatschappelijke relevantie prevaleren boven iconische waarde — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De Kuip, het Justus van Effenblok, de Van Nellefabriek: Rotterdam doet het van oudsher goed als het om vooruitstrevende architectuur gaat. Maar hoe staat de stad er nu voor? Ties Wols bezocht de expertmeeting Architectuur, Innovatie, Rotterdam en concludeert dat het innovatiebeleid in Rotterdam zich zou moeten focussen op maatschappelijke relevantie in plaats van oppervlakkige iconische projecten.

In 1937 wordt op Zuid een uniek stadion geopend. De Kuip is het eerste stadion dat specifiek voor voetbal is ontworpen. Tribunes omsluiten als een kring het veld en de tweede ring hangt vrijdragend boven de eerste ring, zodat steunpilaren het zicht niet belemmeren. Het zijn vernieuwingen die de voetbalsupporter een op dat moment ongeëvenaarde ervaring bezorgen.
De Kuip typeert de Rotterdamse vernieuwingsdrang. Een drang die in de loop der jaren zijn weg heeft gevonden in tal van innovatieve praktijken. Niet zelden praktijken die ook internationaal geroemd worden. De Van Nellefabriek uit 1930, evenals de Kuip een iconisch voorbeeld van het Nieuwe Bouwen, is inmiddels opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst en de Lijnbaan uit 1953 staat bekend als de eerste autovrije winkelstraat.
Ook op het gebied van sociale woningbouw kent Rotterdam een traditie van innovatie. Het Justus van Effencomplex uit 1922 is beroemd vanwege de revolutionaire bovengalerij, waar de voordeuren van de bovenwoningen aan grenzen. Een tweede voorbeeld is te vinden in de Bergpolderflat uit 1934. De flat was het eerste hoogbouwproject dat was bestemd voor de lagere huurklasse. Door gebruik te maken van geprefabriceerde onderdelen konden ongeschoolde arbeiders worden ingezet om de kosten te drukken. Tegelijkertijd werd niet ingeboet op het wooncomfort. Integendeel. Grote glaswanden bieden aan de bewoners ondanks het kleine woonoppervlak een voor die tijd weelderige ruimtelijke ervaring.
Nieuwe gebouwtypen zoals de Markthal tonen dat de innovatiedrang in Rotterdam ook vandaag nog sterk in leven is. De gemeente gaf in 2011 zelfs uiting aan die drang door haar tot officieel beleid te maken met het opstellen van de Rotterdamse innovatie agenda.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?

Misschien vind je dit ook interessant

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Het Chabot Museum Rotterdam is per direct op zoek naar een Hoofd/Medewerker Publiek en Communicatie voor 28 – 32 uur per week.

  • Om in een proces van co-creatie met de St.
    Michaëlschool in Hillegersberg en de Prins Alexanderschool in Ommoord activiteiten te ontwikkelen en te begeleiden is het Chabot Museum (i.v.m. zwangerschapsverlof van de huidige Cultuurcoach) per 1 maart op zoek naar een cultuurcoach beeldende kunst en erfgoed (in te vullen door een of twee cultuurcoaches) die zijn of haar enthousiasme voor verbeelding verbindend wil inzetten in alle klassen op deze scholen in twee verschillende wijken rond het Land van Chabot.

  • Vanwege het periodiek aftreden van een van de leden, zoekt Live@BIRD per januari 2025 een nieuw lid voor de Raad van Toezicht.

  • Bekijk alle vacatures